Kişisel Gelişim Uzmanı Mümin Sekman, "Başarı ve başarısızlığın bedelleri vardır. Başarının bedelini bir dönem için ödemeyenler başaramamanın bedelini bir ömür boyu öderler." dedi.
Balkan Kongre Merkezi'nde Trakya Üniversitesi Kariyer Merkezi'nce düzenlenen "Başarı" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Sekman, insan hayatında başarının önemli bir yeri olduğunu belirtti.
İnsanların bir genel başarı kapasitesi bir de başarıyı kullanma kapasitesinin olduğunu belirten Sekman, "İnsanla ilgili bir çift zar teorisi vardır. Hayatımızı belirleyen bir çift zar gibi düşünün. Biri doğuştan atılmış. Boyunuzu, hangi ülkede doğacağınızı, cinsiyetinizi seçemiyorsunz. İkincisi ise çabayla, azimle, çalışmayla ve seçimlerinizle şekillenen. Onu tutarak atabileceğiniz ikinci bir seçeneğiniz var. Bu ikisinin toplamı sizin hayat notunuzu belirliyor." diye konuştu.
Hayatın üç raunt halinde yaşandığını dile getiren Sekman, şunları kaydetti:
"İlk 25 yılı okul hayatı dönemi gibi düşünebilirsiniz. İkinci 25 yıl iş hayatıdır. Diğeri ise emeklilik hayatı gibi düşünün. İlk 25 yılda insanlar inanılmaz şekilde yoğunlaşıyorlar. Çünkü okul hayatının amacı hayat okuluna hazırlamaktır. Sürekli yoğun şekilde insanlar kendilerini geliştiriyorlar ama son 25 yıla insanlar odaklanmıyor. Bu da ilginç bir detaydır. İnsan hayatında kritik 10 yıl denilen bir süre var. O da 25 ila 35 arası. Çünkü hayatınızın diğer seçimlerini belirleyen iki kritik seçimi yapıyorsunuz. Eş ve iş seçimi. Diğer seçimler bunlarla bağlantılı örülüyor. Seçimlerimizi nasıl yapmalıyız ' Hayatımızın ve kariyerimizin tasarımı, insanları başarılı ya da başarısız yapan nedir ' Bunlarla ilgili kritik doğru bilgiler edinmekte yarar vardır."
"Başarı 'T' harfi gibidir"
Sekman, başarılı olmak ve sürdürülebilir başarı stratejisinin öğrenilmesi gerektiğini aktardı.
Başarıyı 'T' harfine benzeten Sekman, "Bunun tersinin de düşünülmesi lazım. Sürdürülebilir başarısızlık da bir sanat bence. Sürekli başarısız kalmak bir sanat. Onun da bir tutum seti var. Nasıl ki başarının bir beceri, yetenek ve düşünce seti varsa aynı şekilde başarısızlığın da bir zihniyeti vardır." diye konuştu.
Başarısızlığın dünya görüşüne çevrildiğinde uzun süre başarısız olunacağını dile getiren Sekman, şöyle devam etti:
"Başarısızlığın acısına rağmen bunu sürekli devam ettirmek bir sanattır ve azim gerektirir. Başarı ve başarısızlığın bedelleri vardır. Başarının bedelini bir dönem için ödemeyenler başaramamanın bedelini bir ömür boyu öderler. Demek ki başarının da başarısızlığın da bedeli var. Başarı dağının tepesine tırmanırken zorlanabilirsin. İrade gücüyle çabayla biraz zorlanabilirsin. Ama şunu bilmen lazım başarısızlık vadisinde olsaydın onun da bedelini ödeyeceksin. Başarısızlığın sonu da yok burada hiç değilse bir dönem için bedel ödüyorsun bir süre sonra ödülünü alıyorsun."
Program daha sonra tartışma forumlarıyla devam etti.
Konferansa, TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Son Dakika › Güncel › Edirne'de 'Başarı' Konferansı - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?