Deriner Barajı'na Kafesten Bakış - Son Dakika
Güncel

Deriner Barajı'na Kafesten Bakış

Deriner Barajı\'na Kafesten Bakış

Artvin'de Deriner Barajı'nın yapım çalışmaları devam ederken, Vali Mustafa Yemlihalıoğlu ile bazı yetkililer ve gazeteciler, vinçteki çelik kafesten barajı yüksekten inceledi.

19.05.2011 16:55

Artvin'de Deriner Barajı'nın yapım çalışmaları devam ederken, Vali Mustafa Yemlihalıoğlu ile bazı yetkililer ve gazeteciler, vinçteki çelik kafesten barajı yüksekten inceledi.

DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş, Vali Mustafa Yemlihalıoğlu, Jandarma Alay Komutanı Alb. Mehmet Nasif, Emniyet Müdürü Muhsin Armağan ile gazeteciler, çelik kafese girerek, baraj gövdesini havadan ve yakından inceleme imkanı buldu. DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş, havadan gezi sırasında soruları yanıtladı.

Deriner Barajı'nın dünyaca ünlü belgesel kanalı Discovery Channel tarafından 'mühendislik harikası' olarak değerlendirildiğini hatırlatan DSİ yetkilileri, barajın yapımı öncesinde ağırlık baraj ve ince kemer çift derinlikli baraj sisteminin tartışıldığını, sonrasında da ince kemer çift derinlikli sistemin uygulandığını belirterek, çok ince ve estetik bir mühendislik harikasının ortaya çıktığını söyledi. Ağırlık baraj sisteminin daha kolay yapılabildiğini anlatan uzmanlar buna rağmen maliyetinin ise 3 kat daha fazla olduğunu belirtti.

Yüksekliği 249 metreyi bulan gövdesi ile bu bakımdan Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 3'üncü büyük barajı olan Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin inşaatında, tamamı Türk, 60'ı mühendis 120'si teknik görevli olmak üzere 1200 kişi çalışıyor. Yapımı 1988 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından başlatılan ve bu yılın sonuna doğru su tutmaya başlanılacak olan barajda, 2012 yılının sonbaharında elektrik üretimine geçilecek. Baraj bünyesinde yer altında inşa edilen ve 670 megavat kurulu güce sahip hidroelektrik santrali yılda 2. 118 GWH elektrik üretimi gerçekleştirecek. Baraj inşaatının 1 milyar 387 milyon 190 dolara mal olması bekleniyor.

Baraj ve HES projesi yapımcısı ERG İnşaat Şirketinin Proje Direktörü Mahmut Görücü de Deriner Barajı'nın Çoruh Nehri havzasının anahtar projesi olduğunu belirterek, "Deriner Barajı ve HES projesinin 2005 yılında bitirilmesi planlanmış. Ancak ödenek yetersizliği başta olmak üzere çeşitli nedenlerle bu süreç uzadı. Dolayısıyla planlanan tarihte bitilmediği için günlük 300 bin dolar gibi bir kayıp var. Ancak yüzde 85'i tamamlandı. 2012 sonbaharında elektrik üretimine başlayacak" dedi. - Artvin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Deriner Barajı'na Kafesten Bakış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement