Gaziantep Üzüm Yaprağı Yüz Güldürüyor - Son Dakika
Güncel

Gaziantep Üzüm Yaprağı Yüz Güldürüyor

Üzüm yaprağı yüz güldürüyorGAZİANTEP'in İslahiye İlçesi'nde, üzüm üreticisi bağlarda asma yaprak hasadına başlandı.

09.05.2017 17:39

Üzüm yaprağı yüz güldürüyor

GAZİANTEP'in İslahiye İlçesi'nde, üzüm üreticisi bağlarda asma yaprak hasadına başlandı. Sofralık yaş üzümün kilosu 1 lira ile 1,5 liraya alıcı bulurken, yaprağın kilosu 10 liraya ulaşması yaprağı meyvesinden pahalı hale geldi.

Altınüzüm, Sulumağara, Yeşilyurt Mahalleleri Başta Olmak üzere 50 bin dekarda yapılan üzüm üreticileri yeşillenen bağlarda asma yaprağı toplama mesaisi başladı. Toplanan asma yapraklarının çiftçiler için önemli geçim kaynağı haline geldi. Asma yaprağının yeşil olarak kilosu 10 liradan alıcı bulurken, bölge halkı yeşil olarak ve yurt dışına ve Türkiye'nin birçok iline 5 ile 10 kiloluk bidonlara hazırladıkları salamura olarak satılıyor. Asma yaprağı sofralık yaş üzüme göre en az on katı daha pahalı işlem görürken yaprak hasadı en az 30 gün sürüyor.

Bölgenin ekonomisinde söz sahibi olması yanında en büyük geçim kaynaklarından biri olduğunu belirten Çiftçi Malları Koruma Başkanı Ramazan Can, "Şu an sarmalık yaprakların toplandığını, fiyatların ise yeşil yaprak olarak 10 liraya satıldığını, birçok üretici ise salamura olarak satışını yaptığını, bu dönemde üreticilerimiz yaprak toplayarak geçiniyor. Büyük bir avantaj ancak fazla toplanması üzüme zarar verebilir. Onun için dengeli toplanması gerekiyor" dedi.

Ailesinin geçimini üzüm üreticiliğiyle karşılayan Mine Emek ise toplanan yaprakların organgik olduğunu vurgulayarak, "30 gün süren yaprak toplama hasadında bir kısmımız yeşil yaprak olarak satarken, bir kısmımız ise 5 ile 10 kiloluk bidonlara hazırladığımız salamura olarak satıyoruz. Yeşil yaprak olarak kilosu 10 liradan, salamura olaraktan ise 25 ile 40 liraya kadar değişen fiyatlarla satılmaktadır. Bizim üzümlerimizde, yaprağımızda kaliteli, toprağımız kıraç olması nedeniyle üzümlerimiz daha tatlı, daha şirin oluyor ve daha çabuk gelişiyor. Türkiye'nin en kaliteli yaprağı olduğunu söyleyebiliriz. Altınüzüm, Sulumağara çiftçisi genelde yeşil olarak satarken, biz Kırıkçalı, Değirmencik mahallesindeki üreticiler ise salamura yaparak satıyoruz. Yapraklarımız üzümden daha değerli kilosu 10 liradan gidiyor üzüm ise en yüksek fiyatı 1,5 lira ne Manisa'nın nede İzmir'in üzümü bizim üzümlerimizin kalitesine yetişmez, Hayırlısıyla Rusya kapısı açılırsa üzümümüz para edecek, Rusya almadığı zaman piyasa çöküyor. Üzümler şaraplığa ucuz fiyata gidiyor. Anlaşma yapılıp Rusya kapısı açılmasıyla üreticinin de yüzü gülecektir" diye konuştu.

Gaziantep Üzüm Yaprağı Yüz Güldürüyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gaziantep Üzüm Yaprağı Yüz Güldürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement