Muş'ta hayvancılık yapan üreticilerin yayla hayatı başladı.
Küçükbaş hayvan sürüsü besleyen üreticiler, ilkbahar mevsimiyle birlikte yaylalara çıkmaya başladı.
Yılın yarısını yaylalarda geçiren kadınlar, oruçlu olmalarına rağmen gün içinde ekmek pişirme, yemek yapma, süt sağma ve peynir yapma gibi meşakkatli işlerle uğraşırken, erkeklerde yüksek kesimlerde hayvanları otlatıyor.
Muş'a bağlı Üçevler köyünden 2 bin 700 rakımlı Kurtik Dağı'ndaki yaylalara gelen Hamdullah Yıldırım, 5 ay boyunca burada kalacaklarını belirterek, "Havası çok serin ve halen birçok yerde kar var. Özellikle gece çok soğuk olduğu için çadırda soba yakıyoruz. Burada huzurluyuz. Devletimiz yaylaya kadar yolumuzu yapmıştır. Daha önce katırlarla, öküzlerle yaya olarak yaylaya çıkıyorduk. Şu anda herkesin arabası var, yollar da açıldığı için herkes arabası ile yaylaya geliyor. Son bahara kadar yaylada kalıyor. Bizim olduğumuz bölge çok emniyetli herhangi bir sıkıntımız yok." diye konuştu.
Bölgede yaklaşık 100 çadır kurulduğunu ve köylülerin yaylaya çıkmaya başladığını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:
"Köyümüzde yeteri kadar otlak olmadığı için kışın farklı yazın farklı yerlerde göçebe olarak yaşıyoruz. Baharla birlikte daha serin ve otlakları geniş olduğu için yaylalara geliyoruz. Burada kadınlarımız sütü sağıyor, Peynir ve tereyağı yapıyoruz. Şu an Üçevler bölgesinde büyük küçük olmak üzere yaklaşık 40 bin civarında hayvan var. Çünkü buruda vatandaşın geçimi hayvancılıktır."
Yaylada kalan 10 çocuk annesi Hamdiye Bülbül de günde 2 kez gelip yaklaşık 100 koyun sağdığını ramazan ayında günlük işleri yapmakta zorlandıklarını söyledi.
Son Dakika › Güncel › Doğu'da Yayla Mevsimi Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?