Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü ve Edirne Valiliği işbirliğiyle alınan, Meriç, Tunca ve Ergene başta olmak üzere bölgede bulunan baraj ve göletlerde denetimi sağlayacak taşınabilir su ürünleri kontrol teknesi hizmete hazır. Vali Şahin, 4,5 metre uzunluktaki teknenin boyunun küçük ama işlevinin büyük olduğunu söyledi.
Edirne Tunca Nehri kenarında bulunan eski Dönertaş Un Fabrikası mevkiinde gerçekleştirilen açılış törenine başta Edirne Valisi Dursun Ali Şahin olmak üzere İl Emniyet Müdürü Dr. Rahmi Baştuğ, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hakkı Çetin ile çeşitli kurum ve kuruluşların müdürleri katıldı.
ŞAHİN: "EDİRNE NEHİRLERİ BİZİM DENİZİMİZ"
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, açılış öncesi basın mensuplarının tekne ile ilgili sorularını yanıtlayarak, kontrol teknesinin küçük ama işlevinin büyük olduğunu belirtti. Vali Şahin, Edirne'nin nehirlerinin kendisi için denizi ifade ettiğini ve bu denizleri korumak gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar bunun olmaması büyük bir eksikliktir ama zararın neresinden dönersen kardır. Biz geç de olsa bunu gerçekleştirdik. Açık söyleyeyim Edirne'deki bu nehirler bizim Tuna'mızdır bizim denizimizdir. Denizimize mukayyet olmamız lazım. İşte bu tekne de kendisi küçük olabilir ama gördüğü işlev yönünden son derece büyük olacak. Yılda 3,5 ton balık elde ediliyor ama seneye bugün yine buraya geldiğimizde elde edilen balık 7 tonu geçecektir diye düşünüyorum. Şimdilik 21 milyon lira kazanç elde ediliyormuş, inşallah onu 42 milyon liraya çıkartacağız. Buradan 50 aile yemek yiyorsa onu da 100 aileye çıkaracağız. Burada teknemiz sadece bu kontrolleri değil, Meriç nehrine kirli su bırakan, atık su bırakan kişileri de tespit edecek. Bu bazı kuruluşlar ve fabrikalar olabilir. Yani bu tekne 4 buçuk metredir ama yaptığı iş belki de 50 kilometredir."
Vali Dursun Ali Şahin daha sonra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı ile birlikte açılış kurdelesini kesti ve can yeleğini giyerek tekneye bindi. Tunca nehri üzerinde ilk denetleme ve kontrol gezisini yapan Şahin, ilk defa böyle bir deneyim gerçekleştirdiğini söyledi.
KONTROL TEKNESİNİN ÖZELLİKLERİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü tarafından, kontrol teknesinin işlevi ve özellikleri ile ilgili yapılan açıklamada, "Kontrol teknesinin göreve başlaması ile birlikte kontrol ve denetim çalışmalarının daha verimli halde yürütülecek olup, gelecek nesillere temiz çevre ve daha sağlıklı gıda kaynakları bırakılması çabamıza da önemli katkıda bulunacaktır. 18 milyon lira maliyeti olan kontrol teknesi çift kat fiberglas yapıda olup, 4,50 metre uzunluğunda ve 20 beygir gücünde dıştan takma motoru ile 4 personel taşıma kapasitesine sahiptir. Tekne, mobil römorku sayesinde Edirne'nin tüm su kaynaklarında her an görev yapabilecek özelliktedir" ifadeleri kullanıldı. - EDİRNE
Son Dakika › Güncel › Edirne'de Su Ürünleri Kontrol Teknesi Göreve Hazır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?