Foça'daki Askeri Araca Saldırı Davası - Son Dakika
Güncel

Foça'daki Askeri Araca Saldırı Davası

Foça\'daki Askeri Araca Saldırı Davası

2 askerin şehit olduğu 12 kişinin yaralandığı askeri servis aracına yönelik saldırıyla ilgili 7'si tutuklu 8 sanığın yargılanmasına başlandı

21.06.2013 15:24

Foça ilçesinde geçen yıl 2 askerin şehit olduğu 12 kişinin yaralandığı askeri servis aracına yönelik saldırıyla ilgili 7'si tutuklu 8 sanığın yargılanmasına başlandı.

Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan duruşmada,  Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde 2 Eylül 2012'de polis ekipleriyle girdiği çatışmada yaralı olarak yakalanan, hakkında 30 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl hapis cezası istenen tutuklu sanık Yunus Çiçek'in de aralarında bulunduğu 8 sanık ile olayın mağdurları ve müştekileri hazır bulundu.

Davaya, Foça Belediyesi adına Avukat Semra Aydoğdu Özcan da katıldı. Tutuklu bulunduğu Diyarbakır'dan İzmir'e getirilen sanık Yunus Çiçek ise dava başladıktan sonra duruşmaya yetişebildi. Kimlik tespitlerinin ardından savunmalara geçildi.

Bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişileri İzmir'e getirip sakladığı iddia edilen, hakkında 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl hapis cezası istenen tutuklu sanık Hasan Deliktaş, kimlik tespitinin ardından sorulara Kürtçe yanıt verdi. Avukatı da müvekkilinin Kürtçe savunma yapacağını, bir sonraki duruşmada tercüman hazır edeceklerini söyledi.

-Savunmalar

İlk savunmayı yapan sanık Faruk Kayli, eski bir arkadaşı olan sanık Şehmus Rabindüz'ün kendisini araçla Bayındır'dan İzmir'e götürmesini istediğini, yanında da asker kaçağı olduğunu belirttiği iki kişinin bulunduğunu anlattı.

İkinci olayda ise Şehmus ile kız istemek için Diyarbakır'a gittiklerini, olayı televizyonda gördüğünü ifade eden Kayli, "23 yıldır Bayındır'da yaşıyorum, bu gibi olaylarla hiç ilgim olmadı. Olaylarla ilgim yoktur, tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Kamil Solak ise sağlık sorunları nedeniyle tedavi olmak için Şanlıurfa'dan İzmir'e geldiğini, sanıklardan ikisinin dayısı olduğunu belirterek, üzerine atılı suçlamaları reddedip tahliyesini istedi. Reşit Ertuğrul da iddianamede anlatılan örgüt elemanlarını tanımadığını belirtti.

Sanık Şehmus Rabindüz, halasının oğlu Hasan Deliktaş'ın 2012 yılının eylül ayında Bayındır'daki evine geldiğinde bir liste ve 300 lira verdiğini, listede bulunan giysi, çanta, pil, vida, fener gibi malzemeleri almasını istediğini söyledi.

Deliktaş'ın, İzmir'e gitmek için aracını istediğini, kabul etmemesi üzerine yanındaki kişilerin asker kaçağı olduğunu söyleyerek ısrar ettiğini aktaran Rabindüz, "Götürmezsen örgütle başın belaya girer' dedi. Bunun üzerine kabul ettim. İki araçla İzmir'e doğru yola çıktık. Yolda ağabeyim Şevket telefonla arayarak geri dönmemizi istedi, biz de döndük. Diğerlerinin ne yaptığını bilmiyorum. Tahliyemi talep ediyorum" şeklinde ifade verdi.

Rabindüz, ayrıca herhangi bir örgütle ilgisinin olmadığını ve kendi halinde yaşamını sürdürdüğünü belirterek, patlamada hayatını kaybedenlere için çok üzgün olduğunu kaydetti. Sanık Şevket Rabindüz de kardeşiyle aynı yönde ifade verdi.

Mahkeme Başkanı Atilla Rahman, ifadelerin ardından duruşmaya ara verdi.

Olay

Foça'da 9 Ağustos 2012 tarihinde askeri servis aracına yönelik bombalı saldırıda 2 asker şehit olmuş, 12 kişi yaralanmıştı. Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde 2 Eylül 2012'de uygulama noktasında durdurulan araçta bulunan terör örgütü üyeleriyle çıkan çatışmada da 1 polis memuru şehit olmuş, 1 polis ve 1 uzman çavuş yaralanmıştı. Burada çatışmaya girenlerin, Foça'daki saldırıyı gerçekleştiren teröristler olduğu belirlenmişti.

Olayı soruşturan TMK 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Sinan Taşkın'ın hazırladığı iddianamede, eylemi PKK/KCK terör örgütünün askeri kolu olan TAK'ın üstlendiğini belirtilmişti.

Tutuklu sanıklar Yusuf Çiçek hakkında 30 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl, Hasan Deliktaş'a 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl, Şevket Rabindüz'e 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl, Şehmuz Rabindüz'e 26 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl, Faruk Kayli'ya 26 kez ağırlaştırılmış müebbet, Reşit Ertuğrul, Kamil Solak ile tutuksuz sanık Ali Yapan hakkında 16'şar yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Foça'daki Askeri Araca Saldırı Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement