Doğu Karadeniz'de Sel ve Heyelanlar İçin Riskli Dönem - Son Dakika
Güncel

Doğu Karadeniz'de Sel ve Heyelanlar İçin Riskli Dönem

Doğu Karadeniz'de sonbaharla birlikte etkili olan yağışların yol açabileceği afetlere karşı vatandaşların tedbirli olması istendi.

13.10.2017 11:10

MELTEM YILMAZ - Doğu Karadeniz'de sonbaharla birlikte etkili olan yağışların yol açabileceği afetlere karşı vatandaşların tedbirli olması istendi.

Trabzon İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ömer Kıratlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'de yağışlı geçen her sezonun riskli olduğunu söyledi.

Bölgede dönem dönem aşırı yağışlar görüldüğüne dikkati çeken Kıratlı, "Bu yağışlar özellikle haziran, ağustos, ekim ve kasımda olur. O nedenle bölgemiz için bu sezon sel ve heyelanlar açısından risklidir. Yağışların devam etmesi sonucu kaya düşmesi olaylarıyla da karşılaşabiliriz. Yağışlar kaya düşmelerini de tetikleyebilir." dedi.

Kıratlı, ülke genelinde deprem başta olmak üzere çığ, sel ve heyelanın en sık karşılaşılan doğal afetler olduğuna işaret ederek, Trabzon'da da en sık meydana gelen doğa olaylarının sel, heyelan ve kaya düşmesi olduğunu ifade etti.

Türkiye'de, jeolojik ve meteorolojik özellikler nedeniyle sık sık doğal afetler yaşandığını belirten Kıratlı, bu afetlerin can ve mal kayıplarına yol açtığını kaydetti.

Kıratlı, Trabzon'da da diğer illerde olduğu gibi doğa olaylarının yaşandığını dile getirerek, "İlimizde de yaşanan afetlere bağlı olarak can ve mal kayıpları oluşmaktadır. Son 30 yılda sel, heyelan ve kaya düşmesinde 210 kişi hayatını kaybetti. Geçmişten günümüze, yani 1927'den itibaren bugüne kadar 372 kişinin hayatını kaybettiğini tespit ettik. Bizim için en önemli olan vatandaşın bilinçlenmesidir. Hangi doğa olayı olursa olsun, eğer vatandaş bilinçliyse bu afete dönüşmez." değerlendirmesinde bulundu.

"Afetin ilk dakikasında hızla harekete geçebilecek bir toplum hedefliyoruz"

AFAD olarak vatandaşlara bu yönde eğitimler verdiklerini vurgulayan Kıratlı, bugüne kadar 70 bini aşkın kişiye afet bilinci eğitimi verildiğini anlattı.

Kıratlı, yürütülen çalışmalarla afet öncesi yapılması gerekenleri bilen ve afetin ilk dakikasında hızla harekete geçebilecek bir toplum hedeflediklerine dikkati çekerek, "Vatandaşlarımıza güvenli yaşam sahaları oluşturabilmek için eğitimler veriyoruz. Vatandaşlarımızın afetlere karşı güvenli alanlarda yaşamayı öğrenmeleri, tedbirler almaları lazım. Bu anlamda elimizden geldiğince bilgilendirmede bulunuyoruz. Bu kapsamda yaşam alanlarını planlayan, imara açan ve ruhsatlanmasını yapan belediyelerimize de çok işler düşüyor." diye konuştu.

Afete hazırlığın bilim ve araştırma boyutunun önemine değinen Kıratlı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Trabzon'da heyelan, kaya düşmesi, çığ ile ilgili bütünleşik afet tehlike haritalarının üretilmesi tamamlanmıştır. 2017 sonunda ülke genelinde yapılan çalışmalarla, afetsellik yapısının ortaya çıkarılacağı bütünleşik bir afet tehlike haritası üretilmiş olacaktır. AFAD olarak, afetlerle mücadelede oluşan tecrübelerimizi gelecek nesillere taşımanın ve modern bilimsel yöntemlerle buluşturmanın sorumluluğumuz olduğu inancındayız. Bu mirası geleceğe taşımak için vatandaşlarımızı afetlerle mücadelede risklerin dağıtılmasına dönük kendi evleri, iş yerleri, okul ve çevresinde etkin rol almaya davet ediyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Doğu Karadeniz'de Sel ve Heyelanlar İçin Riskli Dönem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement