Kuantum fizikçisi ve fütürist Prof. Kaku, Berkeley, Harvard, Princeton ve New York Üniversitesi gibi en prestijli eğitim kurumlarında da ders veriyor. Hazır kendisini bulmuşken gelecek ve eğitim üzerine konuştuk:
İNSAN ZEKASINA YAKIN YAPAY ZEKA İÇİN HENÜZ ERKEN
Dijitalleşme iş dünyasını da kökten değiştirecek. Bilgiye sınırsız erişim sayesinde müşteriler satın alacakları ürünün maliyet, hammadde ve benzeri tüm ayrıntılarını öğrenebilecekler. Bu şeffaflık sayesinde üreticiler de rekabette öne çıkmak için en iyi fiyat teklifini sunmak ve en yararlı hammaddeyi kullanmak zorunda kalacaklar. Bu da kapitalizmi her zamankinden daha iyi bir noktaya taşıyacak. Robot teknolojisinde gelişmeler olacak. İnsan zekasına yakın bir yapay zeka için henüz erken. Mevcut en zeki robot, bir böceğin zeka seviyesine sahip. Mevcut robot teknolojisi daha çok erişkin insanların sağlık sorunlarına hitap edecek temelde ilerleyecek.
İLK DİJİTALLEŞME MÜZİKTE OLACAK
İlk dijitalleşme müzikte olacak. İnternet müziği yiyip yutacak. Şu anda müzik sanayiini Apple Itunes kontrol ediyor. Bundan sonraki adım eğitim, tıp ve ulaşım. Çipler 2020'li yıllarda 1 kuruş olacak. Akıllı salonlardaki duvar kağıtları her işimizi görecek. Bir yabancı dil öğrenme sıkıntısı kalkacak. Tüm derslikler üç boyutlu olacak. Sürücüsüz arabalar olacak. İşe giderken arabanızda oturup gazetenizi okuyacaksınız. Öğrenciler tek göz kırpma ile sonsuz bilgiyi alabilecek.
ZEKANIN IQ İLE İLGİSİ YOK
Zeka, IQ ya da babanızın parası ve işi ile ilgili bir konu değildir. Zeka geleceği görmek, geleceği tasarlamak demektir. Geleceği tahmin ve hayal etmeye çalışıyoruz, uzun vadeli planlar yapıyoruz. İnsanları hayvanlardan ayırt eden budur, şu anı yaşar, gelecek planı yoktur, yarını anlayamaz. Başarılı ve zeki insanlar 10 yıl, 20 yıl sonrasını düşünür. Daha az zekiler "şu an ne yapabilirim?" der, kısa vadelidir.
GELECEKTE ÜNİVERSİTE DİPLOMASI DAHA ÖNEMLİ OLACAK
ABD ve Avrupa'da orta sınıfta birtakım sorunlar var. Bunların üçte biri maddi olarak çok iyi durumda, üçte ikisi maaşlar açısından kötü durumda. Kötü durumda olanlar diplomasız, teknolojiyi bilmeyenler. Gelecekte diplomalar, üniversite daha önemli olacak. Diploması olmayanların alacakları maaş için bir tavan olacak ve bunu aşamayacaklar. Varlık ve refah teknolojiden bilimden gelecek. Bu yüzden de gençlere teknoloji ve eğitimin önemini anlatmalıyız.
EN BÜYÜK ÜNİVERSİTE I-CLOUD OLACAK
Geleceğin en büyük üniversitesi icloud (bulut) olacak. Çünkü bütün bilgiler burada toplanacak. Bu başladı bile. Günümüzde gençler, imkanları olmasa da MIT ya da Stanford'daki derslere internet sayesinde erişebiliyor. Ama e- eğitim alan öğrencilerin yüzde 90'ı bir süre sonra bırakıyor. Çünkü burada ev ödevi, değerlendirme, yönlendirme, hatta akran baskısı yok. Onlara kılavuz edecek kimse yok. Eğitimde başarı için iletişim, kişisel dokunma şarttır. Bu yüzden işte öğretmenler hep olacak.
Son Dakika › Güncel › Gelecekte Eğitim - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?