Gamma Knife Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Gamma Knife Sempozyumu

Beyindeki tümöral oluşumların radyasyon ışınıyla yok edilmesi prensibine dayanan Gamma Knife uygulamalarıyla ilgili son gelişmeler, sempozyumda tartışıldı.

22.03.2014 13:46

Beyindeki tümöral oluşumların radyasyon ışınıyla yok edilmesi prensibine dayanan "Gamma Knife" uygulamalarıyla ilgili son gelişmeler bir sempozyumda tartışıldı.

Acıbadem Üniversitesi tarafından The Marmara Otel'de düzenlenen "1. Acıbadem Gamma Knife Sempozyumu"na yerli ve yabancı uzmanlar katıldı.

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker, sempozyumda yaptığı konuşmada, Gamma Knife teknolojisinin 1987'de ABD'de kullanılmaya başladığını ve şu ana kadar 700 binden fazla hastanın tedavi edildiğini söyledi.

İsveçli Beyin Cerrahı Lars Leksell'in öncülük ettiği Radyocerrahinin günümüzde nöroşirürjinin de ötesinde pek çok tıbbi disiplinin tedavi portföyünde yer aldığını belirten Peker, Gamma Knife Radyocerrahisi'nin ilk kez 1968'de bir kraniofaringiom olgusunda kullanıldığını hatırlattı.

Türkiye'de Gamma Knife teknolojisiyle 7 yerde hizmet verildiğini ve 1997'den beri 20 bine yakın hastanın tedavi edildiğini anlatan Peker, yılda 2 ila 2 bin 500 kişinin bu teknoloji ile tedavi edilebilecek hastalığa yakalandığını kaydetti.

Peker, bu teknolojiyle beyin tümörlerinin yok edilmesinin ameliyat ve diğer bazı yöntemlere göre daha güvenli ve başarılı olduğunu bildirdi. Beyindeki kanserli hücrelerin radyasyon ışınıyla yok edilerek bir tedavi uygulandığını belirten Peker, "Gamma Knife yöntemiyle sağlıklı hücrelere zarar verme ihtimali yüzde 2 ila 3 oranındadır" dedi.

Prof. Dr. Peker, Gamma Knife uygulamasının hastalığa ve tümörün büyüklüğüne göre 2 ila 5 saat sürdüğünü, hastanın bir günlük tedavinin ardından günlük yaşamına dönebildiğini ifade etti.

Medikal Fizik Uzmanı Ian Paddick de Gamma Knife teknolojisiyle hastalara konforlu ve güvenli bir tedavi hizmeti sunulduğunu kaydetti.

Tek seansta ve çok sayıda ışın hüzmelerinin tümörlü bölgeye uygulanmasıyla kanserli tümörlerin öldürüldüğünü anlatan Paddick, bu yöntemle diğer dokulara daha az zarar verildiğini söyledi. Paddick, Gamma Knife teknolojisinin ameliyat ve Cyberknife teknolojisine göre birçok yönden çok daha sağlıklı sonuçlar verdiğini belirtti.

Beyin Cerrahisi Uzmanı Dr. Douglas Kondziolka da, "Meningiomalar, Vestibuler Schwannomalarda Gamma Knife Radyocerrahisi" konulu sunum yaptı.

Beyin ve Sinir Cerrahis, Medikal Fizik uzmanları ile ilgili branşlardan doktorların katıldığı sempozyumda, Gamma Knife teknolojisi uygulamaları ve bu yöntemde gelinen son nokta değerlendirildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gamma Knife Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement