DTK Sonuç Bildirgesi - Son Dakika
Güncel

DTK Sonuç Bildirgesi

DTK Sonuç Bildirgesi

Demokratik Toplum Kongresi'nin 2 gün süren genel kurul toplantısı sona erdi.

31.07.2011 19:56

Demokratik Toplum Kongresi'nin 2 gün süren genel kurul toplantısı sona erdi. DTK genel kurulu toplantısının sonuç bildirgesini okuyan DTK sözcüsü Cemal Coşkun, Abdullah Öcalan'ın son görüşme notlarına atıfta bulunarak,

"Öcalan, barışı inşa iradesini açığa çıkarmıştır. DTK da kendi çalışmalarını gözden geçirmiş, barış için direniş ve mücadele zenginliğini yeterince pratikleştiremediği için özelleştirisini geliştirmiştir" dedi.

Barış ve Demokrasi Partis Diyarbakır İl Başkanlığı Vedat Aydın toplantı salonunda dün başlayan DTK genel kurulu bugün akşam saatlerinde sona erdi. Meclis üyelerinin seçiminin yapıldığı DTK genel kurulunun son gününde akşam saatlerinde DTK Sözcüsü Cemal Coşkun, sonuç bildirgesini açıkladı.

"AKP BÜYÜK BİR SAVAŞ VE TASFİYE HAZIRLIĞI İÇERİSİNDE"

Kürt sorunun barışçıl temelde çözümünün gerçekleşmesi için yürütülen diyalog sürecinin tıkanma ile karşı karşıya geldiğini belirten Coşkun,

"Kürt Halk önderi sayın Abdullah Öcalan, inanılmaz bir emek ve çabayla barışı inşa iradesini açığa çıkarmada belirleyici rolü oynamıştır. Heyet ile yapılan görüşmeler, oluşan protokol metinleri ve komuoyunda gelişen çözüm umudu doğruya ve ahlaka yakınlığın iyi birer sonuçları olarak topluma nees eldırmıştır. Ancak AKP hükümeti süreci sabote etmiş, bugüne kadar uygulanan ve sonuç alınmayan yöntemleri esas alarak büyük bir savaş ve tasfiye planının hazırlığı içinde olmuştur.

Uluslararası tekelci güçlerin desteği ile askeri operasyonları yoğunlaştırmış, kirli bir Türkiye, İran, Irak ittifakı ile Kürt özgürlük mücadelesini imha konseptini devreye koymuştur. Tüm Kürdistan halkının oluşan statüsünü ortadan kaldırmayı ve Ortadoğu'da gelişecek yeni dizaynın Kürtsüz olmasını hedeflemiştir" dedi.

DTK'DAN ÖCALAN'A ÖZELLEŞTİRİ VERDİ

İran devletinin 17 günden beri devam eden "Güney Kürdistan'ı" işgal hrekatının sesiz karşılandığını ifade eden Coşkun, DTK olarak bu durumu tartıştıklarını ve vardıkları sonucu şöyle açıkladı:

"Kürt Halk önderis yanı Abdullah Öcalan'ın 'çekiliyorum' açıklaması karşısında 5'nci DTK kongresi kendi çalışmalarını gözden geçirmiş, barış için direniş ve mücadele zenginliğini yeterince pratikleştiremediği için özelleştirisini geliştirmiştir.

Demokratik çözüm için sayın Öcalan'ın ifade ettiği, 'sağlık, güvenlik ve özgürlük' ilkelerini DTK, temel politik hedefler olarak belirlemiş, bu ilkelerin hayata geçirilmemesi durumunda bir çözümün gelişme umudu olmayacağından hareketle demokratik kamuoyunu duyarlı olmaya ve tarihi bir sorumluluk üstlenmeye çağırmıştır.

DTK'sı dönem anlayışını sayın Öcalan'ın geliştirdiği ilkesel bir tutumun gereği olarak, kendisi ile samimi ve dürüst müzakere geliştirilinceye kadar, sağlık, güvenlik, özgürlük ilkeleri uygulanıncaya kadar bir topyekün direniş iradesi olarak tanımlamıştır.

Sayın Abdullah Öcalan'ın muhataplıkta tek adres rolüne yönelik yanlış hesapları Kürt halkının siyasal iradesine saldırı saymakta, Kürt halkını topyekün direnişe davet etmektedir. "

"TÜRKİYE, İRAN VE IRAK İTTİFAK YAPTI"

DTK olarak Öcalan için siyasi, diplomatik ve hukuki alanda çalışma yürütebilme insiyatifin oluşması kararına vardıklarını anlatan Coşkun, "DTK olarak, Öcalan'ın özgürlüğü için siyasi, diplomatik ve hukuki alanda çalışmalar yürütecek bir insiyatifin oluşması kararına varmıştır. Gelinen aşama, belirli bir hazırlık düzeyine ulaşan ulusal konferansın aciliyetini ve önemini bir kez daha açığa çıkarmış, sürecin hızlandırılması gerektiği belirtilmiştir.

Türkiye, İran ve Irak kirli ittifakı öncelikle oluşan Kürt ulusal birliğini ciddi bir tehdit olarak görmekte ve ulusal birliğin kurumsal yapısının oluşmasını engellemek için her türlü yönteme başvurmaktadır.

Türkiye destekli İran devletinin işgal girişiminin ulusal birlik ve ulusal konferans çalışmalarına saldırı olduğu açıktır. DTK, Kürt halkının statüsüzleştirilmesi planına karşılık, tüm ulusal güçlerin birliği daha ilerletecerek cevap verilmesi inancını tazelemiştir" şeklinde konuştu.

"DEMOKRATİK ÖZERKLİK ÖZGÜRLÜĞÜN SOSYOLOJİSİDİR"

DTK sonuç bildirgesinde demokratik özgürlük konusuna da değinen Coşkun, "Demokratik özerklik, özgürlüğün sosyolojisidir. Kapitalist modernitenin tekleştirici, tahakkümcü ve totaliter paradigmasına karşı yeni ve özgür yaşamı geliştirmektedir. 21'nci yüzyıl paradigması olan farklılıkların birliği, çeşitliliğin özerklik hakkı, tüm toplumsal grupların kendini yönetme, savunma ve örgürlüğünü sağlama hakkına ve felsefesine dayanır.

Farklılık içinde birlik olan demokratik özerklik asla ve asla devlete karşı devlet, iktidara karşı iktidar kurmak değildir. Toplumun devleştirilmesi ve millileştirilmesine karşı, toplumun devlet dışı örgütlenmesidir. Yani az devlet, çok toplumdur. Bu anlamıyla demokratik özerklik canlı bir organizma gibi sürükli gelişim ve inşa halindedir.

Demokratik özerklik ilanı bir irade beyanı, demokratik özerkliği inşa çalışmaları ise toplumsallığın özyenitimini kurmaktır. Kürt halkı siyasal statüsünü yukarıda tarif edilen özgrülük anlayışına dayandırmaktadır. Ancak Kürtler ve DTK, ayrı bir devlet ilanı gerçekleştirmiş gibi bir tutum ve saldırı sözkonusudur. Bu şekilde çarpıtılarak tartışmalar başka bir mecraya çekilmek istenmektedir. Demokratik özerklik, Kürdistan coğrafyasında kendisi için belirlediği statüdür" ifadelerini kullandı.

Sonuç bildirgesinin okunmasını ardından solonda bulunan DTK üyeleri, yapılan konuşmayı ayakta alkışladı. Bildirgenin okunmasından sonra Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen DTK delegeleri memleketlerine gitmek üzere salondan ayrıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DTK Sonuç Bildirgesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement