Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, "Bugün 80 milyar kilovat saatlik üretimimizi önümüzdeki dönemde 165 milyar kilovat saate çıkararak, pek çok ülkenin yüzde 70, 80, 90 seviyesine ulaştırdığı hidroelektrik potansiyelini kullanma oranını biz de ideal hedef olarak yüzde 100'e ulaştırmayı hedefliyoruz" dedi.
Akca, DSİ Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen Dünya Ormancılık, Su ve Meteoroloji Günü Ortak Programı'nda yaptığı konuşmada, ormanlara ve ormancılığa bakış açılarını değiştirdiklerini, bu kapsamda daha fazla ürün elde etmek için değil, orman alanlarını ve servetini daha fazla artırmak amacıyla faaliyetlerini yoğunlaştırdıklarını söyledi.
Ormanlık alanların artırıldığına dikkati çeken Akca, şu anda Türkiye yüzölçümünün yüzde 27,7'sini kaplayan ormanlık alanları, 2023 yılında yüzde 30'a çıkarmayı hedeflediklerini ve bunun için bütün güçleriyle çalıştıklarını belirtti.
Son 11 yılda 3 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını, odun servetini ise 1,5 milyar metreküpe ulaştırdıklarını aktaran Akca, orman ürünlerinin satışından yıllık elde edilen geliri 2 milyar liraya çıkarttıklarını kaydetti.
Ormanlarla birlikte korunan alanların sayısının da artırıldığına dikkati çeken Akca, 2003 yılında 3,4 milyon hektar olan korunan alanların yüzölçümünün bugün 5,6 milyon hektara çıkartıldığını vurguladı.
Suyun ise yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirten Akca, Dünya Su Günü'nün bu yılki temasının ise su ve enerji olarak belirlendiğini anımsattı.
Küresel iklim değişikliğinin, yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin arttığını ve bunlar arasında da hidroelektrik enerjinin ön plana çıktığını aktaran Akca, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak, hidroelektrik enerji üretiminin artırılması için çalışmalar yürüttüklerini anlattı.
Akca, "Bugün 80 milyar kilovat saatlik üretimimizi önümüzdeki dönemde 165 milyar kilovat saate çıkararak, pek çok ülkenin yüzde 70, 80, 90 seviyesine ulaştırdığı hidroelektrik potansiyelini kullanma oranını biz de ideal hedef olarak yüzde 100'e ulaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Lütfi Akca, "Bakanlığımız, DSİ Genel Müdürlüğü 2003-2013 yılları arasında bin 763 tesisi milletimizin hizmetine sunarak, hemen hemen her alanda rekorlara imza atmıştır" ifadesini kullandı.
Bu tesislerle sadece hidroelektrik enerji üretiminin değil aynı zamanda sulanan alanların da artırıldığını, şehirlere temiz, sağlıklı ve güvenceli su temini konusunda da çok ciddi adımlar atıldığını söyledi.
Akca, Orman ve Su İşleri Bakanlığının, Ulusal Havza Yönetim Stratejisi'ni tamamladığını, İçmesuyu Eylem Planı, Havza Koruma Eylem planları, Havza Master planları, taşkın yönetimi, yeraltı suyu yönetimi, kuraklık yönetimi gibi alanlarda planlar hazırladığını anlatarak, su potansiyelinin, uluslararası standartlarda bir yönetim anlayışıyla ele alınması için önemli adımlar atıldığını kaydetti.
-Diğer konuşmacılar
Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş ise bugünün gençlerini daha sağlıklı, eğitimli ve iyi yetişmiş olduklarını belirterek, bunların azımsanamayacak bir kesiminin ise eğitim, sağlık gibi temel hizmetlere ulaşmada sorunlar yaşadığını söyledi.
İnsanın iklimle etkileşiminin giderek arttığına dikkati çeken Güneş, bu yüzyıl sonundaki sıcaklığın 4 derece daha yüksek olacağını anımsattı.
Küresel ısınmanın yüzde 95'inin insan aktiviteleri nedeniyle meydana geldiğinin altını çizen Güneş, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin daha da çok hissedileceğini söyledi.
Acil, cesur ve kararlı adımlar atılması gerektiğini belirten Güneş, Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak gençlerin hava, iklim ve meteoroloji konusundaki farkındalıkları artırmak için meteorolojik faaliyetlerin okullarda anlatılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında işbirliği yapıldığını aktardı.
Gözlem altyapısını, önemli yatırımlar yaparak güçlendirdiklerini vurgulayan Güneş, değişik sektörlere yönelik hava tahminleri üretildiğini anlattı.
Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez de "Ormanlar insanların yaşamının her aşamasında yer almaktadır. Ormanlar sizi tahta beşikte karşılar, ölünce de tabut ile sizi uğurlar" ifadesini kullandı.
Ormanların havadaki karbonu tutarak, iklime en çok katkı sunan varlık olduğunu, su kaynaklarını temizlediğini ve toprakların erozyon sonucu akıp gitmesini önlediğini vurgulayan Üzmez, ormanların, insanlık için adete bir yaşam destek ünitesi gibi çalıştığını söyledi.
DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ise önümüzdeki yıllarda en çok konuşulacak iki sektörün enerji ve gıda, bunların ortak bileşeninin de su olduğunu kaydetti.
Artan enerji taleplerinin karşılanması için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelindiğini, bunun da başında hidroelektrik enerjinin geldiğini anlatan Özkaldı, fosil yakıtların azalacağı gelecekte yenilenebilir enerjinin öneminin daha da artacağını vurguladı.
DSİ Genel Müdürlüğünün, kurulduğu günden bugüne kadar 770 baraj, 59 milyon dekar sulama şebekesini, şehirlere yılda yaklaşık 3,5 milyar metreküp içmesuyu sağlayan tesisleri tamamladığını aktaran Özkaldı, tamamlanan 63 hidroelektrik santralinde ise toplam yılda 43 milyar kilovat saat enerji üretildiğini ifade etti.
Özel sektöründe bu alana katılımının sağlanmasıyla yıllık toplam üretimin 80 milyar kilovat saate çıkartıldığını hatırlatan Özkaldı, "Hedefimiz 2023 yılına kadar, bütün hidroelektrik santrallerinin yıllık üretim kapasitesini 165 milyar kilovat saate ulaştırmaktır" dedi.
Konuşmaların sonunda, Dünya Ormancılık, Su ve Meteoroloji günleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda ödül kazananlara ödülleri verildi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Dünya Ormancılık, Su ve Meteoroloji Günü Ortak Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?