Ebeveynlere Atık İlaç Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Ebeveynlere Atık İlaç Uyarısı

Çevreci Eczacı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Eczacı Şule İlkkurşunlu, ebeveynlere 'atık ilaç' uyarısı yaptı.

30.01.2016 11:28

Çocuk zehirlenmelerinin en önemli nedenin evlerdeki atık ilaçlar olduğunu belirten İlkkurşunlu, "Atık ilaçlarınızı evde tutmayın. En yakın ÇEKOOP üyesi eczanemize imha için getirin" dedi.

Türkiye'de ilk defa Atık İlaç Hareketi'ni başlatarak, ev ve işyerlerindeki atık ilaçları toplayarak, imha ettiren Çevreci Eczacı Kooperatifi Başkanı Eczacı Şule İlkkurşunlu, Gülben Şahin tarafından hazırlanıp sunulan TRT 1 Radyo'daki 'Haklarımız' programına konuk oldu. Çalışmaları hakkında bilgi veren İlkkurşunlu, ebeveynlere de önemli uyarılarda bulundu. Yapılan araştırmalara göre çocuk zehirlenmelerinin en önemli sebebinin evlerdeki atık ilaçlar olduğuna dikkat çeken İlkkurşunlu, "Kullanmadığınız, son kullanma tarihi geçmiş ilaçlarınızı evdeki dolaplarınızda tutmayın. Çocuklarınızın bu ilaçlara ne zaman ulaşacaklarını bilemezsiniz. Atık ilaçlarınızı imha ettirmek için kendinize en yakın ÇEKOOP üyesi eczanelere getirin. En yakın ÇEKOOP üyesi eczaneyi bulmak için www.cekoop.org.tr adresine bakabilirsiniz" dedi.

İLAÇ DEDEKTİFİ ÇOCUKLAR

ÇEKOOP olarak 2014 yılında geliştirdikleri İlaç Dedektifleri Projesi kapsamında ilköğretim çağındaki çocukları atık ilaç ve akıllı ilaç konusunda bilinçlendirdiklerini anlatan İlkkurşunlu, "Çocuklara drama yöntemini kullanarak, ilacın alınması, kullanımı, imha edilmesi konularında bilgi veriyoruz. Bu eğitim için ülke genelindeki eczacılardan talep geliyor. Ancak bu eğitimin verilmesi için o ilde atık ilaçların toplanıyor olması gerekiyor. Çünkü eğitim verdiğimiz çocuklara ''Atık ilaçlarınızı Eczaneye Götürün' mesajını veriyoruz. İzmir, Manisa ve Aydın'da da İlaç Dedeftiflerimiz var. İlaç Dedektifi olan hiçbir çocuk, bir ilacı bile çöpe veya kanalizasyona atmaz" diye konuştu.

EN ÇOK TANSİYON, AĞRI KESİCİ VE ANTİBİYOTİK ATILIYOR

2009 yılında İzmir Kalkınma Ajansı desteği ile birlikte Türkiye'nin ilk ve tek atık ilaç envanterini oluşturduklarını kaydeden İlkkurşunlu, şunları söyledi: "Bu çalışma kapsamında 34 bin kutu ilacı kaydettik. Hiç açılmadan atılan ilaçların başında tansiyon ilaçları geliyordu. Raporlu ilaçlar ilk defa yazıldığında dörder kutu yazılıyor. Hasta uyum göstermiyorsa atılıyor. Artık bu düzeltildi. Raporlu ilaçlar ilk kez yazıldığında 1 kutu yazılıyor. Ağrı kesiciler çok atılıyor. Her gittiklerinde doktor ağrı kesici yazılıyor. Ve antibiyotikler. Antibiyotikler hem açılmadan bırakılıyor hem de yarım bırakılıyor. Antibiyotik gereksiz kullanırsa vücutta antibiyotik direncine yol açıyor. En önce ilaçların reçete satılması gerekiyor. Antibiyotiklerle ilgili geçtiğimiz yıldan itibaren başladı. Hasta da burnu bile aksa antibiyotik istiyor. Bununla ilgili halkımızın bilinçlenmesi lazım. Sağlık Bakanlığı 2015 yılını Akılcı İlaç Kullanım yılı ilan etti. Biz de ÇEKOOP olarak bu konuda çalışmalar yapıyoruz"

AKILLI İLACIN TANIMI

İlkkurşunlu, Akıllı İlaç'ın tanımını ise şu şekilde yaptı: "Akılcı ilaç hastaya bireysel özelliklerine göre en uygun ilacı, en uygun kişiye en uygun maliyetle verilmesi demektir Fazla ilaç kullanmamak, doğru ilacı almak, kullanım süresi akıllı ilaç kullanımına girer"

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ebeveynlere Atık İlaç Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement