Engelli Ailelerinden Organ Bağışı

Mersin Üniversitesi (Meü) Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Otistik Çocukları Koruma ve Eğitim Derneği Tarafından "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" Etkinlikleri Kapsamında "Engelliler ve Organ Bağışı" Konulu Bir Panel Düzenlendi. Panele Katılan Engelli Ailesi 100 Dernek Üyesi, Organ Bağışında Bulundu.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Otistik Çocukları Koruma ve Eğitim Derneği tarafından "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" etkinlikleri kapsamında "Engelliler ve Organ Bağışı" konulu bir panel düzenlendi. Panele katılan engelli ailesi 100 dernek üyesi, organ bağışında bulundu.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Otistik Çocukları Koruma ve Eğitim Derneği Başkanı Mustafa Özsaygı ve dernek üyeleri katıldı. Panele MEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Erdem Akbay ve Prof. Dr. Mehmet Çağlıkülekçi konuşmacı olarak katılırken, katılımcılar organ bağışı hakkında bilgilendirildi.
Vali Hüseyin Aksoy, panelin açılışında yaptığı konuşmada, organ bağışının önemine değindi. Kronik hastaların bazılarının da engelli sayıldığını söyleyen Vali Aksoy, "MEÜ Tıp Fakültesi organ nakli konusunda Türkiye'nin öncü kurumlarından biridir. Rektörümüz başta olmak üzere ekipte görev alanları kutluyorum. Organ bağışı bilinci yaşam kalitesi açısından çok önemli. Bu bilincin toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesi gerekiyor" dedi.
Rektör Suha Aydın ise birey, ülke insanı ve devlet olarak engellilere duyarsız kalındığını belirtti. MEÜ'de 26 bin öğrenci içerisinde 13 engelli öğrencinin bulunduğunu söyleyen Aydın, "Üniversite yönetimi olarak engelli öğrencilerimize yönelik bir düzenlemeye gidiyoruz. Üniversitede engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı önemler alınmamıştı, ancak bu konuda daha duyarlı olacağız. Medeni ülke olmak istiyorsak, engelli insanlara gereken önemi vermeliyiz" diye konuştu.
Ailesiyle birlikte 20 yıl önce organlarını bağışladığını açıklayan Aydın, "Bir organın kime, ne zaman, ne şekilde gerekli olacağını bilemeyiz. Buradan çıktığımız anda herhangi birimiz organa ihtiyaç duyabiliriz. Lütfen organlarınızı bağışlayın" şeklinde konuştu.
Otistik Çocukları Koruma ve Eğitim Derneği Başkanı Mustafa Özsaygı da, organ bağışını gündemde tutmak adına böyle bir panel düzenlediklerini belirterek, dernek olarak engellilere rehabilitasyon ve eğitim hizmetinin ücretsiz olarak devlet kurumlarınca verilmesi taraftarı olduklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Vali Aksoy, organlarını bağışlayan engelli yakınları Esma Yağmur ve Ömür Zengin'e, Prof. Dr. Suha Aydın ise yine organlarını bağışlayan Ayhan Kılıç ve Nevruz Özsaygı'ya organ bağışı kartlarını verdi.
Panelde konuşan Prof. Dr. Erdem Akbay ise, engellilere yeterince sahip çıkılamadığını belirterek, kronik hastaların da organa ihtiyacı olduğu için engelli sayıldıklarını vurguladı. Türkiye'de bulunan 40 bin böbrek hastasının bir kısmının da engelli sayılabileceğine işaret eden Akbay, 15 bin böbrek hastasına hemen böbrek nakli olması gerektiğini, mevcut organ bağışının ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu ve sadece kadavradan nakil yapmanın da yeterli olmadığını bildirdi. Kalbi duran hastalardan da organ
nakli yapılması gerektiğini dile getiren Akbay, "Dünya ülkelerindeki organ bağışına ulaşmak için Türkiye'de organ bağışının 15 kat artması gerekiyor. Bir kişinin organlarını bağışlamasıyla ortalama 7 kişi iyileşiyor. 2003 yılından bu yana MEÜ Tıp Fakültesi, Mersin'i organ nakli konusunda güvence altına aldı" dedi.
Mersin'de her yıl 40-50 dolayında insanın organ nakline ihtiyaç duyduğunun altını çizen Prof. Dr. Mehmet Çağlıkülekçi de, Tıp Fakültesi'nin hem organ bağışı hem de organ nakli konusunda bir ekip olduğunu ifade etti. Böbrek ve karaciğer nakillerinin ayrı bir zorluğu olmasına rağmen Tıp Fakültesi'nin bu nakillerin üstesinden başarıyla geldiğini söyleyen Çağlıkülekçi, 2 hafta önce ilk kez bir karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini anımsattı.
Panele katılan engelli ailesi 100 dernek üyesi de, panel sonunda organ bağışında bulundu.
(ÖT-MT-ÖK-Y)