Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birileri de kıskanacaktır, onu da söyleyeyim, özellikle Türkiye- Sırbistan yakınlaşmasını iyi görmeyenler olacaktır. Ama bizim onların inadına dayanışmamızı artırmamız lazım. Onlara kalsa aç kalsan, 'niye aç kaldın' demezler, 'gelip destek verelim' demezler. Kendi başının çaresine kendin bakacaksın." dedi.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Erdoğan, Sırbistan Sarayı'nda başbaşa ve heyetlerarası görüşmelere katıldı.
İki ülke arasında bazı anlaşmaların imza töreni sonrasında iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vucic ile gerek ikili gerekse heyetlerarası görüşmeleri verimli bir şekilde tamamladıklarını belirterek, toplantı sonrasında onuruna verilecek yemeğe heyetiyle katılacaklarını, Sırbistan mutfağını tatma imkanı bulacaklarını, ardından da iş adamlarıyla bir araya geleceklerini söyledi.
İş adamlarının bir kısmının Sırbistan'da faaliyet gösterdiklerini, bir kısmının da ziyareti çerçevesinde Sırbistan'a geldiklerini belirten Erdoğan, bundan sonraki süreçte bu iş adamlarının ülkeye yatırım yapmaya aday olduklarını dile getirdi.
Erdoğan, bu kişilerin kendilerini gerek Türkiye'de gerekse de uluslararası camiada ispatladıklarını vurgulayarak, "Kimilerine Türk Exim Bank'ın da vereceği destekle burada atacakları adımlar, yapacakları yatırımlar inanıyorum ki Sırbistan'ın kalkınmasında çok daha farklı bir yer tutacak." diye konuştu.
"Ticaret hacmini artırmamız mümkün"
İki ülke arasındaki ticaret hacminin şu an itibarıyla istenilen noktada bulunmadığına dikkati çeken Erdoğan, "870 milyon dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz. Görünen o ki yıl sonuna kadar bu, bir milyar doları aşacak fakat bu da yeterli değil. Burada en kısa zamanda bunu 3-5 milyar dolara çıkarma şansımız var. Zira Türkiye ve Sırbistan'ın şu anda toplam nüfusu 87 milyonun üzerinde. Bu nüfusun daha da artacağını düşünerek bu ticaret hacmini artırmamız mümkün." değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımların önemine işaret ederek altyapı ve üstyapıyı ülkelerin olmazsa olmazı gördüklerini vurguladı.
Köprülerin, tünellerin, yüksek hızlı trenlerin eskiden Türkiye'de çok bulunmadığını ama şimdi sayısının arttığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yolumuz vardı, 15 senede bunun üzerine 19 bin kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Ama bununla birlikte kaza riskleri ciddi manada azaldı. Kaza riskinin azalması yanında da karayolu taşımacılığındaki aktivite de artmaya başladı. 25 havalimanımız varken bu rakam 57 oldu. Bu havalimanlarının oluşu sebebiyle de artık havayolunu halkın yolu haline getirdik. Lüks otobüslerin taşımacılık fiyatıyla neredeyse uçakların taşıma fiyatları aynı noktaya geldi. Böyle olunca vatandaş ister istemez uçakları tercih eder hale geldi.
Şu anda Türk Hava Yolları, dünyada en çok destinasyona uçan havayolları olmuştur, dünyada bir numaradadır. Geldiğimiz zaman sadece devletin Türk Hava Yolları vardı ama şimdi özel sektörün de olmasına rağmen böyle bir imkanı yakalamıştır. Örneğin bu yıl bütün bu imkanlara rağmen yöneticilikteki başarıları sebebiyle öyle zannediyorum karlılıkta da çok iyi bir konuma gelecektir."
"Türkiye-Sırbistan ilişkilerini çok farklı bir konuma taşımıştır"
Türkiye'nin, bütün bu konularda birikimlerini Sırbistan ile paylaşacağına işaret eden Erdoğan, "Özellikle değerli dostumla ilk tanıştığım günden bu yana, tabii yıllar geçti, değerli dostumda hakikaten bu ufku görmüştüm. Şimdi de Cumhurbaşkanı olarak Sırbistan'da bulunmuş olması Türkiye-Sırbistan ilişkilerini çok farklı bir konuma taşımıştır." dedi.
Erdoğan, bunun sonucu olarak bugün Sırbistan ile 12 anlaşma imzaladıklarını, yarın da Novi Pazar'da 4 tane daha anlaşma imzalayacakların bildirdi.
İlgili bakanların bir yıl boyunca çalışacaklarını anlatan Erdoğan, bir yıl Sırbistan'da bir yıl Türkiye'de cumhurbaşkanları riyasetinde toplanmak suretiyle son bir yılda ne yapıldığını, bundan sonraki yıl ise ne yapılacağını aralarında müzakere edeceklerini dile getirdi.
Erdoğan, yola çıkarken eğitim, sağlık, adalet ve emniyet olarak dört temel hedeflerinin bulunduğunu söylediklerini hatırlatarak, bu dört temel hedefin üzerine Türkiye'yi inşa ettiklerini ifade etti.
Türkiye'de ulaşım, enerji, orman ve su işleri alanlarında ciddi başarılar yakalandığını, bunlarla beraber dış politikadaki gelişmelerin de ciddi mahsuller verdiğini aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:
"Fakat birileri de kıskanacaktır, onu da söyleyeyim, şu anda burada çok geniş bir basın katılımı görüyorum. Özellikle Türkiye-Sırbistan yakınlaşmasını iyi görmeyenler olacaktır. Ama bizim onların inadına dayanışmamızı artırmamız lazım. Onlara kalsa aç kalsan, 'niye aç kaldın' demelzer, 'gelip destek verelim' demezler. Kendi başının çaresine kendin bakacaksın. Biz de işte o günlerden bugünlere geldik. O dönemleri yaşamış bir ülke olarak şimdi de Sırbistan ile biz adeta, Balkanların tümünde de bazı olumsuz gelişmeleri çözmek için adımlar atacağız, atıyoruz.
Bu konuda da 'Acaba şu ne der, bu ne der?', bunlara bakmayacağız, biz yolumuza bakacağız. Örneğin Belgrad- Saraybosna yolunu süratle yapmamız lazım. Niye? Benim hep bir sözüm var. İki şey; yol medeniyettir, su medeniyettir. Yolu ve suyu olmayan bir ülke 'Ben medeniyim.' diyemez. Biz adeta susuzluk içinde yüzüyorduk. Ama şu anda 2040'a kadar bu noktada adımlarımızı atmış bir ülkeyiz."
Erdoğan, kaplıcaların sağlık turizminin en önemi unsurları olduğuna değinerek, "Türkiye'nin sağlık noktasındaki gücü çok çok iyi. Bunları birleştirmemiz lazım. Sağlık turizmiyle ilgili bizim de kaplıcalarımız gayet iyi bir konumda ama özellikle hijyen ve tanıtım noktasında da çok ciddi çalışmalar yapmak suretiyle turizmde, sağlık turizmini de öne çıkartarak bence buradan çok ciddi kaynaklar Sırbistan da elde edebilir. Bu adımları atmamız lazım." ifadelerini kullandı.
Eğitim ve kültür alanında da iki ülke arasında iş birliklerinin yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Serbest Ticaret Anlaşması'nın revize edilmesini önemsediklerini kaydetti.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Erdoğan-Vucic Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?