En İyi Peynir Saklama Yeri Mağara - Son Dakika
Güncel

En İyi Peynir Saklama Yeri Mağara

En İyi Peynir Saklama Yeri Mağara

Turizmin başkenti Antalya'nın Akseki İlçesi'nde geleneksel yöntemlerle üretilen peynir ve tereyağı, yaz aylarında buzdolabı olarak kullanılan mağaralarda saklanıyor.

08.09.2013 10:39

Turizmin başkenti Antalya'nın Akseki İlçesi'nde geleneksel yöntemlerle üretilen peynir ve tereyağı, yaz aylarında buzdolabı olarak kullanılan mağaralarda saklanıyor.

Akseki'ye bağlı Kuyucak Beldesi'ndeki Su İni Mağarası, 3 ton peynir ve yine bir o kadar tereyağı için soğutucu görevini üstlenmiş durumda. Belde sakinleri, atadan kalma geleneği sürdürerek ürettikleri peynirleri keçi derisinden yapılan tuluklara doldurarak, yaz aylarında sıcaklığı 3 derece olan bu mağarada muhafaza ediyor. Vatandaşlar, bu yöntemle saklanan peynirlerin daha lezzetli olduğunu ve bozulmadığını söylüyor.

MAĞARA 3 DERECE

Peynirleri ve tereyağları beldeden yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki mağarada muhafaza ettiklerini belirten Kuyucak Belediye Başkanı Mehmet Ali Erdoğan, "Beldemizdeki keçi ve sığır sahipleri, yaptıkları peynirleri buraya getiriyor. Yaz aylarında mağarayı buzdolabı olarak kullanıyoruz. Peynirler 10'uncu aya kadar kalıyor. Daha sonra çıkarıp kışlık olarak tüketiyoruz" dedi.

BEKÇİYE GEREK YOK

Mağaranın sıcaklığının 3-5 derece civarında olduğuna işaret eden Erdoğan, "181 metre uzunluğunda ve 3 katlı mağaraya konulan peynirler ortalama 3 ay kalıyor. Mağaraya hayvanların girmesini önlemek için kapı yapıldı. Ancak burada bekleyen bir bekçisi yok. Peynirleri kimse almaz. Akseki ve Manavgat ilçelerinden birçok müşterimiz, buraya gelerek ihtiyacı olan peyniri sahiplerinden satın alabiliyor" diye konuştu.

Deri tuluklara basılan peynirlerin yağlarını almadıkları için çok lezzetli olduğunu söyleyen Mehmet Ali Erdoğan, mağarada 3 tondan fazla peynir bulunduğunu söyledi.

'DEDELERİMİZ DE KULLANIRDI'

Yaylacılardan 78 yaşındaki Halime Eren, doğal buzdolabı görevi gören mağarada saklanan peynir ve tereyağının tazeliğini koruduğunu söyledi. Mağaranın, dedeleri tarafından da aynı amaçla kullanıldığını anlatan Eren, "Mağara çok soğuk. Yaylada elektrik olmadığı için buzdolabı kullanma şansımız yok. Biz de peynir ve tereyağını korumak için mağarayı kullanıyoruz. Bölgedeki herkes mağarayı aynı amaçla kullanıyor. Havalar soğumaya başladığında mağaradan çıkardığımız peynir ve yağın ihtiyaç fazlasını satıyoruz" dedi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel En İyi Peynir Saklama Yeri Mağara - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement