TEZCAN EKİZLER - İzmir'de dijital bağımlılığın öğrenciler üzerinde yarattığı olumsuz etkiyi engellemek isteyen eğitimciler, onların sosyalleşmesini sağlamak için doğa sporları projesini hayata geçirdi.
Karşıyaka Kaymakamlığı, Orman Bölge Müdürlüğü ve Olympos Dağcılık Kulübü'nün geliştirdiği proje kapsamında ilçe genelindeki okullarda eğitim gören tüm öğrenciler, hafta sonları Örnekköy Çocuk Ormanı'ndaki etkinliklere davet ediliyor.
Dowm sendromlu öğrencilerin de katıldığı proje kapsamında bir araya gelen farklı yaş gruplarından yaklaşık 50 öğrenci, güne kültür fizik hareketleriyle başlıyor.
Doğa eğitmenlerinin verdiği teorik bilgilerin ardından 5 kilometrelik etapta yürüyen öğrenciler, kamp ve çadır kurmaktan kaya tırmanışına kadar birçok önemli konuda uygulamalı eğitim alıyor.
Öğrencilerin doğada yürüyüşleri ve verilen eğitimler sırasında cep telefonu, bilgisayar gibi dijital cihazlarla ilgilenmelerine izin verilmiyor.
Etkinlik, çeşitli oyunlar oynanarak son buluyor.
"Digital bağımlığın tek çaresi doğa"
Proje yürütücülerinden öğretmen Gülden Karabudak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl görev yaptığı okulda bu projeyi başlattığını, bu sene ise projenin Karşıyaka genelindeki tüm okullara yayıldığını söyledi.
Öğrencilerin doğada kendilerini bulduklarının altını çizen Karabudak, "Çocuklar doğduklarından itibaren dijital bağımlılığa maruz kalıyor. Hepsi dijital hayatın içine doğuyor. Göz sağlığının bozulmasından tutun zihin aktivitesinin hızlanmasına kadar bir çok yan etkisini kendi çocuklarımızda da görüyoruz. Onları doğanın dışında hiçbir şey bu bağımlılıktan kurtaramaz çünkü doğada aynı anda duyularımızı harekete geçiren çok sayıda nesne var. " dedi.
"Derslerindeki başarı artıyor"
Karabudak, çocukların doğadayken daha sosyal, barışçıl ve paylaşımcı olduklarını, enerjilerini doğru kullanmalarının da etkisiyle gündelik hayatlarına olumlu yansımaların gözlendiğini dile getirdi.
Projenin bir diğer amacının da öğrencilerin akademik başarısını arttırmak olduğunu belirten Karabudak, şunları söyledi:
"Hareket kabiliyeti arttığı için öğrencilerde beyin aktivitesi hızlanıyor. Bu sayede derslerindeki başarıları da artıyor. Obezite riski azalıyor. Doğada kendilerini daha özgür hissediyorlar. Çocuklar, dört duvar arası olmayan her alanda ruhsal ve bedensel olarak özgürlüğü hissediyor."
"Down Sendromlu çocuklara yürümek iyi geliyor"
Ulusal Down Sendromlular Derneği eğitmeni Hürriyet İyidoğan da daha önce dernek olarak doğa yürüyüşlerine katıldıklarını, böyle bir projenin başladığını öğrenince Karşıyaka'daki okullarda eğitim gören üyeleriyle katılım sağladıklarını ifade etti.
Dowm sendromlu hastaların yürümeyi sevmediğini belirten İyidoğan, "Çocuklarımızın kasları çok yavaştı, dengeleri yoktu ama şimdi çok iyiler. Bizim amacımız onların ailelerinden ayrı yaşamalarını sağlamak. Yalnız kaldıkları zaman hayatlarının devam etmelerini istiyoruz." diye konuştu.
Olympos Dağcılık Kulübü Başkanı Hafize Yiğit de projenin devlet okulları arasında yapılmasının Türkiye'de bir ilk olduğunu savundu.
İlköğretim öğrencisi 10 yaşındaki Eren Moray ise doğadayken telefon veya tablete ihtiyaç duymadığını, daha keyifli anlar yaşadığını söyledi.
İlk kez ormanlık alanda yürüyüşe çıktığını ifade eden Asya Erdoğan ise kamp yapmayı çok sevdiğini, eğitimlere her hafta katılacağını ifade etti.
Son Dakika › Güncel › Dijital Bağımlılığa Karşı Dağ Yürüyüşü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?