Erdoğan'ın Bahsettiği Haşhaşilerin Geçmişi - Son Dakika
Güncel

Erdoğan'ın Bahsettiği Haşhaşilerin Geçmişi

Erdoğan\'ın Bahsettiği Haşhaşilerin Geçmişi

İslam dünyasının en tartışmalı tarikatlarından olan Haşhaşiler'i, pek çok tarihçi dünyanın ilk teröristleri olarak kabul ediyor.

15.01.2014 09:15  Güncelleme: 09:18

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın partisinin bugünkü grup toplantısında, 17 Aralık operasyonu ve sonrasında yaşananlar nedeniyle yargı kurumu ve savcıları eleştirirken 'Haşhaşiler' olarak bilinen tarihi tarikata gönderme yapması, kamuoyunun dikkatinden kaçmadı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN NE DEDİ?

Uzun bir aradan sonra dün parti grubunda konuşan Başbakan Erdoğan, gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 17 Aralık operasyonuna göndermede bulunan Erdoğan "Büyük Selçuklu Devletinde Haşhaşiler denilen gözü dönmüş gizli bir örgütün devlet bünyesini nasıl esir almaya çalıştığını, gerektiğinde düşmanlarla nasıl işbirliğine gittiğini, asırlar önce millet olarak yaşadık ve gördük. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu sinsi virüslere, devlet bünyesini terk etmeye yönelik sızıntılara asla geçit vermez ve vermeyecektir." ifadelerine yer verdi.

KİM BU HAŞHAŞİLER?

Erdoğan'ın bu sözlerinden sonra 'Haşhaşiler' bir anda sosyal medyanın gündemine oturdu. Peki kim bu Haşhaşiler? Başbakan Erdoğan güncel durumla bu esrarengiz tarikat arasında neden ilişki kurmuş olabilir?

HASAN SABBAH TARAFINDAN KURULDU

Haşhaşilik, 11. Yüzyılda İsmaili tarikatına mensup din adamı Hasan Sabbah tarafından kurulmuş bir tarikat. Ancak bu tarikat, özellikle siyasi figürlere yönelik olarak giriştiği suikast vb. eylemler nedeniyle siyasal bir örgüt gibi de kabul edilegelmiş.

SERT EYLEMLERLE GELEN SİYASİ BAŞARI

Haşhaşiler, 8. Yüzyılda Fatımi devletinde yaşayan İsmaililerin, dinsel nedenlerden kaynaklanan hizipleşmesi sonucu ortaya çıkmış iki koldan birinden geliyor. İran ve Suriye'de hızla yayılan Haşhaşiler, kuşatılması ve ele geçirilmesi güç kaleler içinde toplanarak bir tür 'otonom' yaşam biçimleri kurmaya ve önemli siyasi-askeri kişilere yönelik suikastlara dayanan etkili bir askeri stratejiye yönelerek, çok etkin bir güç haline geldiler. Bu az sayıda inanmış insanın sert eylemlerle elde ettikleri siyasal başarı, Orta Çağ İslam dünyasının belirleyici faktörlerinden biri oldu. Dönemin Sünni siyasi ve dini çevrelerini düşman gören Haşhaşiler, Abbasi Halifeliği ve onun koruyucusu durumundaki Büyük Selçuklu Devleti'nin yanı sıra Haçlıları ve Moğolları da hedef alan saldırılar yaptılar.

'HAŞHAŞİ' İSMİ NERDEN GELİYOR?

Hasan Sabbah'ın, yüksek rütbeli askerlere ya da siyasi olarak önemli pozisyonda olan yöneticilere düzenledikleri suikastlarla bilinen askerleri (ya da müritleri), yaygın inanışa göre bu eylemlerden önce haşhaş içerek kendilerinden geçiyorlardı. Bu yüzden de onlara 'Haşhaşi' denilegeldi. Bugün pek çok Batı dilinde, 'suikastçı' anlamında kullanılan ve Haşhaşilerin birçok saldırısına uğramış bulunan Haçlı savaşçıları tarafından Avrupa 'ya taşınan 'assasin' sözcüğü de bu kökten geliyor. ,

SALDIRILARI DOĞAL KORUNAKLARLA SAVUŞTURDULAR

Oldukça sarp bir tepenin üstündeki Alamut Kalesi'nde yaşayan ve bu doğal korunak altında tüm saldırıları savuşturabilen Haşhaşilerin gizemli yaşamı günümüze kadar merak konusu olmaya devam etti. Haşhaşiler Ubisoft'un yayımladığı Assassin's Creed video oyunu serisine de konu oldu. Oyun Üçüncü Haçlı Seferi yıllarında Altaïr Ibn-La'Ahad isimli suikastçinin öğretmeni Râşidüddin Sinan el-İsmâili'den aldığı görevlerle gerçekleştirdiği suikastleri konu alıyor.

 

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Erdoğan'ın Bahsettiği Haşhaşilerin Geçmişi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • ABİ: BU BENZETME ÇOK AGIR OLABİLİR AMA HAKEDİYORLAR YAPMADIKLARI FIRILDAKLIK YOK 52 25 Yanıtla
  • HAŞHAŞİLER: BİN YIL ÖNCESİ YER İRAN EMİR ZERRAB TALEBESİ HASANI YANINA ÇAĞIRDI.'EY OĞUL HAYATIN BOYUNCA DİNDE ASLA,AMA ASLA SINIRLARI GEÇME,UÇUTUMDAN AŞAĞI YUVARLANMA' DEDİ.HASAN İSMAİLİYE TARİKATI KURDU.ÖMRÜNÜ SELÇUKLU DEVLETİNİ YIKMAYA ADADI.TARİKATINI YAYDI TARAFTAR TOPLADI.ALAMUTU ŞEHRİNİ ELE GEÇİRDİ.GİZLİ BİR SAHTE CENNET YAPTI.İÇİNDEN SÜTLER,BALLAR,ŞARAPLAR AKAN NEHİRLER GEÇİRDİ.KIZLAR YERLEŞTİRİP 'HURİLER' TAKIMI KURDU.MÜRİDLERİNE HAŞHAŞ VERİP UYUŞTURDU.BU SAHNE CENNETE SOKTU.UYUŞTURUCUNUN ETKİSİYLE KENDİNDEN GEÇEN MURİDLER ARAZİYE BIRAKILDI.AYILAN HASAN SABBAH'IN YANINA KOŞTU.'BANA NE OLDU' DİYE SORDU. HASSAN SABBAH ÖLDÜN VE CENNETE GİTTİN EVLADIM.TANRI İLE ÖLEN MÜRİDLERİMİ CENNETE GÖNDERMEK İÇİN SÖZLEŞME YAPTIM.VE SENİ TEKRAR DİRİLTTİK DEDİ.TEKRAR CENNETE GİTMEK İSTERMİSSİN DİYE SORDU.EVET DİYE BAĞIRDI HER MÜRİT.O ZAMAN SUİKASTÇI OLACAKSIN TALİMATINI ALDI. 3 24 Yanıtla
  • rabia: haşaşi masasi her neyse tayyıp tayyıp dune kadar bunları koruyan kollayan sen mevkı veren sen bunlara ulema dıyen sen bunlardan dınlenen sen noldu... ABD ladin i yetiştırdı ladin abd dusmanı oldu sende aynı cematın bir kolunun adamısın albırıni vur öbürüne zırhlı araç vererek korudugun savcı ucu sana dokununca haşaşi mi oldu türk milleti uyandı yuzde 20 alırsan basarı 11 12 Yanıtla
  • FATİH: ESKİNİN HAŞHAŞİLERİ ŞİMDİNİN ÇAPULCULARI OLMUŞ BAYA ÇOĞALMIŞLARHOCACILAR ÇAPULCULAR SİYONİSLER EMPERYALİSTLER. KARŞILARINDA _ALLAH MUHAMMET _ÜMMET_TAYYİP 7 9 Yanıtla

Advertisement