Türkiye Cumhuriyeti Eskişehir Devlet Demiryolları Müzesi'nde, raylı sistem taşımacılığında kullanılan neredeyse bütün eşyalar sergileniyor. Gar yetkilileri ise, girişlerin ücretsiz olduğu müzeye yinede pek fazla ziyaretçi gelmemesinden yakındı.
Önceden kısım şefliği olarak kullanılan, 1998 yılında müzeye dönüştürülen bina, birçok tarihi eşyaya ev sahipliği yapıyor. Eskişehir'de demiryollarında kullanılan malzemelerin, çeşitli birimlerden toplanarak bir araya getirildiği müzede, eski daktilolar, fenerler, telgraf makinesi ve diğer kullanılan onlarca malzeme yer alıyor. Haftanın beş günü açık olan müzeyi gezmek isteyenler, ücretsiz olarak bu imkandan yararlanabiliyor. Ancak gar yetkilileri, müzenin ücretsiz olmasına rağmen pek fazla ziyaretçi olamamasından yakınıyor. Yıllık yaklaşık 15-16 bin ziyaretçi alan müze, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.
YILLIK 16 BİN KİŞİ ZİYARET EDİYOR
Eskişehir Gar Müdür Yardımcısı Ali Yıldız, müzeyi genellikle öğrenci, emekli ve bu eşyalara ilgi duyanların ziyaret ettiklerini söyledi. Yıldız, "Müzemizi genellikle öğrenciler, emekliler ve bu müzeyle ilgili meraklılar ziyaret ediyor. Günlük ortalama 25-30, yıllık ortalama 15-16 bin kişi müzeyi ziyaret ediyor. Müzemiz pazar-pazartesi haricinde 9.00-17.00 aralarında açıktır ve girişler ücretsizdir. Bütün herkes gelip ziyaret edebilir. Ulaşımı kolay, Demiryolları Gar Müdürlüğü'nün hemen arkasında" dedi.
GİRİŞLER ÜCRETSİZ AMA ZİYARETÇİ SAYISI DÜŞÜK
Eskişehir'in demiryolu kenti olmasına rağmen bu ilginin çok düşük olmasından yakınan Ali Yıldız, "Müzeyi ziyarete gelenler gördükleri zaman beğeniyorlar 'daha önce neden gelmedik?' diyorlar ama yine de ilgi az. Ziyaretçiler buraya geldikleri zaman geçmişte kullanılan nostaljik kullanılan aletleri görüp, tarihe dönüyorlar" ifadelerini kullandı.
MÜZELER BİZE ÇOK BÜYÜK BİR ARMAĞAN
Müzeyi yabancıların da ziyaret ettiğini aktaran Eskişehir Gar Müdür Yardımcısı Ali Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Buraya yabancılar da geliyor. Özellikle Almanlar ve İngilizler bu konuda çok duyarlılar. Onların geçmişinde dedeleri demiryollarında çok üretim yapmışlar. Müzeler, geçmişimizi hatırlamamamız için bize çok büyük bir armağan." - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Demiryolu Tarihi Bu Müzelerde Canlanıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?