Evren'in Peşinde Adım Adım... (2) - Son Dakika
Güncel

Evren'in Peşinde Adım Adım... (2)

Evren\'in Peşinde Adım Adım... (2)

-kenan Evren Kraliçe'yi ziyaret ettiğinde İngiltere'de ardı ardına protesto yapıldı -Evren'in Pakistan'a ziyareti iki diktatörün bir araya gelmesi şeklinde tepkilere yol açtı 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren'i Cumhurbaşkanlığı döneminde yakından takip eden habercilerden biri de bendim. O dönem çektiğim çok sayıda fotoğraf şimdi arşivden tekrar çıkıyor.

11.05.2015 18:00

-kenan Evren Kraliçe'yi ziyaret ettiğinde İngiltere'de ardı ardına protesto yapıldı

-Evren'in Pakistan'a ziyareti iki diktatörün bir araya gelmesi şeklinde tepkilere yol açtı

12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren'i Cumhurbaşkanlığı döneminde yakından takip eden habercilerden biri de bendim. O dönem çektiğim çok sayıda fotoğraf şimdi arşivden tekrar çıkıyor.

Kenan Evren'in Cumhurbaşkanı olarak yurtdışına yaptığı en önemli ilk ziyaretlerini izlerken, İngiltere ve Pakistan'da karşılaştığı protestolara bizzat tanık oldum.

1982 yılı Eylül ayında ilk yurtdışı gezisini Pakistan'a yapan Kenan Evren'i o zamanın Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni rahmetli Nezih Demirkent ile birlikte izledim. Eski Pakistan Devlet Başkanı General Ziya ül Hak'un davet ettiği Kenan Evren, askeri üniformasıyla Pakistan'da ağaç dikerken, kardeş ülkeyle ilişkileri sürdürdü. Nereye gitse Ziya ül Hak yanında görüldü. Dünya, iki generalin yan yana gelmesini iki diktatörün bulaşması şeklinde yorumladı ve tepki verdi.

Kenan Evren'in İngiltere ziyaretlerinde protestolar durmadı.

12- 15 Temmuz 1988 tarihlerinde İngiltere Kraliçesi'nin resmi davetiyle Buckingham Sarayı'nda ağırlanan Kenan Evren, saraydaki ve Claridges Oteli'ndeki Kraliçenin davetlerine kızıyla katıldı.

Ben sarayın damındaki tek fotoğrafçı olduğum için Kenan Evren'in Kraliçe'yle beraber oturduğu saltanat arabasını 1200 mm'lik objektifimle çektim. Akşam saraydaki resepsiyonda Prens Charles ve Prenses Diana, Kenan Evren'in yanına gelirken ben de salondaydım.

Kenan Evren çok kibar hareket ediyor ve askerden ziyade kızıyla iyi bir baba imajı bırakıyordu.

Gelgelelim, Kenan Evren'in üç günlük ziyareti sırasında, her tarafta protesto gösterileri yapıldı, Türkiye'de asılanların hesabı soruldu. Kenan Evren Victoria Tren İstasyonuna indiğinde polis İngiltere'nin davetine kızan göstericileri zor zapt etti. Saray'da kalışının son günü Kenan Evren, Cambridge'de bir ilaç fabrikasını gezmeye gittiğinde, dışarda öğrenciler "Evren 50 kişi astı" pankartı taşıyarak Kenan Evren fotoğraflarını yaktılar. Kıbrıslı solcular da "Türk Ordusu Kıbrıs'tan dışarı" diye bağırdılar.

Kraliçe ve eşi Prens Philip, misafirlerini saraydan yolcu ederken ellerini sallayarak Evren'e güle güle dediler. Sanki bir daha göremeyeceklerini hesaplamış gibi.

Kenan Evren daha sonraki yıllarda Demir Leydi olarak tanınan Margaret Thatcher ile 10 Downing Street'te görüşme yaptı. Şimdi ikisi de yok artık. - Londra

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Evren'in Peşinde Adım Adım... (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement