Dolardaki Artış Çiftçiyi Vurdu - Son Dakika
Güncel

Dolardaki Artış Çiftçiyi Vurdu

Dolardaki Artış Çiftçiyi Vurdu

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, dolar kurundaki artışın tarım ürünlerinin maliyetlerini artırırken, çiftçiyi de zora soktuğunu belirtti.

14.03.2015 13:02

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, dolar kurundaki artışın tarım ürünlerinin maliyetlerini artırırken, çiftçiyi de zora soktuğunu belirtti. Yetkin, sorunun yalnızca kuraklık ve doğal afetten kaynaklanmadığını, Türkiye'de gıda enflasyonu sorununun yıllardan beri olduğunu söyledi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin yazılı bir açıklama yaparak, dolar kurunda yaşanan artışın tarım ürünlerinin maliyetlerini artırdığını ve çiftçiyi zora soktuğunu belirtti.

İbrahim Yetkin, dolardaki artış öncesinde dünya petrol fiyatlarında görülen düşüşün, çiftçiyi umutlandırdığını ifade ederek, "Ancak petrolün varil fiyatları o dönemde neredeyse yüzde 50 oranında düşerken bu oran ülkemizde piyasalara çok düşük oranda yansıtılmıştı. Bu yılın Ocak ve Şubat aylarında görülen dolar fiyatlarındaki artış, petrol fiyatlarındaki toparlanmayla bir araya gelince mazot fiyatı hızla 2014 fiyatlarına yaklaştı" dedi.

Yetkin, mazotun Türkiye'deki rafineri çıkış fiyatının 1.9 lira olduğunu ve tarım sektöründe yılda 3.3 milyon ton civarında mazot kullanıldığını dile getirerek, "Veriler mazot desteği, bu rakamın yalnızca yüzde 5'ini karşılamaktadır. Mazottan alınan vergi bu yıl çiftçiye ödenecek olan 10 milyar liralık toplam desteğe yakın bir miktar oluşturmaktadır. Gübre fiyatlarında ise devamlı bir artış vardır. Bu artış dolardaki yükselişle birlikte hızlanmıştır" ifadelerini kullandı.

"ÜLKEMİZDE GIDA ENFLASYONU SORUNU YILLARDAN BERİ EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİ"

İbrahim Yetkin, 2014 yılında en çok tartışılan konulardan birinin gıda enflasyonu olduğuna dikkat çekerek, "Sorun bu sektörde de yalnızca kuraklıktan ve diğer doğal afetlerden kaynaklanmamaktadır. Çünkü kuraklık ve doğal afetler bu yıla özgü iken ülkemizde gıda enflasyonu sorunu yıllardan beri en önemli sorunlardan biri olmaya devam etmektedir. Orta Vadeli Programda, 2015 genel enflasyon oranı yüzde 6.3 olarak belirlenirken Gıda enflasyonunun yüzde 9 olarak öngörülmesi de bu durumun bir göstergesidir" dedi ve ekledi:

"Geçtiğimiz iki aylık dönemde artış öngörülen bu rakamın üzerinde gerçekleşmiştir ve gelişmeler bu artışın devam edeceğini göstermektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da, gıda fiyatlarındaki artışın 'fiyat artış lobisi ve aracı kurumlardan' kaynaklandığı düşüncesindedir. Üretici gıda fiyat endeksinin yüzde 6 olmasına karşın tüketici fiyat endeksine gelindiğinde bu oranın yüzde 10-12'ye yükselmesi de bu düşünceyi desteklemektedir. Dolayısıyla aşırı aracı karlarını kısıtlama yönünde önlemler alınabilir. Bu konuda yapılan çalışmalar hızlandırılabilir." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dolardaki Artış Çiftçiyi Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement