Türk-İslam Mezarlığı'nda Kazı ve Temizleme Çalışması Başladı - Son Dakika
Güncel

Türk-İslam Mezarlığı'nda Kazı ve Temizleme Çalışması Başladı

Türk-İslam Mezarlığı\'nda Kazı ve Temizleme Çalışması Başladı

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde bulunan, dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Mezarlığında kazı ve temizleme çalışmaları başladı.

26.05.2015 17:43  Güncelleme: 11:03

Dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olan ve Anadolu'nun Orhun Abideleri olarak da nitelendirilen Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda kazı çalışmaları başladı. Boyları 4,5 metreye varan, üzerindeki yazı ve şekillerle her biri ayrı sanat eseri niteliği taşıyan 8 bin 203 mezar taşınının bulunduğu mezarlıktaki kazı çalışmaları Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında başladı. Mezarlıktaki eğri taşların düzeltilmesi parçası kırık olan taşların tümlenmesi ve likenlerin temizlenmesine büyük önem verdiklerini belirten Karahan, çalışmalara, 10 işçi ve 10 restoratör ve kazı ekibinde bulunan araştırma görevlileri de dahil olmak üzere 25 kişilik ekiple başladıklarını söyledi.


Asıl kazı sezonunun bir ay sonra başlayacağını söyleyen Prof. Dr. Karahan, "O zaman Selçuklu Mezarlığı'nın tamamında çalışmalar yapılacak. Şu anda liken temizliği, mezar taşlarının düzeltilmesi ile tümlemesi yapılıyor. Ayrıca çevre temizliğiyle birlikte konservasyon çalışmaları da olmak üzere hepsini bir arada yürütmeye çalışacağız. Esas kazı çalışmalarımız başladığı zaman belki de 50 kişilik bir ekiple çalışma ihtimalimizde var. Mezar taşlarının temizliğini sadece mekanik yollarla bisturi, fırça gibi malzemeler kullanıyoruz. Mezar taşlarını su ile ıslatıp, streçle kapatarak likenlerin çözülmesini sağlıyoruz. Başka hiçbir şey kullanılmamaktadır" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk-İslam Mezarlığı'nda Kazı ve Temizleme Çalışması Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement