Haber: Faik KAPTAN-Murat ÇAKIR Kamera: Hüseyin ASLIYÜCE - İSTANBUL DHA
Dünyada 1953 yılından bu yana 26 Ocak'ta kutlanan ? Dünya Gümrük Günüö nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda görevli gümrük memurları yurt dışından gelen yolculara pasta ve meyve suyu ikram etti, kadın yolculara da çiçek verdi.
ARTIK DİJİTAL GÜMRÜK
Türkiye'nin 1953 yılında kurulan Gümrük İşbirliği Konseyi'nin kurucu üyeleri arasında bulunduğunu belirten Atatürk Havalimanı Yolcu Salonu Gümrük Müdürü İdris Çalık, her yıl farklı temalarla kutlanan Dünya Gümrük Günü'nün bu yılki temasının 'Dijital Gümrükler' olduğunu söyledi. Türkiye'de gümrüklerde ilk defa 1998 yılında Atatürk Havalimanı'nda bilgisayarlı gümrük işlemlerine geçildiğini anlatan Çalık şunları söyledi:
' Daha önce gümrük işlemleri manuel yürütülürken 1998 yılında bilgisayarla yapılmaya başlandı. İş takipçileri 'işler zorlaştırılıyor' diye bilgisayarları kırmaya çalıştılar. Ama şu anda işlemlerimizin tamamı, beyannameli işlemler gümrüklü ortamda dijital olarak yapılıyor. İş takipçilerinin yüzde 55'inden fazlası da hiç gümrüklere gelmeden beyannamelerini veriyor. Bu tür etkinliklerle gümrüklerin işlevini halka duyurmayı amaçlıyoruz "
25 BİN TL, 10 BİN AVRO'DAN FAZLASI BEYANA TABİ
2015 yılında Atatürk Havalimanı'nda 420 kaçakçılık olayı hakkında adli işlem yaptıklarını ve 620 ceza işlemi uyguladıklarını belirten İdris Çalık, Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu'nda yapılan bir düzenlemeyle yurda döviz girişi ve çıkışının serbest hale getirildiğini belirterek, 'Yurtdışına çıkış yapacak yolcularımızın şunu bilmesi gerekiyor; 25 bin Liranın üstünde Türk lirası ile 10 bin Avro'nun üzerindeki dövizlerini mutlaka beyan etmeleri gerekiyor. Çıkış serbest ama beyan zorunluluğu var.Pasaport işlemlerinden önce yolcular bu beyanlarını yapmazlar ise haklarında adli işlem yapmak ve getirdikleri dövizlere el koymak zorunda kalıyoruz" dedi.
Son Dakika › Güncel › Dünya Gümrük Günü Atatürk Havalimanı'nda Kutlandı - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?