Akıllı sıfatıyla teknolojik cihazlar arasına giren en ilginç ürünlerden biri olan akıllı diş fırçaları önce sadece fırça kısmında titreşim yaparak diş fırçalamaya yardım ederken artık yapay zeka sahibi de oluyorlar. Peki yapay zekalı diş fırçaları bizlere ne gibi olanaklar sağlayacak?
YAPAY ZEKALI FIRÇALAR DİŞLERİNİZİ NASIL FIRÇALADIĞINIZI ORTAYA ÇIKARACAK
Estetik diş hekimi Alev Vatansever, düşük güçlerde çalışabilen akıllı çipli diş fırçalarını ve ağız ve diş sağlığı hakkındaki önemli noktaları anlattı:
"Gelişen teknoloji ve nesnelerin interneti imkanlarıyla diş fırçalarının akıllanması ağız ve diş sağlığı açısından oldukça olumlu. Örneğin cep telefonlarınızda bile diş fırçalama istatistiklerinizi tutabileceksiniz ki bu birçok insanı düzenli diş bakımına iteceğini düşünüyorum. Hareket sensörleri sayesinde gerekli verileri kaydeden diş fırçaları, bu verileri çevrimdışı moddayken de saklayıp ve telefonunuzla paylaşabilecek. Özellikle aileler çocuklarının diş bakımlarını daha da düzgün planlayabilecek ve kontrol edebilecekler. Bu fırçalar tam olarak ağzınızda nereyi fırçaladığınızı, sıklık sürelerinizi ve yer gibi bilgileri kayıt altında tutabilecek. Bu da diş fırçalama sayesinde birçok diş hastalığının önüne geçebilmenizi sağlayacak."
Yapay zekalı fırçalar hayatımıza girse bile doğru fırçalama tekniklerine dikkat etmeniz gerekiyor. Dişlerimizi fırçalarken fırçalama tekniğine önem göstermeliyiz çünkü doğru fırçalamayla diş çürüklerine ve diğer ağız problemlerine engel oluruz.
DİŞLER NASIL FIRÇALANMALI?
Dişlerin uzunlamasına yatay fırçalanması diş etlerinin zarar görmesine yol açar. Diş fırçanızı ağzınızla 45 derecelik bir açıya sahip olacak şekilde tutmalısınız.
Dişlerinizin çevresini kısa ve nazik hareketlerle ileri ve geri yönde fırçalayın.
Daha sonra bütün dişlerin iç, dış ve çiğneme yüzeyleri etrafında dairesel veya dikey hareketlerle fırçalayın.
Diş fırçalamayı bitirdiğiniz zaman ağzınızdaki bakterileri temizlemek ve kötü nefes kokusunu önlemek için dilinizi fırçalamayı unutmayın.
Ardından ağzınızı iyice durulayın.
Bu şekildeki fırçalama ile dişlerinizi temiz tutabilir, çürükleri ve ağzınızdaki bakteri oluşumunu önleyebilirsiniz.
DİŞ FIRÇALARKEN YAPILAN HATALAR
Diş fırçasının kıllarının uygun olmaması: Bazı diş fırçalarının kılları çok sert olur. Bu sert diş fırçası kılları diş etlerine zarar verebilir. Diş fırçası uygun bir şekilde kullanıldığında dişlere ve diş etlerine zarar vermemelidir.
Dişleri doğru fırçalamamak: Dişlerin uzunlamasına yatay fırçalanması diş etlerinin zarar görmesine yol açar. Bu kısımlar yukarı-aşağı şekilde ve nazikçe fırçalanmalıdır. Diş ve diş eti birleşim yeri de diş fırçası ile 45 derecelik açı yapacak şekilde fırçalanmalıdır. Dişlerin üst kısmı ve dili de fırçalamayı unutmamak gerekir.
Dişlerin iç kısmını fırçalamamak: Birçok insan dişlerini fırçalarken iç kısımları fırçalamaz veya fırçalamayı unutur. Fakat diş plaklarının da bu iç kısımlarda veya dişlerin fırçalanmayan yerlerinde oluştuğunu da bilmek gerekir.
Diş fırçasını yeterli sıklıkta değiştirmemek: Diş fırçalarını her 3-4 ayda bir değiştirmek gerekir. Eğer bu süre zarfında diş fırçası kılları oldukça yıpranmış görünüyorsa bu süreyi beklemeden diş fırçası değiştirilmelidir.
Yeterli fırçalamamak: Günde en az iki kez olmak kaydıyla veya tercihen üç kez dişlerinizi fırçalamalısınız. Yatmadan önce ve sabahları kesinlikle dişlerinizi fırçalayın. Bu şekilde diş fırçalamak plaklardan kurtulmanıza, ağzınızın PH dengesini korumanıza ve dişlerinizi temiz tutmanıza yardımcı olacaktır.
Çok sık ve sert fırçalama: Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi dişleri de çok fırçalamak yarar yerine zararlıdır. Bunu genellikle temizlik takıntısı olan insanlar yapar. Günde 3 kereden fazla diş fırçalamak diş minesine zarar verebilir. Yani, diş fırçalamayı abartmamak gerekir. İyi bir ağız sağlığı için dişleri günde iki ya da üç defa 2 dakika boyunca fırçalamak yeterlidir. Aşırı fırçalama diş etlerinin tahriş olmasına yol açar ve diş minelerini aşındırır.
Diş fırçasını kullandıktan sonra yıkamamak: Sabahları iş telaşı, geceleri bir an önce yatağa gireyim düşüncesi ile dişlerimizi fırçaladıktan sonra diş fırçamızı durulamak için yeterince vakit ayırmıyoruz. Bu nedenle kılların üzerinde kalan yemek artıkları ve bakteriler daha sonraki fırçalamada diş hastalıkları ve enfeksiyonlara yol açıyor. Sağlıklı bir fırçalama için her kullanımdan sonra diş fırçasının iyice durulanması gerekir. Diş fırçasını iyice temizlemek için 1 dakika boyunca akan musluk suyu altında bekletin sonra kurumaya bırakın. Bu yöntem, diş fırçasındaki yiyecek parçacıklarını, bakterileri ve diş macununu temizlemeye yardımcı olacaktır.
Diş fırçasının ıslak saklanması: Nemli bir diş fırçası, bakteri oluşması için mükemmel bir ortam oluşturur. ve bakteri bulaşmış bir fırça ile dişleri fırçalamak bilmeden kötü nefes kokusu ve diğer diş eti hastalıklarına neden olabilir. Bu hatayı düzeltmek için, diş fırçasını duruladıktan sonra, iyice silkeleyin ve hava alan temiz bir kapta saklayın.
KAHVALTI VE AKŞAM YEMEĞİNDEN YARIM SAAT SONRA DİŞLERİNİZİ FIRÇALAYIN!
Diş fırçalamak aslında yemeklerden sonra veya sabah-akşam yapılması gereken bir şey değil. Yapılan yeni araştırmalara göre, eğer yemek yer yemez diş fırçalarsanız, özellikle de yediğiniz yemek asitli bir yiyecekse, dişlerinize daha fazla zarar vermiş olursunuz. Çünkü böylece yemekteki asitlerin dişlerinize daha fazla nüfuz etmesine yol açarsınız. Diş fırçalamak için en doğru zaman, sabah ve akşam 2 kez olmak üzere, kahvaltıdan ve akşam yemeğinden en az yarım saat sonradır.
Son Dakika › Güncel › Diş Fırçalarımız Akıllanırken Bizler Ne Yapmalıyız? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?