Edremit2bakan Eker Denize Resif Attı - Son Dakika
Güncel

Edremit2bakan Eker Denize Resif Attı

Edremit2bakan Eker Denize Resif Attı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinde, yapay resif projesinin startını verip, denize resif attı.

24.09.2011 21:00

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinde, yapay resif projesinin startını verip, denize resif attı.

Denize resif bırakma töreni öncesinde, Altınoluk beldesindeki Cumhuriyet Meydanı'nda konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Balıkesir'in, 'Türkiye'nin gıda üssü' olduğunu vurguladı. Hükümetin Balıkesir çiftçisini ve hayvan besicisini desteklediğini, 2011 yılının ilk 8 ayında 131 milyon lira nakit destek sağladıklarını kaydeden Eker, "Bu paraları, Balıkesir'e ben verdim. Çiftçisine, hayvan yetiştiricisine destek verdik, vermeye de devam ediyoruz. 2010 yılı desteği 141 milyon lira. İktidara geldiğimizde bu rakam sadece 42 milyon lira idi. Aradaki fark bizim geliştirdiğimiz projelerle Balıkesir çiftçisine sağladığımız destektir. Çiftçilerimizin kırsal alanda tarımla ilgili tesislerine yüzde 50 hibe desteği verdik. Balıkesir'de bu şekilde tamamlanan 65 tesiste 750 kişi çalışıyor. Bunlar birer fabrika. 500 bin lira sermayenin yarısını biz hibe veriyoruz. Borç değil, kredi değil, kardeş payı. Sermayen ne kadar 500 bin lira. Hükümet olarak, bakanlık olarak yarısı benim, yarısına ortağım. Karına ortak değiliz. Karın tamamı üreticinin çiftçinin. Balıkesir'de 29 tarımsal kalkınma kooperatifine 20 milyon lira destek verdik. Bundan bin 461 aile istifade etti. Bu azdır, çoktur. Bizden önce Türkiye'de bir hükümet vardı. Onlar 3 buçuk yıl görev yaptılar. O hükümet Balıkesir'de sadece 2 kooperatife destek verdi. İşte bunun için 29'u ikiyle mukayese etmeniz gerekiyor" dedi.

Resif atımı törenine giden Eker, Türkiye'de ilk kez Balıkesir'de bakanlığınca uygulanacak proje ile Edremit Körfezi'nin balık cenneti haline dönüşeceğini vurguladı. Eker, pilot uygulama olarak Altınoluk'ta başlatılacak proje kapsamında 4 ayrı bölgeye 3 bin 600 balık yuvası yerleştirileceğini söyledi. Bakan Eker, tören öncesi kendisine proje hakkında bilgi veren Edremit Kaymakamı Osman Tunç'un 'Projenin geliştirilerek resif sayısının 9 bin 900'e çıkartılması' isteğini yerinde istek olarak değerlendirdiğini belirtti. Eker, "Bu isteği dikkate aldık, projeyi büyüteceğiz. Siz hiç canınızı sıkmayın ve üzülmeyin. Yine kaymakam beyin isteği olan, trollere yasak olan bölgelerin gırgır teknelerine de yasaklanması için bakanlık olarak çalışma yapacağız. Ayrıca yöre balıkçısının isteği olan denizlerin çaylarla birleştiği dalyan bölgelerinde avlanmanın yasaklanması konusunda, hepimize görev düşüyor. Zaten bu bölgelerin 500 metre içerisinde her türlü avlanmak yasak. Benim bakanlığımın polisi, zabıtası yok. Bu konuda hepimizin duyarlı olması gerekiyor. Konu ile ilgili resmi birimlerin yanı sıra, halkımızın da bu konuda oto kontrol sistemini devreye sokmasını bekliyoruz" diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANINDAN SİTEM

Kürsüye çağrılmayan Altınoluk'un CHP'li Belediye Başkanı Hasan Özpolat tören bitiminde, Bakan Eker'in yanına gidip, "Bu projenin en başından bu yana ben de içindeyim. Kimse proje ile ilgilenmezken, ben sürekli olarak projenin takibi için çalıştım. Bu konuda biraz daha sağduyulu olunmasını isterdim. Burada en azından benim emeğim yok sayılmamalıydı, emeğe saygı duyulmasını beklerdim. Ama bu yapılmadı, ben kırıldım" diye sitem etti.

TEKNEYLE DENİZE AÇILDI

Tekneyle denize açılan Bakan Eker, resiflerin bulunduğu platforma çıktı. Bakan Eker'i denizden takip eden balıkçı tekneleri de, 'Güre'ye liman istiyoruz', 'Canımıza can, denizimize ekmek attınız' ve 'Tüm Körfez, resiflensin' pankartları açtı. Vincin operatör koltuğuna oturan Eker, denize resif bıraktı. Eker, insan yaşamında önemli bir yeri olan deniz canlılarının üremesine şimdiye kadar gerekli önemin verilmediğini ifade ederek, "Bu yaptığımız proje keşke 30 yıl önce yapılsaydı. Balıkların yaşamlarını sürdürmesi ve üremeleri için bu resifler onların hayat alanı olacak. Ne yazık ki, önceki hükümetler şimdiye kadar denizdeki yaşama göstermedikleri önem sonucu gelen bu olumsuz noktayı, biz bu tür projeleri hayata geçirerek düzelteceğiz" dedi.

"BEN BAŞBAKAN DEĞİLİM"

Bakan Eker, tekne dönüşü halkla selamlaştığı sırada, yol kenarında yöresel el ürünleri satan Ayşe Başaran isimli yaşlı kadının sattığı 2 tahta kaşık ve bir el işi örtü satın aldı. Fiyatını soran Bakan Eker, satıcıdan '10 lira' yanıtını aldı. Cüzdanından çıkardığı 100 lirayı yaşlı kadına verdi. Çok sevinen yaşlı kadın "Sağol başbakanım. Allah razı olsun, Allah sizi başımızdan eksik etmesin" dileğinde bulunup, bakanın elini öpmek istedi. Bakan Eker, "Ben başbakan değilim, başbakan yardımcısıyım" diyerek, yaşlı kadının elini öptü. Bakan Eker'e AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Tülay Babuşcu, Ali Aydınlıoğlu, CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova eşlik etti. Daha sonra Güre beldesine geçen Bakan Eker, Adrina Otel'de düzenlenen yemeğin ardından karayolu ile İzmir'e hareket etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edremit2bakan Eker Denize Resif Attı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement