Düzenli Fiziksel Aktivite Akademik Başarıyı da Etkiliyor - Son Dakika
Güncel

Düzenli Fiziksel Aktivite Akademik Başarıyı da Etkiliyor

Düzenli Fiziksel Aktivite Akademik Başarıyı da Etkiliyor

Düzenli olarak yapılan fiziksel aktivite çocukların sadece sağlığında değil aynı zamanda kötü alışkanlıklardan korunmasında, sosyalleşmesinde, benlik saygısı ve kendine güven gibi psikolojik özelliklerinin iyi olmasında, bilişsel performanslarının ve akademik başarılarının artırılmasında da önemli bir etken.Modern teknolojik gelişmelerin etkisiyle çocuklar fiziksel olarak daha hareketsiz olmaya başladı.

20.08.2016 16:07

Düzenli olarak yapılan fiziksel aktivite çocukların sadece sağlığında değil aynı zamanda kötü alışkanlıklardan korunmasında, sosyalleşmesinde, benlik saygısı ve kendine güven gibi psikolojik özelliklerinin iyi olmasında, bilişsel performanslarının ve akademik başarılarının artırılmasında da önemli bir etken.

Modern teknolojik gelişmelerin etkisiyle çocuklar fiziksel olarak daha hareketsiz olmaya başladı. Bilgisayar kullanımı ile bilgisayar oyunları, IPAD ve Playstation gibi oldukça cazip teknolojik cihazların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte çocuklar arasındaki fiziksel hareketsizlik süresi artıyor. Fiziksel hareketsizlik tüm dünyada kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisidir ve ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü çocukların sağlığının korunması için günde en az 60 dakika orta ile yüksek şiddet arasında fiziksel aktivitede bulunmasını öneriyor. Yine Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 5-17 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin orta ile yüksek şiddet arasındaki aktiviteler ile kas kuvvetlendirici ve kemikleri güçlendirici etkinlikleri de yapmaları gerekiyor.

ORTA ŞİDDETLİLER: HIZLI YÜRÜYÜŞ, TEMPOLU KOŞU, İP ATLAMAK...

Orta şiddetliler, nefes almanın ve kalp atım sayısının normalden daha fazla olduğu, kasların zorlanmaya başladığı aktiviteleri ifade eder. Kişi aktivite sırasında konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, yavaş tempoda ip atlamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek, paten kullanmak gibi aktiviteler orta şiddetli aktivitelerdir.

BASKETBOL, FUTBOL, TENİS, YÜZME YÜKSEK TEMPOLULAR ARASINDA

Yüksek şiddetli aktiviteler sırasında ise nefes alma ve kalp atım sayısı normalden çok daha fazla yüksek olur, kaslar çok daha fazla zorlanır. Kişi bu aktiviteler sırasında nefesi kesilmeden birkaç kelimeden fazlasını konuşamaz. Tempolu koşu, basketbol, futbol, tenis, yüzme, yüksek tempoda ip atlama ve tempolu bisiklet sürme, yüksek şiddetli aktiviteler arasında bulunuyor.

Yüksek şiddetli aktivitelerin haftada en az üç gün yapılması da öneriliyor. Ayrıca 5-17 yaş arası çocuk ve gençlerin kuvvet gelişimi ve kemiklerin güçlenmesi için haftada en az üç kez kuvvet ve kemik güçlendirici aktiviteler de yapması gerekiyor (şınav, mekik, çekme, itme ve atma aktiviteleri ile sıçrama gibi).

CİNSİYET FARKLILIĞINA DİKKAT!

Çocukların yapacağı aktiviteleri seçerken bazı faktörlere dikkat edilmesi gerekiyor. Yaş, cinsiyet, fiziksel uygunluk düzeyi, ilgi alanı, gönüllü olma ve aktivitelerin eğlenceli olması gibi faktörler dikkate alınması gerekenler arasında sayılabilir. Öncelikle çocukların katılacağı aktiviteler yaşlarına uygun olmalı. Ayrıca, özellikle ergenlik dönemiyle birlikte kızlar ve erkekler arasında farklılaşma yaşandığı için seçilen fiziksel aktivitelerin cinsiyet farklılığını da göz önünde bulundurması gerekiyor.

Yine yapılacak aktiviteler çocukların fiziksel ve beceri düzeyine de uygun olmalı. Son olarak ise çocukların ilgi duydukları, sevdikleri ve eğlendikleri  aktivitelere katılmalarının da oldukça önemli olduğunun unutulmaması gerekiyor. Böylece çocuklar kendi fiziksel uygunluk ve beceri düzeylerine göre,  ilgi duydukları ve eğlendikleri aktiviteleri daha uzun süre, yorulmadan ve istekli bir şekilde yapacaklardır.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Düzenli Fiziksel Aktivite Akademik Başarıyı da Etkiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement