Türk Matematikçilerden Finansal Krizlere Matematik Teoremi - Son Dakika
Güncel

Türk Matematikçilerden Finansal Krizlere Matematik Teoremi

Türk Matematikçilerden Finansal Krizlere Matematik Teoremi

Türk matematikçiler, finans sektörünün boğuştuğu krizler üzerinde yeni teoremler geliştirdi.

07.11.2013 15:56  Güncelleme: 15:58

Türk matematikçiler, finans sektörünün boğuştuğu krizler üzerinde yeni teoremler geliştirdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Matematik Bölümü Araştırma Görevlisi Cemal Murat Özkut ile tez danışmanı Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmihan Bayramoğlu'nun Bologna'da "Marshall-Olkin dağılımları: Teori ve Uygulamalarda Gelişmeler" sempozyumunda sundukları teorem büyük ilgi gördü.

Bilim adamları, İzmir Ekonomi Üniversitesi akademisyenlerinin yaptığı çalışmaların, finans ve sigortacılık uygulamalarında büyük ilgi göreceğini vurguladı. Araştırma Görevlisi Murat Özkut, tezini bitirmesinin ardından Bologna Üniversitesi'nden birlikte çalışmak üzere teklif aldı. Bologna ve İzmir Ekonomi Üniversiteleri arasında, ortak çalışmalar başlayacak. Bologna Üniversitesi İstatistik Bölümü ve Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen sempozyumun ardından bir sonraki toplantının İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Dekan Prof. Dr. İsmihan Bayramoğlu, bilim dünyasına kanıtlanan teoremlerinin finans sektöründe kullanılacağını söyledi. Son yıllarda tüm dünyada finans matematiği ve aktüerya alanlarının büyük ilgi görmesiyle birlikte matematikçilerin uygulama alanlarının genişlediğine dikkat çeken Prof. Dr. Bayramoğlu, Marshall-Olkin dağılımlarının finans matematiğinin önemli konularından olan kriz modellerinde kullanıldığına dikkat çekti. Bayramoğlu, "Son yıllarda matematiğin finanstaki uygulamalarında, özellikle kredi yönetimlerinde risklerin hesaplanmasında ve öngörülmesinde başarıyla uygulanan Marshall-Olkin kriz modelleri büyük ilgi görmektedir. Bologna Üniversitesi, Almanya Münih Teknik Üniversitesi, Brezilya Sao Paulo Üniversitesi, Turin Politeknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bilimsel gruplar bu konuyla ilgili olarak araştırmalar yapmakta ve finans kurumlar ile ortaklaşa çeşitli projeler yürütmektedirler. Cemal Murat Özkut'un çalışmasında ilk defa bu modellerde krizlerin büyüklükleri göz önünde bulundurulmaktadır" dedi.

İEÜ Matematik Bölümü mezunlarının alanlarında matematiğe yön veren çalışmalar yaptığını kaydeden Prof. Dr. Bayramoğlu, şöyle konuştu:

"Üniversitemiz Matematik Bölümü programları bu kapsamda oldukça başarılıdır çünkü dünyanın önde gelen üniversitelerinin programlarına uygun olarak hem temel matematik, hem olasılık, istatistik ve stokastik dersleri başarıyla öğretilmektedir. Üniversitemiz Matematik Bölümü mezunları sahip oldukları bilgi birikimi desteğiyle kolaylıkla akademik kariyer yapma veya sektörde başarıyla çalışma imkanına sahipler. Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde finansal matematik, uygulamalı istatistik yüksek lisans ve uygulamalı matematik ve istatistik doktora programları da Matematik Bölümü tarafından başarıyla yürütülmektedir. Sadece doktora programından bu sene 4 öğrenci mezun olarak doktor cübbesi giymeye hak kazandı ve bu öğrenciler uluslararası yayınları ile akademik dünyadaki saygın adımlarını attılar." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türk Matematikçilerden Finansal Krizlere Matematik Teoremi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement