Kayseri Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, çiftçilere "Para kazanmak istiyorsak, farklı ürünlere yönelme zamanı. Bunlardan bir tanesi de istiridye mantarı. Bakanlığımızın genç çiftçilerimiz için 30 bin TL'lik bir hibesi var. Genç girişimcilerimizin istiridye mantarı üretimine girmelerini istiyorum" dedi.
İl Müdürlüğü tarafından çiftçilere yönelik olarak 'İstiridye Mantarı' üretimiyle ilgili bilimsel toplantı düzenlendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, 3 yıl önce yörede ilk organik tarıma başladıklarını, günümüzde 100'den fazla kişinin buna yöneldiğini bir köydeki bütün çiftçilerin de organik tarıma geçtiğini bildirdi. Kayacan, şöyle dedi:
"3 sene önce çilek üretimiyle ilgili çalışma başlattık ve bugün yine yüzlerce insan çilek üretiyor. İki sene önce solucan gübresi çalışmalarımız start verdik. Pek çok kişi karşı çıkmıştı. Ancak, şimdi birçok ilden bu çalışmamız için bilgi almaya geliyor. Bu çalışmalarımızın devam niteliğinde şimdi de istiridye mantarı üretimiyle ilgili çalışma başlatmak istiyoruz. Kendi çapımızda, biraz da amatör bir şekilde 4-5 üreticimiz, istiridye mantarı üretimine başladı. İl Müdürlüğü olarak biz verebileceğimizi verdiğimizi düşündüğümüz için, bu çalışmalara bir bilimsel dokunuş olsun istedik. Konunun uzmanı bilim insanlarımızı şehrimize davet ettik. Biz sadece istiridye mantarı ve beyaz şapkalı mantarı biliyoruz. Türkiye'de bilinmese de dünyada çok çeşitli mantarlar var. İstiridye mantarı üretimi, ülkemizin protein ihtiyacını karşılamak, protein açığını kapatmak adına çok ucuz bir yöntemle, çok rahat yapılabilecek bir sistem. Bakanlığımızın genç çiftçilerimiz için 30 bin TL'lik bir hibe var. Genç girişimcilerimizin istiridye mantarı üretimine girmelerini istiyorum."
Kayacan, artık herkesin ürettiğini değil, farklı ürünler üretmenin zamanı olduğunu vurgulayarak, bundan sonra özellikle ilaç sektöründe kullanılan mantarları Kayseri'de üretmek istediklerini istiridye mantarı'nı Kayseri'de marka haline getirmek istediklerini ekledi.
Cumhuriyet Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Doç.Dr. Hatıra Taşkın da, Türkiye'de mantar tüketiminin çok az olduğunu son yıllarda tüketimin biraz arttığını söyledi. Doç.Dr. Taşkın, şunları söyledi:
"Mantarlar konusunda zehirli olma bilinci vardı. Marketten aldığımız kültür mantarlarının bile zehirli olduğu düşünülüyordu. Doğadan topladığımız bazı mantarlar zehirli ama bazı mantarlar da yenilebilir. Bakanlık, üniversite, üretici ve bazı firmaların çalışmalarıyla, mantar artık ülkemizde de tüketilir hale geldi. Günümüzde sağlıklı beslenme bilinci oluştu. Diğer yandan kolesterol, kalp ve damar hastalıkları da arttı. Bunun en önemli sebebi de toplum olarak et ürünlerini seviyor olmamız. Tabii ki et tüketeceğiz, proteine ihtiyacımız var. Bunları yerken yağ, kolesterol de alıyoruz. Bunları dengeli almadığımız zaman vücudumuzda çeşitli rahatsızlıklar oluyor. Protein bakımından zengin bitkisel ürünümüz de yok. Burada mantarlar rahatlıkla devreye girebiliyor."
- Kayseri
Son Dakika › Güncel › Genç Çiftçilere 'İstiridye Mantarı Yetiştirin' Önerisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?