İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask özerk yönetiminin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde yer alan ETA'nın silahlı faaliyetlerini bıraktığını açıklamasının ardından 3 yıl geçti.
Bask bölgesindeki yeni barış sürecinde siyasi rol üstlenmek istediğini açık şekilde gösteren ETA, 850'den fazla kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.
Geçen 3 yılda yayınladığı bildirilerle ve bazı silahlarını teslim ederek iyi niyet sergileyen ETA, özellikle cezaevlerinde bulunan ETA üyelerinin durumlarının iyileştirilmesi, Bask bölgesindeki cezaevlerine nakledilmeleri, 70 yaş üzerinde ve sağlık problemi olanların affedilmesini talep ediyor.
İspanya'da 400, Fransa'da 100 kadar ETA mahkumu bulunuyor.
Bu arada İspanyol El Pais gazetesi, 54 yıl önce kurulan ETA'nın silahlı faaliyetlerini bırakma sürecini teyit etmek için oluşturulan ve Bask özerk yönetim hükümetinin de destek verdiği Uluslararası Komisyonu koordine eden Ram Manikalingam'ın, yıl sonuna kadar silah teslim etme kararı alması için ETA'ya baskı yaptığını yazdı. "Ancak bunun garantisi yok" diyen Manikalingham'ın şu aşamada en büyük beklentisinin "ETA'nın yıl sonuna doğru bazı silah depolarının yerlerini göstermesi" olduğu belirtildi.
ETA'nın, İspanyol hükümetinin istediği gibi silahlarını tamamen teslim edip, kendini feshetme kararı alması için "henüz erken" olduğunu söyleyen uzmanlar, 2015 yılında yapılacak Bask özerk yönetimi seçimleri sonrasında genel siyasi duruma bakacak ETA'nın silah teslim etme yönünde adım atabileceğini savundu. - Madrid
Son Dakika › Güncel › Eta, Silahlı Faaliyetlerini Bırakalı 3 Yıl Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.