Batman Üniversitesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, fıstık, badem, ceviz, fındık ve kestane gibi sert kabuklu meyve yetiştiriciliğini teşvik etmek, doğal florayı canlandırmak, bu yörelerde yetişen çeşit ve tiplerin korunmasını sağlamak, yerli çeşit ve tiplerin üstün özellikleri ile yüksek verim ve kalitedeki yabancı çeşitleri hibritlemek, yeni çoğaltma tekniklerini uygulamalı olarak yöre üreticisine öğretmek ve ilgi alanındaki bölgelere anaç kalem ve aşılı fidan temininde yardımcı olmak amacıyla bir merkez kurdu.
Batman Üniversitesi Sert Kabuklu Meyveler Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle, Batman Üniversitesi Sert Kabuklu Meyveler Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Merkezin amacı; Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, fıstık, badem, ceviz, fındık ve kestane gibi sert kabuklu meyve yetiştiriciliğini teşvik etmek, doğal florayı canlandırmak, bu yörelerde yetişen çeşit ve tiplerin korunmasını sağlamak, yerli çeşit ve tiplerin üstün özellikleri ile yüksek verim ve kalitedeki yabancı çeşitleri hibritlemek, yeni çoğaltma tekniklerini uygulamalı olarak yöre üreticisine öğretmek ve ilgi alanındaki bölgelere anaç kalem ve aşılı fidan temininde yardımcı olmak olacak.
Merkezin faaliyet alanları ise yönetmelikte şöyle belirlendi:
"-Çalışma alanındaki bölgelerde mevcut sert kabuklu meyve türleri envanterini çıkartmak.
-Sert kabuklu meyvelerin modern yetiştirme prensiplerinin yetiştiricilere tanıtılması ve yaygınlaştırılmasına yardımcı olmak.
-Sert kabuklu meyvelerin ıslahı ve yetiştiriciliği konularında araştırma ve uygulama projeleri hazırlamak, yürütmek ve ilgili kuruluşlarca yürütülen projelere katılmak.
- Türkiye'deki yerli ve yabancı çeşitler ile selekte edilmiş tipleri içeren plantasyonlar tesis etmek.
-Yetiştiricilerin sert kabuklu meyveler konusunda karşılaştıkları sorunların çözümüne yardımcı olacak araştırmalar yapmak.
-Sert kabuklu meyve türlerinin tohum, anaç, aşı gözü, aşı kalemi, fidan ve benzeri materyallerinin çoğaltılması ile ilgili çalışmalar yürütmek.
-Sert kabuklu meyvelerin yetiştiriciliği ile ilgili kamu ve özel sektöre bağlı teknik elemanların bilgilerinin yenilenmesi ve geliştirilmesi amacıyla kısa ve uzun süreli eğitim programları, kurslar düzenlemek.
-Kırsal alanda sert kabuklu meyveler üretimiyle doğrudan ilgilenenlere bilgi ve beceri kazandırmak amacıyla gençlerin, yetişkinlerin ve kadınların eğitimi konularında ilgili kamu ve özel sektör kuruluşları ile işbirliği içinde çalışmalar yapmak.
-Sert kabuklu meyvelerle ilgili konularda kongre, sempozyum, seminer, panel ve benzeri toplantılar düzenlemek, yurt içi ve yurt dışında düzenlenen toplantılara katılmak.
-Çalışma alanı ile ilgili olarak yurt içindeki ve yurt dışındaki kuruluşlar ile işbirliği yapmak.
-Sert kabuklu meyveler konusunda yayım materyali olarak kullanılabilecek film, video, kaset, slayt, kitap, haber bülteni ve benzeri materyal üretmek, sağlamak ve bu amaçla kitle iletişim araçlarından yararlanmak."
Son Dakika › Güncel › Fıstık, Badem, Ceviz, Fındık ve Kestane Gibi Sert Kabuklu Meyve Yetiştiriciliğini Teşvik Edecek... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?