Fabrika ve yüksek binaların bacalarından çıkan dumanlar çevreyi ve dolayısıyla yaşanabilir bir kentin kalitesini etkiliyor.
Bu anlamda bir takım çözümleyici projeler üreten kurum ve kuruluşlar daha temiz bir hava kalitesini insanlara sunmaya çalışıyor. Bunların başında da yerel yönetimler geliyor.
Bu doğrultuda hareket eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, Gaziantep'te kurum, kuruluş ve apartmanlarda görev yapan teknik personellere kalorifer kazanı yakma eğitimleri veriyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ile Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şubesi işbirliğiyle son 5 yılda (2008-2012) kurum, kuruluş ve apartmanlarda görevli olan 3 bin 500 kişiye "Kalorifer Kazanı Yakma Sertifikası" verildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, "Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde; Gaziantep'te kullanılacak yakıtların yanma veriminin artırılmasını, buna paralel olarak yakıt tüketimi ve bacadan atılan kirletici emisyonlarının azaltılmasını sağlayarak hava kalitesinin artırılması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
5 yıldır aralıksız sürdürülen eğitim çalışmaları kapsamında 3 bin 500 kişiye kalorifer yakma eğitimlerini verdiklerini söyleyen Yalım, "Kalorifer kazanları, katılımcılara öğretilen tekniklerle yakıldığında hem hava kirliliği önlenir, hem de yakıtın bacadan uçmasını önleyerek apartman ekonomisine de katkı sağlanır. Bu bağlamda ülke ekonomisine de ayrı bir katkı sağlamış oluruz. Ayrıca binaların güvenliğinden, kalorifer kazanın yakılmasından ve kazan güvenliğinden apartman görevlileri sorumlu olduğu için, katılımcılara öğretilen doğru yakma tekniklerinin önemi bir kez daha hatırlatılmakta, bina ve kazan güvenliği konusunda bilgilendirilmektedirler." diye konuştu.
Doğalgaz ve katı yakıtlı kalorifer kullanımında alınması gereken başlıca önlemleri sıralayan Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Yalım, "Isınmada yüksek kalorili kömürler kullanılmalı, her yıl bacalar ve soba boruları temizlenmeli. Binalarda ısı yalıtımına önem verilmeli, kullanılan sobalar ve kalorifer kazanları kriterlere uygun olmalı. Doğalgaz kullanımı tercih edilmeli, kalorifer ve doğalgaz kazanlarının periyodik olarak bakımı yapılmalı. Kalorifercilerin ateşçi eğitim kurslarına katılımı sağlanmalı, toplu taşıma araçları tercih edilmeli. Özellikle ulaşımda raylı sistem taşımacılığının tercih edilmesi, ısınma ve geri kazanım için atık yakmanın önüne geçilmesi amacıyla, atıklar geri kazanılarak değerlendirilmeli veya uygun atık yakma tesislerinde yakılarak bertaraf edilmeli." diye ifade etti.
Gaziantep'in hava kirliliğinin önlenmesi için herkesin dikkat etmesi gerektiğini belirten Yalım, "Bu şehirde hep birlikte yaşıyoruz. Kendi sağlığımız çocuklarımızın sağlığı için kaloriferleri doğru yakıp hava kirliliğini önlemeliyiz. Kalorifer kazanları doğru yakılmadığında alınan yakıtın bir kısmı yanmadan bacadan uçup gitmektedir. Bacadan yanmadan çıkan bu zehirli gazları yine bizler soluyoruz." şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › Gaziantep'in Hava Kalitesine Destek Veriyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?