Ermenek'in Filmi 36 Yıl Önce Çekilmiş - Son Dakika
Güncel

Ermenek'in Filmi 36 Yıl Önce Çekilmiş

Orada da maden sular altında kalıyor

04.11.2014 14:12

Soma'da 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesinin ardından, Karaman'da suların altında mahsur kalan 18 işçinin yaşadığı dram, 36 yıl önce beyaz perdeye Maden filmiyle taşınmıştı. Film, patronlarının kötü şartlar altında çalıştırmasına karşı çıkan madencilerin hikayesini anlatırken, madenin içinde sular altında kalan işçilerin can pazarını konu alıyor.

18 işçinin göçük altında kalmasıyla ülke gündemine oturan Karaman'daki Has Şekerler Maden Ocağı'nda yaşanan dram, Maden filmini akıllara getirdi. 36 yıl önce Senarist Yavuz Özkan'ın kaleme aldığı film, patronun kötü şartlar altında çalıştırmaya zorladığı madencilerin mücadelesini konu alıyor. Cüneyt Arkın ve Tarık Akan'ın başrollerini paylaştığı filmde, madenciler sular altında kalıyor.

KARAMANLI MADENCİLER DE SENDİKALAŞMAK İSTEDİ

36 yıl önce madencilerin kötü çalışma şartlarını beyaz perdeye taşıyan film, Karaman'daki işçilerin yaşam koşullarına benziyor. Patronun zorlaştırdığı çalışma şartlarına, ihtarname ile tepki koyan Karamanlı madenciler, sendikalaşma mücadelesi veriyordu. Maden patronu Saffet Uyar'ın sendikalaşan işçileri işten çıkardığı belirten pek çok madenci, Maden filmindeki kahramanlarla benzer kaderi paylaştı.

PATRON ZULMÜNE ORTAK TEPKİ

Başrollerini Cüneyt Arkın ve Tarık Akan'ın paylaştığı filmde, ikiliye Hale Soygazi ve Meral Orhonsoy eşlik etti. 1978 yapımı olan 90 dakika süren film, Atıf Yılmaz tarafından beyaz perdeye taşındı. Zongulda'taki madende çalışan işçilerin yaşamını anlatan filmde Cüneyt Arkın'ın canlandırdığı İlyas karakteri, maden ocağındaki sahip oldukları kötü koşullarla daha fazla çalışmak istemediklerini bütün işçilere anlatmaya çalışıyor. Çabaları sonuç veren İlyas'a Tarık Akan'ın canlandırdığı Nurettin karakteri ve arkadaşları da destek verir.Patrona karşi imza kampanyası başlatan işçiler madene basan suların içinde can pazarı yaşıyor.

EN İYİ FİLM ÖDÜLÜ ALMIŞTI

15. Antalya Film Festivali'ne damgasını vuran Maden, en iyi film ödülü almıştı. Aynı festivalde Tarık Akan'a en iyi erkek oyuncu ödülü kazandıran film, Hale Soygazi'ye de en iyi kadın oyuncu ödülünü getirdi. Filmde Nurettin karakterini canlandıran Tarık Akan'a Meral Orhonsoy eşlik ediyordu. Orhonsoy, en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülüne layık görülmüştü.

Deniz DERİN-SABAH

Ermenek\'in Filmi 36 Yıl Önce Çekilmiş
Kaynak: UlkeHaber.com

Son Dakika Güncel Ermenek'in Filmi 36 Yıl Önce Çekilmiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement