DTSO Heyeti Kobanê'de İncelemelerde Bulundu - Son Dakika
Güncel

DTSO Heyeti Kobanê'de İncelemelerde Bulundu

DTSO Heyeti Kobanê\'de İncelemelerde Bulundu

DTSO Ortadoğu ile Ticari İlişkileri Geliştirme Komisyonu, Kobanê'yi ziyaret ederek kantonun öncelikli ihtiyaçları konusunda incelemelerde bulundu.

17.03.2015 18:33

Ortadoğu ile Ticari İlişkileri Geliştirme Komisyonu Başkanı Hüsnü Pervane ile meclis üyeleri Mehmet Tekin, Cabbar Leygara, Şilan Elmas, Vahit Karaaslan, Vedat Özçelik, Erdal Avşar ve Salih Eren'in içinde yer aldığı DTSO heyeti, Kobanê'de savaşın yarattığı tahribatı yerinde inceleyerek kanton yönetimi ile görüşmelerde bulundu.

Kanton Başkanı Enver Müslim ile TEVDEM Başkanı Dozdar Hemo, Kanton Yönetim Kurulu Üyeleri Berivan Hesen ve Xalit Berkel, Kanton Sözcüsü Mehmûd Beşar, Ticaret Kurulu Başkanı Mehmûd Bozan ve Kadın, İnsan Hakları, Din ve Ulaştırma kurullarının başkanları tarafından karşılanan DTSO Heyeti, ilgili alanlar hakkında görüş alış verişi yaptıktan sonra Kobanê merkezinde incelemelerde bulundu.

Pervane: Kapı Ticarete Ve İnsani Yardıma Açılmalı

İnsanlık tarihinin yüzyıllar boyunca nesilden nesile aktaracağı tarihi bir direnişin sergilendiği Kobanê'de incelemeler yapmak, yaşanan tahribatı yerinde incelemek, kentin yeniden inşası için yapılabilecekleri istişare etmek üzere kentte bulunduklarını belirten Komisyon Başkanı Hüsnü Pervane, "Gözlemlerimiz sonucu ve sizlerden alacağımız bilgiler neticesinde ihtiyaçları belirlemek ve üzerimize düşen ne varsa elimizden geldiği oranda gerçekleştirmek için buradayız" şeklinde konuştu.

Şu anda Kobanê'ye yapılan yardımların ancak az sayıda insanın temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olduğunu belirten Pervane, "Kente gerçekleşen yoğun dönüşler temel ihtiyaç malzemesi talebini arttıracak. Kobanê üç taraftan ambargo altında. Bu sebeple, hiç vakit kaybetmeden Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın ticari faaliyetlere ve insani yardım koridoruna açılması gerekiyor. Kentin yeniden canlanması, hareketlenmesi ve yeniden inşası için bu çok önemli. Konu ile ilgili daha önce ilgili bakanlıkla görüşmeler yapıldı ve öyle ümit ediyoruz ki yakın zamanda bunun olumlu sonuçlarını göreceğiz" dedi.

Enver Müslim: Burayı Bırakmayacağımıza Dair Şehitlerimize Söz Verdik

Kobanê'nin insanlık onurunu ve değerlerini koruyan bir direniş kantonu olduğunu belirten Kanton Başkanı Enver Müslim ise, "Kobanê, genç kızlarımızın erkeklerimizin, canlarını hiçe sayarak var olma mücadelesi verenlerin, köleliğe izin vermeyenlerin, burayı bırakmayacağına dair halkına söz veren şehitlerin ve onların yolunu sürdürenlerin kantonudur" dedi.

DAİŞ'in ilk kez Kobanê direnişi ile kırıldığını sözlerine ekleyen Müslim, "Kobanê'nin yüzde 80'i maalesef yıkılmış durumda, geri kalan yüzde 20'lik kısım ise incelenmeye muhtaç durumda. Yaklaşık 20 gündür sivillerimiz geri dönüyor ve bu dönüşler devam edeceğe benziyor. Yaklaşık 60.000 kişi geri dönmüş durumda. Bu geri dönüşler insanı temel ihtiyaçları da beraberinde getirecek. Bu ve benzeri sorunları ortadan kaldırmanın yollarını arıyoruz. Bizler de strateji ve yöntemler belirlemeye çalışıyoruz. Bizleri yalnız bırakmayacağınızı biliyoruz. Gelişiniz bize güç verdi. Kobanê için herkesin düşünmesi gerekiyor. Öyle bir şehir inşa edilmeli ki bu direnişe yakışır olsun" şeklinde konuştu.

Kentin yeniden inşası konusunda ise bir kongre gerçekleştireceklerini ve bunun muhtemelen Diyarbakır'da olacağını belirten Müslim bu konuda tüm kesimlerin katkılarını beklediklerini sözlerine ekledi. Dozdar Hemo: Destansı direnişin sembolü olarak şehrin bir kısmı müze yapılacak

Tevgera Civaka Demokratik (TEVDEM) Başkanı Dozdar Hemo ise şehrin inanılmaz derecede tahrip olduğunu belirterek, "Öncelikle hasar tespitinin ve analizlerin yapılması çok önemli. Adım adım hata yapmadan ilerlemek istiyoruz. Toprağın verimli olduğu yerlerin, su kaynaklarının, inşa edilecek alanların tespit edilmesi gerekiyor" dedi.

Şehrin bir kısmının destansı direnişin sembolü olarak müzeye dönüştürüleceğini söyleyen Hemo, "Ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. 60.000 insanımız geri döndü. Dönüşler devam ediyor. Pazarımız yok, temel ihtiyaç malzemeleri sınırlı miktarda. İnsan sayısı arttıkça ihtiyaçlar da artacak. Bunun üzerine çalışma yapılması gerekiyor. Tüccarlar için sınırda, insani yardımlar için açılacak koridor konusunda resmi bir uygulama yok. Eğitim, sağlık ve gıda ile ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Mazot ve benzin olmamasından kaynaklı insanlarımızın eli kolu bağlı durumda. Tarım şu anda yok denecek düzeyde. Çarşımız, marketimiz, pazarımız yok. Günlük beş kamyona kadar gıda yardımı yapılmasına izin veriliyor. İnsani koridorun açılması bizler için hayati önem taşıyor. Enkazların altında çok ceset var. Havaların ısınmasıyla hastalıklara sebep olmasından endişe ediyoruz. İlaç yardımlarının yapılması ve koşulların iyileştirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Hemo, şehrin yeniden inşasından önce temel insani ihtiyaçları karşılamanın öncelikli olduğunu vurgulayarak, sınır kapısının bir an önce ticarete ve insani yardıma açılması gerektiğini sözlerine ekledi. DTSO Heyeti, görüşmelerin ardından, Kanton yönetiminin eşliğinde şehrin çeşitli merkezlerinde incelemelerde bulundu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel DTSO Heyeti Kobanê'de İncelemelerde Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement