Doğu ve Batı Tıbbı insan vücuduna farklı bakış açılarından bakan iki ayrı sağlık sistemidir. Bu iki sistem aynı hastalığı, şikâyetleri farklı tedavi yöntemleri kullanarak tedavi eder. Peki hangisini tercih etmeliyiz?
Okan Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, binlerce yıllık tartışmayı ve iki sistem arasındaki farkları inceledi, yazdı:
BİTKİLERDEKİ ŞİFA
"5000 yıl önce antik çağlarda insanlar, bitkilerin insan vücudundaki etkilerini keşfettiler. Sağlık, güzellik, rahatlamak, vücuttaki enerjinin dengelenmesi ve vücudu ideal seviyede tutmak için bitkilerden yararlandılar. Doğu tıbbı tedavide hala aktif olarak bitkilerden yararlanıyor.
19. YÜZYIL'DA SENTETİK BAŞLADI
Batı tıbbı da köklerini benzer şekilde Antik Yunan ve Mısır'dan alır. Kullanılan ilaçların bitkisel hammaddesi 19. Yüzyıl'dan itibaren sentetik olarak üretildi. İlaçlar kullanarak insan vücudundaki tepkimeler ve olaylar kontrol edilmeye başlandı.
DOĞU TIBBI DENGECİ, BATI MÜDAHALECİ
Doğu tıbbı bitkisel ürünleri kullanarak vücutta denge kurmaya çalışır. Batı tıbbı ise laboratuvarda üretilen ürünleri vücuttaki tepkimelerin yerine koymaya çalışır.
Doğu tıbbının muayenesi 5 element teorisine göre yapılır. 5 element teorisi doğu tıbbının temel felsefesini oluşturur. Toprak, hava, su, metal ve ateş doğada, insan vücudunda canlı ve cansız bütün varlıklarda bulunur. Birbirleriyle bağlantılıdır, bazı durumlarda enerjileri azalır, artar ve birbirlerine dönüşür. İnsan vücudunun fizyolojik ve anatomik yapısının doğal çevre ile ilişkisi göz önünde bulundurulur. Pratisyenler 5 elemente göre insan vücudunu ve çevreyi sınıflandırarak muayene ve teşhisi gerçekleştirir. Batı tıbbında ise nabız, kan basıncı, solunum, kan değerleri, ateş gibi hayati bulgular sorgulanır. Kişide ortaya çıkan belirtilere göre muhtemel hastalığa ait olabilecek değerlendirmeler yapılır.
YİN VE YANG ÖĞRETİSİ
Doğu tıbbının temelinde yatan 'yin' ve 'yang' öğretisi yaşam enerjisi olarak kabul edilir. Yin ve yang birbirleriyle dengededir ve iç içedir. Yang aktif, aydınlık ve sıcakken, yin pasif, karanlık ve soğuktur. Doğu tıbbında yin kana, yang chi enerjisine, batı tıbbında ise yin anatomi, yang fizyolojiye karşılık gelir.
Doğu tıbbının en çok kullanılan tedavisi akupunktur. Amaç chi enerjisinin akışını sağlamak. Antik çağlarda bir yıldaki gün sayısı kadar, 365 adet akupunktur noktası olduğu kabul edilirken bugün binlerce nokta keşfedildi. 1600'lü yıllarda batı tıbbına tanıtılan akupunkturun, asıl yaygınlaşması 1998 yılında gerçekleşti. Bugün dünya üzerinde 3 milyondan fazla pratisyeni bulunuyor.
DEPRESYON İÇİN DOĞU TIBBI
Doğu tıbbında spor yaralanmaları, baş ağrısı, boyun ve omurga problemleri, uykusuzluk, alerji ve depresyon şikâyetlere göre tedaviler 1-12 seans arasında sürerken, batı tıbbında uzun süreli belki de hayat boyu ilaç kullanımı gerekiyor.
BATI TIBBINA SERVET HARCIYORUZ
Amerika her yıl sağlık uygulamalarına 2.2 trilyon dolar harcanıyor. Doğu tıbbı uygulamaları ise bu uygulamaların %1.5'ini oluşturuyor. Toplam harcamanın %38'i ise vatandaşlar tarafından karşılanıyor. Her yıl 700 milyon dolar gereksiz test ve işlemler için harcanıyor. Her yıl 2.5 milyon gereksiz cerrahi yapılıyor. İlaç ve diğer uygulamaların ekonomi üzerindeki etkileri düşünüldüğünde doğu tıbbı uygulamaları ekonomik yönden çok daha avantajlı."
Son Dakika › Güncel › Doğu Tıbbı Mı Batı Tıbbı Mı? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?