Genelkurmay Başkanlığı tarafından planlanan Deniz Aslanı-2016 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı'nın Ege Denizi'ndeki Türk Arama Kurtarma Sahası içinde yer alan uluslararası sularda gerçekleştirilen ilk safhasında, senaryo gereği deniz yüzeyindeki kazazedeler kurtarıldı.
Deniz, Hava ve Kara Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik komutanlıkları unsurlarının yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin (AAKKM) katılımıyla planlanan tatbikat, Midilli ve Sakız adalarının batısında kalan uluslararası sulardaki Türk Arama Kurtarma sahasında icra ediliyor.
Tatbikata, Kara Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma uçağı ve 1 arama kurtarma helikopteri, 2 askeri ulaştırma uçağı ile Sahil Güvenlik Komutanlığından 2 arama kurtarma gemisi, 5 bot, 2 helikopter, 1 uçak, 1 Sahil Güvenlik Özel Harekat (SÖH) timi, 1 Dalış, Emniyet, Güvenlik ve Arama Kurtarma (DEGAK) timi yer alıyor.
Tatbikatın ilk safhasında, senaryo gereği, Ege Denizi'nde Türk Arama Kurtarma Sahası içinde bir deniz uçağı tehlike sinyali gönderdi. Uydusal Olarak Arama ve Kurtarma Sistemi üzerinden tehlike sinyali alınmasıyla AAKKM, konuyla ilgili Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesindeki Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ni görevlendirdi.
Konuyu değerlendiren merkez, arama kurtarma çalışması için bir Sahil Güvenlik Komutanlığına bağıl bir arama kurtarma uçağını bölgeye sevk etti.
Arama kurtarma uçağı tarafından bölgede yapılan tarama çalışmasında, deniz yüzeyinde kazazedelerin tespit etmesinin ardından, şişerek can salına dönüşen Arama ve Kurtarma (SAR) salı sahaya bırakıldı. Bölgeye ulaşan Sahil Güvenlik helikopterindeki arama kurtarma görevlisi, can salına ulaşan iki kazazeden birini halat yardımıyla kurtardı.
Diğer kazazedeyi kurtarmak için bölgeye ulaşan botun olumsuz hava koşulları nedeniyle can salına yanaşamaması üzerine, kazazedenin güvenli tahliyesi için Sahil Güvenlik Helikopteri ikinci kez devreye girdi ve kurtarma operasyonunu gerçekleştirdi.
Kazazedeleri temsilen deniz yüzeyine bırakılan 6 cansız manken, Sahil Güvenlik botu, Deniz ve Kara Kuvvetleri helikopterleriyle bölgede sürdürülen arama çalışmalarında tespit edilerek kurtarılıp güvenli bölgeye transfer edildi.
Tatbikatın birinci safhasının başarıyla tamamlanmasının ardından görevli birlikler, ikinci safhanın icra edileceği sahaya hareket etti. Tatbikatı, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem ile 11 ülkeden 18 yabancı gözlemci de takip ediyor.
Son Dakika › Güncel › Deniz Aslanı-2016 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?