İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden (İKÇÜ) ihraç edilen, aralarında öğretim üyelerinin de bulunduğu 21 tutuklu sanığın yargılandığı davada mahkeme, sanıkların tahliye taleplerini reddetti.
İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden önceki oturumuna 21 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada, mahkeme başkanı, tutuklu sanık Serkan Çoştur'un dosyasının Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasıyla birleştiğini belirterek, sanığın dışarı çıkartılmasını istedi.
Mahkeme başkanı, tanık olarak ifade veren İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan'a, tek tek ayağa kaldırdığı sanıkların FETÖ/PDY'yle ilişkisinin olup olmadığını sordu.
Akhan, sanıkların örgütle bağlantılarını, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından üniversitede kurulan araştırma komisyonunun hazırladığı rapordan öğrendiğini iddia ederek, tutuklu sanık eski İKÇÜ Rektör Yardımcısı ve Diş Fakültesi Dekanı Tancan Uysal'ı, uzun süre birlikte çalıştıkları için tanıdığını söyledi.
Sanık Uysal'ın FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğunu düşündüğünü dile getiren Akhan, "Bu görüşümü Uysal'la yıllardır birlikte çalıştığımdan, konuşmalarından beyan ediyorum." dedi.
Mahkeme heyetindeki üye hakimin, "Rektörlük seçimlerinde bazı sanıklar genelde sizi desteklemişler. Üniversitede de o kadar örgüt mensubu var. Lafı fazla uzatmak istemiyorum yani siz cemaatin adayı mıydınız?" sorusuna Akhan, "Cemaatin adayı değildim. Kimsenin adayı değildim." şeklinde cevap verdi.
Akhan'ın ifadesinin ardından mahkeme başkanı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının mahkemeye ulaştırılan, örgütün kriptolu haberleşme programı "ByLock"la ilgili ayrıntılı rapora ilişkin olarak sanıklara bazı sorular yöneltti.
Raporda, "ByLock"ta 2 bin 458 e-mail ve 5 sayfalık mesaj içeriği tespit edilen tutuklu sanık Adem Fidan, "Programın cep telefonuna yüklendiği ve yoğun olarak kullanıldığı iddia edilen 2014'te, yüzden fazla çalışanın olduğu bir şirkette müdür olarak görev yapıyordum. Gerek işyerinde gerekse dışarı çıktığımızda, telefonumdaki wi-fi şifresini başkalarıyla da paylaşıyordum. "ByLock'u başkaları da indirmiş olabilir. Hiçbir zaman 'ByLock'u telefonuma yüklemedim, kullanmadım ve program üzerinden kimseyle mesajlaşmadım." dedi.
Fidan, sözde "İKÇÜ imamı" olduğuna ilişkin iddiaları reddederek, birileri "Bu üniversiteye bir imam lazım" düşüncesiyle kendisine kumpas kurulduğunu iddia etti.
Raporda, program üzerinden bin 117 e-mail attığı, 36 çağrı yaptığı ve 142 sayfalık mesaj içeriği tespit edilen tutuklu sanık İsmet Ayvalık, iddiaları kabul etmediğini söyledi.
Tutuklu sanık Murat Bişkin ise, "ByLock"tan 240 e-mail, 36 çağrı ve 26 sayfalık mesaj içeriğiyle örgüt mensuplarıyla haberleştiğine ilişkin rapora itiraz ederek, "Programı 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilk kez duydum. 'ByLock'u kesinlikle kullanmadım, kullanmadığım bir programın delil olarak sunulmasını da kabul etmiyorum." savunması yaptı.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı temmuz ayına erteledi.
İddianame
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, İKÇÜ'de görevli akademisyen ve çalışanlara yönelik 12 Ağustos'ta düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı çıkarılan 44 şüpheliden 40'ı yakalanmış, 29 zanlı tutuklanmıştı.
İzmir Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz tarafından hazırlanan, 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 139 sayfalık iddianamede, aralarında örgütün sözde "İKÇÜ imamı" olduğu öne sürülen Adem Fidan, meslekten ihraç edilen Diş Hekimliği Fakültesinin kurucu Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, eski Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Karaca, eski Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Çete, eski Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Sütçü, eski Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Salih Yılmaz'ın da bulunduğu 29 tutuklu sanık hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği"nden 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Mahkeme heyeti, 4 Şubat'taki duruşmada tutuklu sanıklardan Ahmet Nuri Özcivan, Aşkın Haluk Yıldırım, Gulmustafa Şen, Mahmut Arabul, Mikail Keskin, Mustafa Demirci, Mustafa Çavuş ve Şemsettin Karaca'nın tahliyesine karar vermişti.
Son Dakika › Güncel › Fetö'nün İkçü'deki Yapılanması Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?