Avrupa ile kıyaslandığında özellikle İstanbul'da çok sayıda dünya çapında hem devlet hem özel okul bulunduğunu belirten İstanbul Milli Eğitim Müdürü Yelkenci, eğitimde Türkiye'nin ileri ülkelerden hiç de geride olmadığını söyledi.
Örneğin mühendislikte Türkiye'nin dünyadaki en iyi eğitim veren ülkelerden biri olduğunu belirten Yelkenci, "Mühendislik eğitimi bizde 1734'te başladı. Eğitimde biz de söz sahibiyiz elbette. Bizim öyle devlet okullarımız var ki dünya çapında. Kabataş, İstanbul Lisesi, Hüseyin Avni Sözen, Haydarpaşa, Kadıköy Anadolu, Atatürk Fen Lisesi gibi okullarımız dünya çapında. Yine özel okullardan da dünya çapında okullarımız var" dedi.
Ancak Türkiye'nin monoblok bir ülke olmadığını da hatırlatan Yelkenci, şöyle konuştu:
"Tek bir fotoğraf yok. Tek Türkiye yok. Birçok Türkiye var, her anlamda ekonomik, sosyo kültürel anlamda, eğitimde de bu böyle. Norveç'te, İsveç'te eğitim çok iyi, ama oradaki öğrenci sayısı bizim İstanbul'un 5'te biri kadar ve bizim gibi sorunları da yok. Ama dünya çapında eğitimde söz sahibi okullarımız çok. Doğu batı arasında ya da kuzey güney arasında elbette farklılıklar var, ama bizim istim üstündeki öğrencilerimizin, kurumlarımızın veya okullarımızın sayısı bile çok ileride denilen birçok batılı ülkenin tamamındakinden fazla. Bu düşünüldüğünde çok başarılı bulduğumuz Finlandiya'nın toplam 500 bin öğrencisi kadar, hatta fazlası bizim başarılı öğrencimiz var zaten."
"Bu yıl 75 bin öğrenciye teşvik verilecek"
Bütün okulların niteliğini artırmak için çalışmak durumunda olduklarını söyleyen Yelkenci, özel okullara teşvik uygulamasına da değinerek, "Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından 3 yıl önce başlatıldı bu uygulama. İlk yıl 167 bin öğrenciye teşvik verildi. İkinci yıl 238 bin öğrenciye teşvik verildi. Bu yıl da 75 bin öğrenciye teşvik verilecek" diye konuştu.
Teşvikli öğrenci isteyen okulların başvurularının alındığını belirten Yelkenci, şunları söyledi:
"Türkiye genelinde 75 bin öğrenci başvurulardaki kriterler üzerinden puanlarına göre sıralanacak. Başvurduğu okula ve aynı zamanda sınıf seviyesine göre teşvikli okumaya hak kazanan öğrenciler ilan edilmiş olacak. Şu anda öğrenci başvuruları alınıyor. Tabi burada amaç devlet okullarındaki yükü azaltmak. Özel okullardaki atıl olan boş kapasiteyi kullanmak, aslında devlette kaldıklarında çok daha maliyetli oluyor. 2 bin 800 ile 4 bin lira arasında değişen miktarlar var."
Son Dakika › Güncel › Dünya Çapında Çok Sayıda Okulumuz Var' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?