Sütaş'ın başında olan Muharrem Yılmaz, TÜSİAD'ın 42 yıllık tarihinde istifa eden ilk başkan oldu. Yılmaz'ın istifa kararı Akşam gazetesinin şirketi ile ilgili "Sütten çıkmış kara kaşık" manşetinin ardından geldi. Haberde sendikaya üye olmak isteyen Sütaş işçilerinin eylemlerine son vermek için fabrikanın önüne 13 ton tezek döküldüğü iddia edilmişti. Yılmaz, tezeğin 'çevre düzenlemesi' amacıyla döküldüğünü, işçi eylemiyle ilgisi olmadığını söyledi.
Yılmaz'ın istifa kararı ve iddialarıyla gündeme gelen işçiler, Bursa'nın Karacabey İlçesi'ndeki fabrikanın önünde eylemlerini sürdürüyor. 41 gündür fabrika önünde pazar günleri hariç 06.00 ile 19.30 arasında eylemlerine devam eden işçileri, perşembe günü de DİSK Birleşik Metal İş Bursa Şubesi üyeleri ziyaret ederek destek verdi. "Sütaş işçinin anayasal hakkını yok sayıyor. Sendika üyesi işçiyi işten atıyor. Kölelik düzenine son" yazılı pankartla fabrika önünde bekleyişlerini sürdüren işçiler, yaşadıklarını Al Jazeera Türk'e anlattı.
"UZAKLAŞTIRMAK İSTEDİLER"
Tekgıda-İş Sendikası Bursa Örgütlenme Sorumlusu ve Genel Başkan Danışmanı Suat Karlıkaya şunları söyledi:
Eylemimiz, 51 gün önce firmanın Aksaray, 41 gün öncede Karacabey fabrikalarında, işçilerden bir bölümünün Tekgıda-İş Sendikasına üye olmalarıyla başladı. Firma, işçilerden e-devlet şifresini istedi. E-devlet şifresini vermeyen ve sendika üyesi oldukları öne sürelen 14 işçi Karacabey'den, 12'si de Aksaray'daki fabrikalardan 'Performansınız düşük' gerekçesiyle işten çıkarıldı. Biz de örgütlenip direnişe başladık. Önce bulunduğumuz yerin çevresini gözükmememiz için TIR'larla kapattılar. Geçen pazar akşamı da sıvılaştırılmış hayvan pisliği döktüler. Amaç bizi buradan uzaklaştırmaktı. Ağır bir koku var çevrede. İlk etapta kendimiz temizlemeye çalıştık. Daha sonra da orayı, üzerini toprakla doldurdular.
"İŞLERİNE GERİ DÖNMELERİNİ İSTİYORUZ"
2 bin 500 kişinin çalıştığı fabrikada 850 üyelerinin olduğunu söyleyen Karlıkaya sözlerine şöyle devam etti:
Biz Muharrem Bey'in istifasını istemedik. TÜSİAD'ı koruma amaçlı istifa etmiş olabilir. Yapılmadı denen herşey bize yapıldı. Muharrem Yılmaz'a yöneticilerin burada olan biteni tam ve doğru olarak aktardıklarına inanmıyoruz. Yapılanlardan haberi yoksa da işveren vekillerini cezalandırması gerekir. Bizler anayasal haklarımızı kullanıyoruz ve işten çıkarılan arkadaşların işlerine iade edilmesini istiyoruz. Arkadaşlarımız işlerine geri dönünceye kadar eylemimiz devam edecek.
"KONUŞACAKSA KONUŞSUN"
Yılmaz'ın basın toplantısında işçilerle görüşeceğini söylediğini hatırlatan Karlıkaya, "Şu ana kadar Yılmaz ve diğer yöneticilerden görüşme talebi gelmedi. Umutluyuz, ortada bir söz var. Arkadaşlarımızla görüşmesini bekliyoruz. Önümüzdeki Çarşamba'ya kadar bekleyeceğiz. Konuşacaksa gelsin konuşsun. Aksi takdirde eylemimizi yurt çapına yayacağız, Sütaş ürünlerini boykota davet edeceğiz. Muharrem Bey'in de kendisini toparlaması lazım. Aklı selimin galip gelmesini istiyoruz" diye konuştu.
"EŞİMLE ORTADA KALDIK"
Eylem yapan ve işten çıkarılan işçilerden biri de Şinasi Hız. Hız kendisinin 6, eşi Mehtap Hız'ın da 8 yıldır çalıştığı aynı fabrikadan, sendikalı oldukları için birlikte işten çıkarıldıklarını söylüyor. Tek çocukları olduğunu söyleyen Hız, "Herkesin olduğu gibi harcımız, borcumuz var. Hakkımızı aradığımız için işten çıkarıldık. Anayasal hakkımızı kullandığımız için borçlarımızla başbaşa bırakıldık. Biz nasıl geçineceğiz? Bu nasıl adalet? Bizlerle görüşsünler, derdimize derman olsunlar ve işe alsınlar" dedi.
İşçilerden bir diğeri Recep Bulut ise, "8 yıl Sütaş'a hizmet ettim. Sendikalı olduk diye kapıya koydular. Zaten asgari ücret, bir de fazla mesai veriyorlardı. Tuvalete gittiğimizde, üretim alanı dışında zaman kaybettiniz diye maaşımızdan kesinti yapıyorlardı. Hakkımızı almadan hiçbir yere gitmeyeceğiz" dedi.
Son Dakika › Güncel › Sütaş İşçileri: Görüşmezse Eylemi Genişleteceğiz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (2)