İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, dünya ekonomisinin 2007 yılında başlayan finansal krizden bu yana ilk kez geniş çaplı bir toparlanma sürecine girdiğini belirterek, "Yatırımlar, sanayi üretimi ve ticaret hacmi sayesinde küresel büyüme hızlandı." dedi.
İSTİB'in ocak ayı meclis toplantısında konuşan Kopuz, yatırımlar, sanayi üretimi ve ticaret hacmi sayesinde küresel büyümenin hızlandığını vurguladı.
Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentilerinde çok ciddi bir değişim olduğuna işaret eden Kopuz, " Dünya Bankası, Türkiye'nin 2017 büyüme beklentisini yüzde 6,7 olarak açıkladı. Ama biz biliyoruz ki bu rakamların üzerinde büyümeyi başaracağız. Bu büyümede Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik toparlanmanın ve artan ihracatımızın da etkisi büyük..." ifadelerini kullandı.
Kopuz, son günlerde AB ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yumuşamasını çok önemli bulduklarını aktararak, "Gelinen noktada, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, devletimizin en üst seviyede girişimleri var. Bu meseleye bir iş adamı olarak baktığımda, AB ile ilişkilerin tekrar rayına oturmasını gayet olumlu karşılıyorum." yorumunu yaptı.
Türkiye'nin AB'nin 4. en büyük ihracat pazarı, AB'nin ise en çok ithalat yaptığı 5. ülke olduğunu kaydeden Kopuz, "Türkiye-AB ilişkilerindeki normalleşmenin, ekonomik büyüme döneminde gerçekleşmesi de oldukça önemli. Sonuçta AB ile Türk İş dünyasının yapacağı çok fazla alışveriş var. Tüm bunlara ek olarak, dış politikadaki yaşanan olumlu gelişmeler, bu yıl Türkiye'nin ihracatını arttırabilir. Nitekim yeni ihracat siparişleri Şubat 2011'den bu yana en yüksek düzeyine çıktı." yorumunu yaptı.
"Küresel enflasyon baskısı, Türkiye'yi enflasyon hedefinden uzaklaştırabilir"
İSTİB Başkanı Kopuz, dünya ekonomisi toparlanırken emtia fiyatlarının da arttığını anımsatarak, geçen yıl bu toparlanmanın küresel enflasyona etkisinin sınırlı kaldığını belirtti.
Kopuz, 2018'de oluşabilecek küresel enflasyon baskısının, Türkiye'yi 2018 yılında ulaşmak istediği enflasyon hedefinden uzaklaştırabileceğini de vurgulayarak, "Bu durum 2018 yılının sonbaharına kadar çift haneli enflasyonun devam edebileceğini gösteriyor. Hükümetimizin yapısal reformların gerçekleştirilmesi konusunda kararlılığının güçlü bir şekilde devam etmesi ile enflasyonist baskının ekonomimize etkisinin en az düzeye indirilmesini sağlayacağına inanıyorum." diye konuştu.
Tarım ve hayvancılık sektöründe en önemli sorunun girdi maliyetleri olduğuna işaret eden Kopuz, bu girdilerden en önemlilerinin de yem ve mazot olduğunu söyledi.
Kopuz, yem ve mazot konusunda 2018 yılında verilecek desteklerin önemine değinerek, "İnşallah bu tedbirler tarım ve hayvancılığımızın sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak." dedi.
Yaptıkları lobi faaliyetleri ile başarı elde ettiklerine değinerek, "31 Aralık 2017'de Resmi Gazete'de yayınlanan 'İthalat Rejimi Kararına Ek Karar' ile birlikte badem, ceviz ve kaju ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranları düşürüldü. Yeni düzenleme ile birlikte kaju ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranı da yüzde 30'dan yüzde 10'a düşürüldü. Ayrıca kabuklu ve kabuksuz badem ve ceviz ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranları yüzde 43,2'den yüzde 15'e düşürüldü." bilgisini verdi.
Son Dakika › Güncel › Dünya Ekonomisi Toparlanma Sürecinde' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?