Türkiye'de ilk olarak bir kadın grubunun temel fotoğraf semineri sonrası birleşip sanat düzeyinde işlere imza atan "Kadın Fotoğraf Grubu"nun 6 sene içerisinde gerçekleştirdikleri tüm projelerinden oluşan retrospektif sergisi açılışı Eskişehir'de gerçekleştirildi.
Yaşamın her alanında farklı meslek gruplarından kadınların bir araya gelerek oluşturdukları "Kadın Fotoğraf Grubu", 6 sene içerisinde birlikte 6 farklı projeye imza attı. Aralarında memur, akademisyen, öğrenci, mühendis, sekreter, güzellik uzmanı, ev hanımı, esnaf, sanat yönetmeni gibi farklı meslek dallarında ayakta durmaya çalışan kadınlardan oluşan grubun 2011-2016 yılları arasında gerçekleştirdikleri çalışmalardan oluşan 'Yaşayan fotoğraf sergisi' Adım Sanat'ta açıldı. Sergide Hülya Avdan, Özlem Kanat Örneksoy, Sema Omurtak, Şükran Tunç, Ayşegül Çıkıncı, Sevgi Kösem, Melis Batır, Esra Çolak, Solmaz Mercan ve Gülbin Özdamar Akarçay'ın eserleri yer alıyor.
6 YILDA 6 FARKLI SERGİ
2011 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Gülbin Özdamar Akarçay'ın önderliğinde bir araya gelen kadınlar, ilk projelerinde "Öldüren ve dövülen kadınlara inat Yaşayan Kadınlar" sloganı ile hayatın her alanında yaşama tutunmuş kadınları fotoğrafladı. Yaşayan Kadınlar Grubu'nun ikinci sergisi "Self-portreler" grubun içinden 10 kadının objektiflerini kendilerine doğrultup kadına dair ne varsa aktarmaya çalıştılar. Üçüncü projeleri "Madam " sergisinde ise Yaşayan Kadınlar "Madam" ile karşı cins olarak erkekleri fotoğrafladı. Dördüncü projeleri "Kadına Yönelik Zulme Karşı Manifesto: ZAMAN" gösterisini gerçekleştirdiler. Beşinci projelerinde "Kadına Yönelik Zulme Karşı Sessiz Çığlık Gösterisi - Yaşayan kadınlar: hepimiz biriz" diyen kadınlar, son projelerinde ise 8 Mart öncesinde bütün kadınlar için "Yaşayan Kadınlar" sergisini açtılar.
Açılan sergiyle alakalı bilgiler veren "Yaşayan Kadınlar" küratörü Akarçay, kendisinin Eskişehir Fotoğraf Sanatı Derneği (EFSAD) başkanlığını yaptığı 2011 yılında kadınlara çağrı yaparak bir araya geldiklerini aktardı. Çalışmalarına yaklaşık 50 kadın ile başladıklarını ifade eden Akarçay, "Temel amacım kadınları bir araya getirip fotoğrafla birlikte kendi dillerini oluşturmaktı. Hepsi temel fotoğraf eğitimini almış kadınlardı. Grubumuz içerisinde her meslek dalından ve her yaştan arkadaşlarımız var. Çalışmalarımızda insanlara mesaj kaygısı vermek istedik. Bu gösterimimiz ise kadınlarımızın şimdiye dek tüm işlerinden oluşan bir sergi özelliği taşıyor. Türkiye'de özellikle farklı meslek gruplarından ve yaşlarından gelen ve bunu çalışmalara döken ilk grubuz. Daha önce bunu yapan çok insan yok. Şöyle yapılıyor genelde; farklı kadınları bir araya getirerek fotoğraf çekinmeye götürülüyor. Bizim buradaki temel amacımız sınıfın ortadan kalkması. Sadece kadın amaçlı birleştiğimiz samimi bir fotoğraf grubumuz var" dedi. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Fotoğrafçı Kadınlardan Türkiye'de Bir İlk - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?