TRAKYA Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Filiz Tütüncüler, diyabetin hastalık değil, yaşam biçimi olduğunu söyledi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde '14 Kasım Dünya Diyabet Günü' nedeniyle çocukların aileleriyle katıldığı etkinlikte diyabet hakkında bilgiler verildi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Filiz Tütüncü, diyabetin hastalık değil bir yaşam biçimi olduğunu belirterek, diyabetli bir çocuğun hasta olmadığına vurgu yaptı. Prof.Dr. Tütüncü, şöyle dedi:
"Çocuklarda diyabet tanısını koyduğumuz zaman aileye hem çocuğa şunu söylüyoruz: Diyabet bir hastalık değil, bir eksiklik. Çünkü pankreasta insülin üreten beta hücrelerinde harabiyet meydana geldiğinde için insülin üretemediğinden, besinlerle aldığımız glikoz kullanılamıyor vücutta. Yağ, kas dokusu bu glikozu kullanamadığı için kan şekeri giderek yükselmeye başlıyor ve bulgular buna bağlı ortaya çıkıyor. Şeker hastalığından çok tip 1 diyabet olarak konuşuyoruz. Önemli olan şu, bu hastalık değil, bulaşıcı değil. Bu çocuklar insülinlerini kullandıkları sürece beslenme, egzersizliklerine dikkat ettikleri sürece, kontrollerine geldikleri sürece hayatlarına normal şekilde devam edecekler. Diyabet olmayan bir çocuktan farkları yok. Sadece sağlıklı ve düzenli beslenecekler. Her türlü sporu yapabilirler egzersiz dışında. Profesyonel sporcu olabilirler. Hayatlarında bir değişiklik, kısıtlama getirmiyor diyabet. Sadece biraz disiplin getiriyor."
Prof.Dr Filiz Tütüncü, 'Tip 1 diyabetin' kesin tedavisi insülin olduğunu anlatırken çocuklara mutlaka insülinlerini kullanmalarını istediklerini belirterek, "Steak insülin' değimiz tedavi yöntemi var. Biz zaten bunu kullandığımız için kendi diyabet olmayan bir çocuğun fizyolojik insülin salımına uygun insülin veriyoruz çocuklarda. Bu nedenle de hayatına çok büyük kısıtlama getirmiyoruz. Sadece sağlıklı beslenecek. Denilen miktarda yaşına uygun kaloriyi alacak, fazla beslenmeyecek, abur cuburdan uzak duracak. Yapay beslenmeyecek. Bu zaten tip bir diyabetli çocuklar için değil tüm sağlıklı çocukların beslenmemesi geren bir beslenme şeklidir" dedi.
Diyabet olan çocukların da pasta ve diğer yiyecekleri sınırlı olacak şekilde yiyebileceklerini, egzersizine dikkat edenlerin sağlıklı bir şekilde uzun bir ömür yaşabileceğini anlatan Prof.Dr Tütüncü, şöyle devam etti:
"Diyabetli çocuklarda pasta yiyebilir ama denilen miktarda, belirli bir zamanlarda. İçindeki karbonhidratını sayarak. Yani onu yeme, bunu yeme yok. Zaten diyabetli olan bir çocuğun yediği sağlıklı besinleri her sağlıklı çocuğunda alması gerekiyor. Sağlıklı çocuklar bu tür besinlerle, abur cuburla beslenerek aşırı kilo almışlarsa bunlarda şişmanlıyorlar ve daha sonra şeker hastalığının diğer tipi olan tip iki şeker hastalığının ortaya çıkma olasılığı fazla oluyor. Bizim bu çocukları da şişmanlatmadan tip 2 hastalığından korumamız gerekiyor. Tüm çocuklar sağlıklı beslenmeli. Diyabetik çocukların tek dikkat edeceği şey aralıklı olarak kontrollere gelmeleri, kan şekerlerini ölçüm yaparak insülin düzeylerini ona göre ayarlamaları, egzersiz yapmaları ve hayatının her dönemine egzersiz sokmaları. Diyabetli çocuklar dikkat ettikleri şekilde diğer insanlar gibi 80-100 yaşına kadar yaşayabilirler."
Etkinliğe katılan çocukların yüzleri palyaçolar tarafından boyanırken ekrana yansıtılan sinevizyon görüntüleriyle hastalık gelişmeler anlatıldı.
Son Dakika › Güncel › Diyabet Hastalık Değil Bir Yaşam Biçim' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?