Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, son 15 yılda Edirne'de 6 baraj ve 28 göleti hizmete sunduklarını belirtti.
Acu, yaptığı yazılı açıklamada, Edirne'de son 15 yılda yapılan tesislerle, Edirne ve ilçelerinde 334 bin kişi için yıllık 26,5 milyon metreküp içme suyu sağladıklarını aktardı.
Kayalıköy Barajı içme suyu isale hattı ile içme suyu arıtma tesislerinin tamamlanmasıyla Edirne'nin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacağını bildiren Acu, tesislerin açılışını bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığını hatırlattı.
Son 15 yılda Edirne'ye birçok baraj ve göl yaptıklarını ifade eden Acu, açıklamasında şunları kaydetti:
"Son 15 yılda serhat şehrimiz Edirne'de 6 baraj ve 28 göleti hizmete aldık. Edirne'nin yıllardır hayalini kurduğu Hamzadere Barajını 2011 yılında hizmete aldık. Barajın su biriktirme hacmi 207 milyon metreküptür. Baraj ile Keşan, İpsala ve Enez ilçelerinde 273 bin 350 dekar zirai arazi sulamaya açılacak olup, bu arazinin 106 bin 570 dekarı 2016 yılı sonunda hizmete alınmıştır. 2015 yılında hizmete aldığımız Çakmak Barajı, Edirne'nin ve ülkemizin önemli barajlarından biridir. Çakmak Barajının su biriktirme hacmi 176 milyon metreküptür.
Baraj ile Uzunköprü, Meriç, Havsa ve Pehlivanköy ilçelerinde bulunan 67 köye ait 522 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayacağız. 164 bin 530 dekar alana sahip Çakmak Sulaması 1. kısmın inşaat çalışmalarına başlanmıştır. Edirne'de inşaat çalışmaları devam eden Lalapaşa-1 Barajı, Lalapaşa Büyüköğünlü Barajı ve Lalapaşa Doğanköy Barajının haricinde 6 barajın da plan ve proje hazırlıkları devam etmektedir. Edirne'de değişik safhalarda çalışmaları devam eden 52 gölet işi bulunmaktadır. Bu göletlerin 28'i tamamlanarak hizmete girdi. 5'i inşaat safhasında, 19'u ise plan ve proje safhasındadır."
Türkiye'nin ziraat bakımından önemli illerinden biri olan Edirne'de son 15 yılda çok önemli sulama tesisleri inşa ettiklerini aktaran Acu, bu sulama projeleri ile 438 bin 330 dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını belirtti.
-"Edirne'yi taşkınlardan korumaya karalıyız"
Acu, Edirne'yi taşkınlardan korumaya kararlı olduklarını bu kapsamda tehlike arz eden bütün dereleri ıslah etiklerini bildirdi.
Kentte 23 dere ıslah tesisinin inşaat çalışmalarının devam ettiğini aktaran Acu, "Edirne'yi taşkınlardan korumaya karalıyız. Edirne'yi taşkınlardan koruyacak 50 metre genişliğinde ve 7 bin 800 metre uzunluğundaki Kanal Edirne Projesinde 2017 yılı içerisinde 45 iş makinesiyle kazı çalışmaları aralıksız devam etmiş olup, kanal kazılarının yüzde 99'lik kısmı tamamlanmıştır." ifadelerini kullandı.
"Ergene için şafak eylem planını başlattık"
Acu, Trakya için hayati öneme sahip Ergene Nehri'nin hayata döndürülmesi için 2011'de Şafak Eylem Planı başlattıklarını hatırlattı.
Ergene Havza Koruma Eylem Planında belirlenen 15 başlığın tek tek uygulamaya konulduğunu, havzada dönüşüm başladığını ifade eden Acu, açıklamasında şunları kaydetti:
"Plan dahilinde yürüttüğümüz çalışmalarla Ergene Nehri'nin su kalitesinde iyileşme ciddi düzeylere ulaşmış ve kirlilik azalmaya başlamıştır. Aslında tamamen belediyelerin kanuni yükümlülüğünde olan atık su arıtma tesislerinin kurulması görevini DSİ üstlenmiştir. Ergene Havzası'nda son teknolojiye sahip 13 ileri biyolojik atık su arıtma tesisi inşa ettik. Kırklareli, Pınarhisar, Vize, Saray, Çerkezköy, Çorlu, Muratlı, Lüleburgaz, Hayrabolu, Babaeski, Uzunköprü, Malkara ve son olarak Keşan ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini tamamlayarak hizmete aldık.
Uzunköprü'nün 1. kademe 2030 yılı 50 bin nüfusun evsel atık suyunun ileri biyolojik arıtma sonrası Ergene Nehrine deşarj edilmesi sağlanacaktır. Tesisi tamamlayarak hizmete aldık. Keşan atık su Arıtma Tesisi ile 2045 yılına kadar Keşan'ın bütün evsel atık suyu arıtılarak Ergene Havzasına verilecek ve Ergene'nin kötü talihi değişecektir."
Son Dakika › Güncel › Edirne'deki DSİ Yatırımları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?