SUHEYRAT/ Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'daki krizin sona ermesi amacıyla Trablus'taki Milli Genel Kongre ile Tobruk'taki Temsilciler Meclisi arasında imzalanan anlaşmaya ilişkin, "Her şeyden önce bu anlaşmaya katılmayan iki taraftan da önemli kişileri ikna etmek için çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü birlik, beraberliği sağlamak için herkesi anlaşmaya dahil etmemiz lazım. Maalesef bazı yerlerde bölgesel çatışmalar var. Libya'nın tamamında ateşkesi sağlamamız lazım" dedi.
Çavuşoğlu, Fas'ın Suheyrat kentinde imzalanan Libya Siyasi Antlaşması sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Irak'ta Musul'un Başika bölgesinde bulunan eğitim üssüne terör örgütü DAEŞ'in düzenlediği saldırıyı değerlendiren Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin orada eğitim yapan personeline tehditlerin artması nedeniyle ilave güç gönderdiğini ancak taraflı, hatta abartılmış haberlerle bunun suistimal edildiğini ifade etti.
Irak'ın içinde de bugüne kadar bir türlü birlik sağlanamadığını, grupların birbirlerini zayıflatmak için ve bazı mezhepsel kaygılarla bu durumu Türkiye aleyhine kullanmaya başladığını anlatan Çavuşoğlu, "Oradaki güvenlik endişemizde haklı olduğumuz ortaya çıktı ama biz yine de DAEŞ'le mücadele konusunda Irak'a destek vermeye devam edeceğiz. Ayrıca Suriye'de DAEŞ ile mücadeleye nasıl aktif katıldıysak, koalisyonla beraber Irak içindeki DAEŞ'i Irak'tan demizlemek için de desteğimize devam edeceğiz. Bizim derdimiz Irak'ın istikrarı, bağımsızlığı ve sınır bütünlüğüdür. Çünkü onların güvenliği ve istikrarı bizi de doğrudan ilgilendirir" diye konuştu.
"Libya için tarihi bir ana şahitlik ettik"
Libya'daki krizin sona ermesi için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde devam eden görüşmeler sonucu, Libyalı taraflar arasında imzalanan "Libya Siyasi Antlaşması"nın önemine de değinen Çavuşoğlu, Libya için tarihi bir ana şahitlik ettiklerini vurguladı.
Ülkede bulunan iki tarafın anlaştığını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Hem Tobruk'ta hem de Bingazi tarafında iki ayrı meclis ve hükümet vardı. Kaddafi'nin gitmesinden sonra da çok sayıda kardeşimiz ülkesini terk etmek zorunda kaldı ama bugünkü anlaşma Libya'nın geleceği, güvenliği, birliği için çok önemli bir anlaşma ve bu anlaşmayla birlikte bir geçici hükümet kuruluyor. Ama esas bundan sonra başlıyor. Her şeyden önce bu anlaşmaya katılmayan iki taraftan da önemli kişileri ikna etmek için çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü birlik, beraberliği sağlamak için herkesi anlaşmaya dahil etmemiz lazım. Maalesef bazı yerlerde bölgesel çatışmalar var. Libya'nın tamamında ateşkesi sağlamamız lazım.
Libya'nın güvenliği için güvenlik güçlerinin yeniden yapılandırılması lazım. Irak'ta bu hata yapıldı. Irak bunun hala bedelini ödüyor ve topraklarının yüzde 30'u halen DAEŞ tarafından işgal ediliyor. Libya'da da DAEŞ var. Bu güvenlik güçlerinin yapılandırılmasıyla beraber DAEŞ'in buradan temizlenmesi konusunda uluslararası camianın sonuç odaklı stratejiyle destek vermesi gerekiyor. Türkiye olarak kardeş Libya halkının her zaman yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz."
Son Dakika › Güncel › Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Fas'ta - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?