Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Mehmet Görmez."Peygamberimizin Risalet Döneminin Sadece Savaşlarla... - Son Dakika
Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Mehmet Görmez."Peygamberimizin Risalet Döneminin Sadece Savaşlarla...

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Mehmet Görmez."Peygamberimizin Risalet Döneminin Sadece Savaşlarla...

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Mehmet Görmez, sonpeygamber.info Hadis ve Siret Ödül törenine katıldı.

20.04.2013 01:35

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, sonpeygamber.info Hadis ve Siret Ödül törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan Görmez "Peygamberimiz Resul-u Ekrem'in risalet döneminin sadece savaşlalar geçmiş gibi gösterilmesi doğru değildir" dedi.

Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Dönmez'in yanı sıra, Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi Meridyen Derneği yönetim kurulu üyesi Sare Davutoğlu, Meridyen Derneği Başkanı Saliha Büyükdeniz, İranlı yönetmen ve Senaris Majid Majidi ile dernek üyeleri ve akademisyenler katıldı. Ödül töreninde bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Dönmez, Meridyen Derneği tarafından sanal ortamda Hz. Muhammed'in tanıtılması için hazırlanan "Sonpeygamber.info" web portalının öneminin büyük olduğunu ifade ederek "Resul-u Ekrem'in sanal ortamda insanlığa yeniden anlatmak için giriştikleri teşebbüsü çok önemli bulduğumu ifade etmek isterim. Kendimi de şahsen bu çalışmanın bir parçası olarak gördüğümü ifade etmek istiyorum. Başta Sare Davutoğlu hanımefendi olmak üzere her üyesiyle görüşme tanışma imkanı buldum. Bütün hanımefendilere en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Biz sevgili Peygamberimiz Hz Muhammed'i çok farklı çevrelerden öğreniyoruz. Aslında onu en iyi anlatan Kitab-ı Kerim, Kur-an'ı Kerim'dir. Sonra bizzat kendisidir. Aslında kendisinin dilinden rivayetleri topladığımızda otobiyografi denebilecek bir kitap çıkar ortaya. Sonra 3. büyük kaynağımız Sahabe-i Kiram'dır. Fakat her sahabenin dilinden biz Resul-u Ekrem'i başka başka dinleyebiliyoruz. Henüz bizim insanlara takdim edemediğimiz pek çok yönü olduğunu hatırlatmak isterim" dedi.

Dönmez ödül törenini de katılan İranlı yönetmen Majidi'nin filmlerinin hepsinin çok güzel olduğunu ifade ederek "Yeni filmi ile ilgili kendisi ile görüştük. Kendisi yeni filminin senaryonusu bize gönderdi. Büyük keyifle okudum ve az önce müjdesini aldım 3 ay sonra filmi tamamlanacakmış. Film öncesinde kendiyle görüşmemizde 'Siyer' kitaplarındaki sorunları konuştuk. Siyer kitaplarındaki en büyük sorun benim öğrencilik yıllarımdan beri gördüğüm sorun savaş tarihi olmasıdır. Resul-u Ekrem'in hayatında savaş vardır. Hem de o savaşlar rahmetin ve adaletin en önemli tecellisidir. Buna hiç kimsenin itirazı yoktur. Ancak hayatında 53 günü işgal eden bütün savaşları bir siyer kitabında koyduğumuz zaman, genç kuşaklar o siyeri okuduklarında sadece Bedir, Uhud, Hayder ve Tebük savaşlarını görmektedirler. Sanki Peygamberimiz Resul-u Ekrem'in risalet döneminin sadece savaşlarla geçmiş gibi gösterilmesinin doğru değildir. Bunu her yerde ifade ediyorum. İlk Siyer yazarlarımız tarihçilerdi. Savaş anlatırlardı. Mesela "Çağrı" filmine bakın. Çağrı filminin yüzde 80'i savaş sahneleri içerir. Hz Hamza merkezli bir savaş filmi olarak takdim edilir. Biz onun bir hadisini de 'Ben rahmet peygamberiyim. Ben savaş peygamberiyim' diye çeviririz. Halbuki, hadiste geçen 'Melhame' sadece savaş demek değildir. Savaşı da içine alan her türlü zorluk ve sıkıntı demektir" şeklinde konuştu.

Ödül törenine bir hediyeyle geldiğini sözlerine ekleyen Görmez, "Buradan bir de müjde vermek istiyorum. Resul-u Ekrem'in 26 koleksiyonumuzdaki 260 bin hadis rivayetini bilgisayar ortamına aktardık. Bunları 6 bin başlık altında topladık. Onları da tek tek okunarak yeni bir tasnif yapıldı. Daha sonra kitap dediğimiz ana başlıklara dönüştürüldüler. 600 başlık altında tekrar tasnif edildiler. Hadislerin hadisle yorumu yöntemi ile ilahiyat fakültelerinden 85 hocamızın katkıları ile bir araya getirildi. Fihristi ile birlikte 8 cilt bir eser meydana geldi. ve ben bunu Meridyen kitaplığına hediye etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Dönmez konuşmasının ardından 2013 yılı onur ödülünü Prof. Dr. Mustafa Fayda'ya takdim etti. Ayrıca doktora dalındaki ödülü Salih Kesgin, yüksek lisans dalındaki ödülü Ömer Faruk Akpınar, makale dalındaki ödülleri Nuh Araslantaş ve Arif Ulu alırken. Tuba Nur Saraçoğlu teşvik ödülüne layık görüldü.

20.04.2013 01: 26: 25

TSI

NNNN - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Mehmet Görmez.'Peygamberimizin Risalet Döneminin Sadece Savaşlarla... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement