Erzurum - Alaca'da Acılar Tazelendi - Son Dakika
Güncel

Erzurum - Alaca'da Acılar Tazelendi

Erzurum - Alaca\'da Acılar Tazelendi

Erzurum?un Aziziye İlçesine Bağlı Alaca Köyünde 93 Yıl Önce Ermeni Mezalimine Uğrayarak Şehit Edilen 278 Kişi, Düzenlenen Törenle Anıldı.

10.03.2011 15:11

ERZURUM?un Aziziye ilçesine bağlı Alaca köyünde 93 yıl önce Ermeni mezalimine uğrayarak şehit edilen 278 kişi, düzenlenen törenle anıldı.

Alaca Şehitliği'ndeki törene Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Garnizon Komutan vekili Ulaştırma Albay Fuat Çetinkaya, Aziziye Kaymakamı Turgay Ünsal, Aziziye Belediye Başkanı AK Partili Fatih Cengiz ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Selami Altınok ile köylüler ve öğrenciler katıldı. Anıta çelenk sunumu ve saygı atışıyla başlayan törende, Ermeni mezalimi bir kez daha kınandı. Törende ilk olarak Alaca köyü Muhtarı Haydar Kavurmacı, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Yüzbaşı Ergün Atmaca, Ermeni mezalimini anlatan birer konuşma yaptı. Törene katılan bazı küçük öğreciler üşüyünce büyük öğrenciler tarafından montları verilerek ısınmalarını sağladı.

Savaşlarda fethettiğimiz ülkenin insanlarının canlarına, mallarına ve namuslarına ne el uzattığımızı ne de el uzattırdığımızı vurgulayan Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği Erzurum Federasyon Başkanı Doç. Dr. Süleyman Çiğdem, birlikte yaşadığımız Ermeni topluluğuna da aynı hassiyetle yaşklaştığımızı ve her birini emanet olarak gördüğümüzü belirtti. Doç. Dr. Çiğdem, "Ne yazıkki o aziz millet ektiğini biçememiştir. Gözlerini kan bürüyen Ermeni çeteleri düne kadar ekmeğini yediği insanlara öyle acımasız, öyle vahşi duygularla saldırdılar ki, ne çocuk ne yaşlı ne de kadın demediler. Bu yüzden Ermeni çeteleri tarafından kaledilen şehitlerimize layık görkemli anıtlar yapmak ve ilk şehidimizin kanının akttığı günün ulasal çapta mezalim şehitlerini anma günü olarak tespit edip, milyonlarla şehitlerimizi anmak birer tarihi görev olmuştur" dedi.

Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu da yaptığı konuşmasında gözünü kan bürüyen Ermenilerin vahşetlerini anlattı. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, "Bu güzelim köye Taşnak çeteleri 93 yıl önce bir saldırı düzenledi. Eli silah tutmayan savaştan uzakta olan kadınlarımız, çocuklarımız ve yaşlı 278 insanımız kendi köyünde, kandi kasabasında. kendi evinin bahçesinde Taşnak çeteleri tarafından alçakca katledilmiştir. Bu Batı'nın ve Avrupa'nın çıkrin yüzü idi. Bundan 93 yıl önce Batı ve Avrupa burada silahlı birlikleri ve çeteleri ile bu köy halkını alçakca katletmiştir. Köyümüzün eli silah tutan insanları yedi ayrı cepheye koşmuşlardı. Bir kısmı Çanekkele'de bir kısmı Allahuekberde yani 81 vilayetten şehitlerle koyun koyuna mücadele etmişlerdir. Batı'nın bir başka çirkin yüzü 2 Mart 1992 tarihinde Hocalı'da gerçekleştirilmiştir. 613 Azarbaycan halkı Hocalı'da katledilmiytir" diye konuştu

Bundan 93 yıl önce yaşanan üzücü olayları, katliamları ve vahşeti tüm bir millete ve malemenin doğru olmadığıını söyleyen Aziziye Kaymakamı Turgay Ünsal, "Bugün burada 93 yıl önce Ermeni çeteleri tarafından katledilmiş kardeşlerimizi, insanlarımızı anmak için toplanmış bulunuyoruz. Bütün olaylar tarihimize baktığımızda ülkenin batısından doğusuna üzellikle bu bölgede gerçekleşmiştir. Biz bu olayların yaşanmaması için tarih bilinci oluşturmalı ve dersler çıkarmayılız. Gelecek nesillere de aktarmalıyız. Ama şunu da belirmek istiyorum ki o zamanlar yaşanan üzücü olayları, katliamları bu vahşeti tüm bir millete maletmekte doğru değiltirdr. Geçmişin faturasını gelecek nesillere kesmemeliyiz. Bu olayların bir daha yaşanmamasını arzu ediyorsak komşularımızla çok iyi geçinmeli, ordumuzla, devletimizle ve milletimizle tek yürek olmayı güçlü olmalı, diri olmalı ve çok çalışmalıyız" dedi.

Alaca şehitliğinde düzenlenen tören, davetlilerin şehitlikte dua okumaları ile sona erdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzurum - Alaca'da Acılar Tazelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement