ENGELSİZİZMİR 2013 projesi kapsamında hayata geçirilen projenin hedefinde, 2016'da Rio'daki Paralimpik Oyunları'na sporcu yetiştirmek de var.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Komitesi, İzmir'de 30 Ekim-3 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenecek "Uluslararası Katılımlı Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri Kongresi" kapsamında engelliler için "boccia şampiyonası" organize ediyor. ENGELSİZMİR 2013 adı verilen dev organizasyona kadar olan süreçte boccia sporunu yaygınlaştırmayı ve daha fazla sayıda engelliye spor yaptırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi Spor Komitesi, tüm hazırlıklarını 1 yıllık süreçte tamamlayacak. ENGELSİZMİR 2013 döneminde ise İzmir'in ilk boccia sporcuları, müsabaka yapma fırsatı bulacak.
MS, kas ve nörolojik kronik SP hastalarının katılabildiği bu spor dalının Türkiye'de yalnızca İzmir'de çalışıldığını belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu branşın federasyon bünyesine dahil edilmesinin de sevindirici olduğunu dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Komitesi yetkilileri, 2016'da Rio'daki Paralimpik Oyunları'na sporcu yetiştirmek amacıyla kentteki rehabilitasyon merkezleri ve ilçe belediyeleriyle de temasa geçti.
Engelli sporcularla empati
ENGELSİZMİR Projesi kapsamında Gümüşpala Ticaret Meslek Lisesi ve Petkim Latife Hanım İlköğretim Okulu öğrencileri ve öğretmenleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncularıyla da bir araya geldi. Öğrenciler, basketbolcuların tekerlekli sandalyelerine oturarak, onlarla birlikte basketbol oynarken, engelli sporcuların ne kadar zor bir işi başardıklarını daha iyi anlama fırsatı bulduklarını söyledi.
Boccia nedir?
Çim bowlingine benzeyen, İtalya kökenli ve Serebral Palsi'li (SP) sporculara özel olarak tasarlanmış bir oyundur. Çeşitli engellere sahip bireylerin oynayabildiği ve yüksek beceri gerektiren birkaç aktiviteden biridir. Ulusal ve uluslararası düzeyde Boccia oyunu sadece bir ve ikinci sınıf SP'li sporculara açıktır. Özel Olimpiyatlar ve Amerika Sağır Sporcular Birliği (AAAD) programlarında yer almaktadır. Oyunun temeli, "Pallina" adı verilen beyaz hedef topunun sahaya atılması, oyuncuların da ellerindeki tüm topları sırayla Pallina'ya en yakın olacak şekilde atmalarından oluşur. Bireysel Boccia dört raunt olarak kişi başına altı topla oynanırken, takım Boccia altı raunt olarak kişi başına iki topla oynanır. SP'li sporcular için Boccia kortu oyuncu kutuları ve oyun alanından oluşur.
Oyun alanı da geçerli hedef alanı ve geçersiz hedef alanı diye ikiye ayrılır. Oyuncu kutuları, altı eşit alanlı kutudan oluşur. Proje yetkilileri, bu sporu yapmak isteyenlerin gerekli başvuruları yaptıktan sonra her çarşamba günü 13:00-15:00 saatleri arasında Celal Atik Spor Salonu'na gelerek çalışmalara katılabileceğini ifade etti.
Son Dakika › Güncel › Engelliler İçin 'Boccia' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?