Diyanet İşleri Başkanı Erbaş Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Referansını dinden aldıgˆını iddia ederek toplumda bozgunculuk yapan DEAŞ, Boko Haram, FETÖ gibi yapılar, sevgili Peygamberimizin tebligˆ ettigˆi u¨stu¨n ahlak ilkelerinden uzaklas¸manın, yanlıs¸ bir din ve peygamber tasavvurunun neticesidir.

28.11.2017 12:19

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Referansını dinden aldıgˆını iddia ederek toplumda bozgunculuk yapan DEAŞ, Boko Haram, FETÖ gibi yapılar, sevgili Peygamberimizin tebligˆ ettigˆi u¨stu¨n ahlak ilkelerinden uzaklas¸manın, yanlıs¸ bir din ve peygamber tasavvurunun neticesidir." değerlendirmesini yaptı.

Diyanet dergisinin bu ayki sayısında, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ile Mevlid-i Nebi Haftası dolayısıyla yapılan röportaja yer verildi.

Röportajında, Veladet-i Nebinin, Mu¨slu¨manlar ic¸in bir tefekku¨r ve muhasebe iklimi olduğunu kaydeden Erbaş, "So¨zler, fiiller, idealler ve sorumluluklar dairesinde bu¨tu¨n bir hayatın, rahmet peygamberinin hayatı ve su¨nneti ekseninde muhasebeye tabi tutulmasıdır. Go¨nu¨llerdeki peygamber as¸kını, hayata peygamber ahlakı olarak tas¸ımaktır." ifadelerini kullandı.

Erbaş, şöyle devam etti:

"Hazreti Peygamber'in c¸agˆrısını arayan insanlıgˆa onun sesini ve su¨nnetini tas¸ımak ic¸in birinci o¨nceligˆimiz, gu¨nu¨mu¨z insanının ve du¨nyanın o¨zledigˆi degˆerlerin, huzur ve gu¨venin; bilgi, bilinc¸, ahlak ve sistem du¨zeyinde Hazreti Peygamber'in tebligˆ ettigˆi hakikatler ile mu¨mku¨n oldugˆunu idrak etmektir.

I·kincisi, Hazreti Peygamber'i hayatı, gayesi, mu¨cadelesi, dindeki yeri gibi boyutlarıyla c¸ok iyi ve dogˆru tanımanın gerekliligˆidir.

U¨c¸u¨ncu¨su¨, onun tebligˆ ettigˆi hakikatleri, ahlakını, o¨rnekligˆini yani su¨nnetini bugu¨ne tas¸ımak, her mu¨min ic¸in o¨nemli bir sorumluluktur. Bugu¨n kendi hayatımızdan bas¸layarak bu¨tu¨n insanlıgˆın huzuru ic¸in c¸alıs¸mak, onun getirdigˆi s¸efkat, merhamet ve gu¨zel ahlakı yeryu¨zu¨nu¨n bu¨tu¨n ko¨s¸elerine tas¸ımak, peygambere muhabbetin neticesi ve onu sevmenin en bu¨yu¨k tezahu¨ru¨du¨r.

Do¨rdu¨ncu¨su¨, Kur'an'ın hakikati sunus¸ bic¸imini idrak etmek ve Hazreti Peygamber'in, vahyin evrensel mesajlarını insanlıgˆa o¨gˆretirken takip ettigˆi metodu ve ilkeleri kus¸anmaktır."

"Rehberliği, günümüz problemlerine ışık tutuyor"

Bilgiyle, s¸uurla Hazreti Peygamber'i anmaya, anlamaya, tebligˆ ettigˆi mesajları, ahlakını, ahkamını hayata yansıtmaya ve en uygun yo¨ntemle c¸agˆa tas¸ımaya muhtaç olunduğunu kaydeden Erbaş, "Zira onun o¨rnek ahlakı ve rehberligˆi, gu¨nu¨mu¨z problemlerinin c¸o¨zu¨mu¨nde de bizlere ıs¸ık tutmaya devam etmektedir." dedi.

Ümmetin hep beraber ciddi ve ko¨klu¨ bir muhasebe ve o¨zeles¸tiri yapmak zorunda olduğunun altını çizen Erbaş, "Cogˆrafyamızın nasıl ku¨resel akto¨rlerin gu¨c¸ go¨sterisi alanı haline geldigˆi, hangi bos¸luktan bu tero¨r o¨rgu¨tlerinin ortaya c¸ıktıgˆı, ihmal ettigˆimiz degˆerler, hangi unsur ve argu¨manların s¸iddeti ve tefrikayı besledigˆi gibi hususları kapsamlı olarak du¨s¸u¨nmek zorundayız." ifadelerini kullandı.

"İslam tasavvuru konusunda ciddi sıkıntılarımız var"

Dogˆru ve sahih bilgi zemini kaybedildiğinde, bilgiyi u¨retmek ve gelis¸tirmek ihmal edildiğinde; sagˆlıklı du¨s¸u¨nme, sorunları tespit etme ve c¸o¨zu¨m u¨retme imkanının da kaybedildiğine dikkati çeken Erbaş, şunları kaydetti:

"Bugu¨n Mu¨slu¨manlar nezdinde peygamber sevgisinin azaldıgˆını so¨yleyemeyiz. Ancak peygamber algısı ve I·slam tasavvuru konusunda c¸ok ciddi sıkıntılarımızın oldugˆu muhakkaktır. Herkesin yas¸ama o¨zgu¨rlu¨gˆu¨nu¨ en mukaddes ve dokunulmaz hak olarak ilan eden I·slam'ın muazzez kavramlarının, masum insanların hayatlarına kasteden tero¨r o¨rgu¨tleri tarafından istismar edilmesi, so¨z konusu o¨rgu¨tlerin din anlayıs¸ının ne kadar sorunlu oldugˆunu ortaya koymaktadır. Referansını dinden aldıgˆını iddia ederek toplumda bozgunculuk yapan DEAŞ, Boko Haram, FETÖ gibi yapılar, sevgili Peygamberimizin tebligˆ ettigˆi u¨stu¨n ahlak ilkelerinden uzaklas¸manın, yanlıs¸ bir din ve peygamber tasavvurunun neticesidir."

Hazreti Peygamber'in hayatı ve ahlakı ile Müslümanların davranışları arasında mesafe ac¸ıldıkc¸a, yas¸anan buhranların daha da derinles¸tiğini belirten Erbaş, "O¨yleyse c¸o¨zu¨m; bu¨tu¨n davranıs¸larımızı, ideallerimizi, gayemizi, din anlayıs¸ımızı onun o¨rnek ufkuyla bu¨tu¨nles¸tirmektir." değerlendirmesinde bulundu.

"Yeni neslin dünyasına dokunamazsak..."

Hayatın boşluk kabul etmediğine vurgu yapan Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim dokunamadıgˆımız nesillerin zihin ve go¨nu¨lleri bas¸kaları tarafından dolduruldugˆunda, bu durum ne yazık ki birtakım istenmeyen neticeler ortaya koyacaktır. Dahası egˆer bir inancı, meseleyi ve davayı dogˆru olarak neslimize tanıtamazsak, o nesli ve degˆerleri birileri istismar edecek, hatta yakın zamanda yas¸adıgˆımız gibi, Allah korusun, vatanına, milletine kars¸ı bir enstru¨man olarak kullanacaktır. Hal bo¨yle olunca go¨zu¨mu¨zu¨n nuru, istikbalimiz ve hayallerimiz ihanet sarmalına kurban gidecektir. Egˆer yeni neslin hissiyatına ve du¨nyasına dokunamazsak, yarın bas¸ka felaketler yas¸amamayı garanti edemeyiz."

"Bu u¨lkenin bu¨tu¨n genc¸leri bizimdir"

Bir neslin kaderini bir o¨nceki neslin tayin edeceğine dikkati çeken Erbaş, röportajda, "Bu u¨lkenin bu¨tu¨n genc¸leri bizimdir. Kıyafeti, du¨s¸u¨ncesi, hayat tarzı ne olursa olsun, tek bir gencimizi dahi ihmal edemeyiz. Bu¨tu¨n genc¸lerimiz bizim ic¸in aynı derecede degˆerli ve o¨nemlidir. C¸alıs¸ma ve planlarımızı bu¨tu¨n bir nesli kus¸atacak s¸ekilde genis¸letmek durumundayız." ifadelerine yer verdi.

Erbaş, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Dolayısıyla haz ve hız c¸agˆı sarmalında kus¸atılan genc¸lerimizi, kendi medeniyet degˆerleriyle, inancıyla ve mevlidini idrak ettigˆimiz Hazreti Peygamber ile tanıs¸tırmak bizim sorumlulugˆumuzdur. Biz, I·slam'ın aydınlık mesajını ve peygamberimizin o¨rnek ahlakını genc¸lere gu¨zel s¸ekilde tas¸ıyabilirsek, onların bu inancı ve degˆerleri daha c¸ok sahiplenecekleri muhakkaktır.

Veladet-i Nebi, bu¨tu¨n insanlık mefkuresinde zihinsel bir inkılaptır. Toplum du¨zeninde evrensel bir ahlak do¨nu¨s¸u¨mu¨du¨r. Bizler, toplumu din konusunda aydınlatma go¨revimizi bu¨tu¨n personelimizle icra etmeye c¸alıs¸ırken, onun insanlıgˆa getirdigˆi degˆerleri yeniden ihya etmenin gayreti ic¸indeyiz. Du¨nyanın zor zamanlar yas¸adıgˆı bugu¨nlerde, Hazreti Peygamber'in ahlakına, o¨rnekligˆine her zamankinden daha fazla muhtacız. Hazreti Peygamber'in c¸agˆlar u¨stu¨ rahmet mesajlarını topluma ve bu¨tu¨n insanlıgˆa sahih bilgilerle ve dogˆru yo¨ntem ve u¨slup ile anlatmalıyız. O¨zellikle genc¸lerimizin Hazreti Peygamber'i daha yakından tanımalarını sagˆlamalıyız."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyanet İşleri Başkanı Erbaş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement