Genetik Araştırmalarda Kullanılan Zebra Balığı Atatürk Üniversitesi'nde Üretiliyor - Son Dakika
Güncel

Genetik Araştırmalarda Kullanılan Zebra Balığı Atatürk Üniversitesi'nde Üretiliyor

Genetik Araştırmalarda Kullanılan Zebra Balığı Atatürk Üniversitesi\'nde Üretiliyor

Doğal yaşam alanı Asya olan, yaklaşık 4 santimetre boyunda, yumurtayla çoğalan ve genetik araştırmalarda bilim adamlarının vazgeçemediği Zebra Balığı, Erzurum Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne ait Akvaryum Balıkları Üretim ve Araştırma Merkezi'nde üretiliyor.

11.01.2012 10:47

Doğal yaşam alanı Asya olan, yaklaşık 4 santimetre boyunda, yumurtayla çoğalan ve genetik araştırmalarda bilim adamlarının vazgeçemediği Zebra Balığı, Erzurum Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne ait Akvaryum Balıkları Üretim ve Araştırma Merkezi'nde üretiliyor.

Atatürk Üniversitesi bünyesinde geçen yıl kurulan Su Ürünleri Fakültesi, bilimsel çalışmalar için akvaryumda balık yetiştiriyor. Akvaryum Balıkları Üretim ve Araştırma Merkezi'nde üretilen 15 değişik balık, bilimsel çalışmalarda kullanılıyor. Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Saltuk Buğrahan Ceyhun, "Zebra balığı bilimsel platformda çok önemli canlı materyal, model bir organizma. Bu balık çeşidiyle yapılan çalışmaların bilimsel kabul edilebilirliği daha fazla. Genom yapısı insanınkine oldukça benziyor. Embriyo gelişimi dönemi transparan, yani şeffaf bir yapıya sahip. Canlı içindeki gelişmeleri mikroskopla eş zamanlı olarak görebiliyorsunuz. Embriyonik gelişim ve kuluçka dönemi oldukça kısa. İki aylık kısa sürede yeniden döl verebilecek olgunluğa ulaşması yaptığınız uygulamaların yeni nesillerde takip edilme şansı tanıyor. Şu an moleküler düzeydeki çalışmalarımızın büyük çoğunluğu Zebra Balığı üzerinde gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

Bilimsel çalışmalarda büyük önemi bulunan zebra balığının üretiminde Türkiye'de sıkıntı olduğunu vurgulayan Yrd. Doç.Dr. Saltuk Buğrahan Ceyhun, "Bu balık çeşidini bulmak çok zor. Biz fakültemiz bünyesinde kurduğumuz sistem sayesinde rutin olarak zebra balığı üretimini başardık. Kendi bilimsel çalışmalarımız için yeteri düzeyde üretimimiz var. Şimdiki hedefimiz diğer fakülte ve üniversitelerin ihtiyacını karşılayacak üretimi yapmak. Burada kurduğumuz sistem sayesinde kısa sürede çok ciddi anlamda üretim kapasitesine ulaşacağız" dedi.

-----KUTU------

Zebra balığı

Yaklaşık 4-6 santimetre boyundaki zebra balığı, yumurtayla çoğalan tropikal bir balık türü. 80 ile 180 arasında yumurta bırakan zebra, genetik araştırmalarda kullanılan, çok hareketli bir balık. Akvaryumda kolayca çoğaltılabilen zebra balığı yüzecek geniş alan bulunduran, bitkilendirilmiş akvaryumları seviyor. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Genetik Araştırmalarda Kullanılan Zebra Balığı Atatürk Üniversitesi'nde Üretiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement