Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe davası"nda yargılanan tutuklu sanık eski 1. Ordu I·dari Kurmay Yarbas¸kanı Tuğgeneral Yüksel Durak'ın savunması tamamlandı.
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşında yapılan binadaki büyük salonda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada savunma yapan Durak, hakkındaki tutuklamaya sebep olan suçlamalardan birinin, sözde "sıkıyönetim" komuta listesinde isminin karşısında "mevcut görevine devam" yazılması olduğunu öne sürdü.
Söz konusu listeyi ne darbe gecesi ne de sonrasında gördüğünü savunan Durak, "Darbe girişiminin hiçbir aşamasına katılmadım. Nitekim 'Yurtta Sulh Konseyi' ile irtibatımla ilgili bir suçlama yok. Bilgim ve rızam olmayan bu görevlendirmeden haberdar olmadım. İsmimi kanunsuz listeye yazmak suretiyle şu an yaşadığım mağduriyete sebep olanlardan şikayetçiyim." dedi.
"Gelişmeleri bir süre radyodan dinledim"
Darbe girişime müteakip 4 gün boyunca mevcut görevine devam ettiğini anlatan Durak, daha sonra yapılan soruşturmalarda gözaltına alınarak tutuklandığını ifade etti.
Tutuklu sanıklardan Eyyüp Gürler'in darbe girişiminde saat 21.45 sıralarında kendisine "Sıkıyönetim ilan edildi" dediğini aktaran Durak, savunmasına şöyle devam etti:
"Harekat merkezine günlük kıyafetimle ve silahsız olarak gittim. Eyyüp Gürler'le burada 15 dakika görüştük. Kendisi bana, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile irtibatlı olduğunu ve daha sonra WhatsApp mesajı göstererek köprünün kapatıldığını söyledi. Sıkıyönetim kapsamında birliklerin hareketinin başlamış olabileceğini ifade etti. Başlangıçta büyük bir şaşkınlık yaşadım. Gürler'e 'Sen ne söylediğinin farkında mısın? Böyle bir şeyin içinde bulunmam.' dedim. 'Ordu komutanımız biliyor mu?' diye sordum. Onun da '1. Ordu Komutanı'nın bu işin içinde olmadığını, enterne edildiğini (gözaltına alındığını) ve ulaşamazsınız.' dediğini hatırlıyorum. Ben bu işin içinde olmam diye çıkıştım. Çünkü haberdar olmadığım bir konuydu."
Eyyüp Gürler'e karşı çıkarak bu girişimden vazgeçmesi gerektiğini söylediğini öne süren Durak, "Bundan vazgeçmelerini söyledim. Büyük üzüntü içindeydim. Gelişmeleri bir süre radyodan dinledim." dedi.
"Kurmay Başkanı olarak neden inisiyatif almadınız?"
Savunmasının ardından çapraz sorgusuna geçilen sanık Yüksel Durak ile Mahkeme Başkanı Cem Karaca arasında şu diyalog geçti:
"Karaca: Kurmay Başkanı olarak neden inisiyatif almadınız?
Durak: Çok ani böyle bir konuyla karşılaşınca şaşkınlık yaşadım.
Karaca: Faaliyetin yönetildiği harekat merkezine gitsen, bir duruş sergilesen durumu değiştiremez miydin?
Durak: Değiştirmezdim diye düşünüyorum.
Karaca: Karargahta 2,5 saat kalıyorsunuz. Diğer komutanlar size soruyorlar ısrarla, sizden bir şey bekliyorlar Kurmay Başkanvekili olarak hareketsiz kalmanın sonuçlarını düşünemediniz mi?
Durak: Şok içerisindeydim. Bir cevap verip vermediğimi net hatırlamıyorum.
Karaca: Eyyüp Gürler sizi karargaha çağırıyor. Karargaha çağrılmanızın malzeme takviyesi olabileceğini düşündüğünüzü söylüyorsunuz. Telefonla çağrıldığınızda 'Ne emir gelecek?' diye sorgulamadınız mı? Siz 6 sene daha kıdemlisiniz. Sizden daha kıdemsiz biri karargaha çağırıyor. Bunu neden sormuyorsunuz?
Durak: Kendisi bana kritik bir konu olduğu için 'İçeriğini söyleyemem gelir misiniz?' dedi."
"Şok halinde olmanın psikolojik durumu vardı"
Mahkeme Başkanı Karaca'nın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fatih Karakuş da sanığa çeşitli sorular yöneltti.
Karakuş'un, "Size durumu sormaya gelen komutanlarla kapıda konuşmuyorsunuz, odanıza alıp gizli görüşüyorsunuz. Cumhurbaşkanı, Başbakan konuşuyor. Millet meydanlara iniyor. Saatler ilerlediğinde darbenin tutmayacağını anladınız ondan dolayı mı karargahtan çıktınız?" sorusunu Sanık Durak, "Öyle bir durumun söz konusu olmadı." şekline yanıtladı.
Sanık Yüksel Durak, Başsavcıvekili Karakuş'un "Eyyüp Gürler'den darbeyi öğreniyorsunuz. Darbeye önlemek için neden kimseyi arama ihtiyacı duymuyorsunuz?" şeklindeki sorusuna, "Şok halinde olmanın psikolojik durumu vardı. Durum nedir onu anlamaya çalıştım. 'Birinci Ordu Komutanımız alındı.' denmişti. Bu işin gerçek olduğunu düşündüm. Genelkurmay Başkanı'ndan haber yoktu." yanıtını verdi.
Başsavcıvekili Fatih Karakuş'un, " TSK'nın görevi ülkeyi iç ve dış tehditlere karşı korumak değil mi? Kalkışma oluyor. Görevinizi neden yapmadınız diye soruluyor? 'Bilmiyorum, karargahtan çıktım.' diyorsunuz. Bir izah yapın." demesi üzerine Durak, "Önce durumu değerlendirmek için karargahta bir süre kaldım. Herhangi bir kasıt ve art niyetimin olmadığı açıktır." ifadesini kullandı.
Duruşma, tutulu sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.
Son Dakika › Güncel › Fetö'nün İstanbul'daki 'Ana Darbe Davası' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?