Grafikli - Türkiye'ye "Sınırları Aç" Diyen AB Kapılarını Kapatıyor - Son Dakika
Güncel

Grafikli - Türkiye'ye "Sınırları Aç" Diyen AB Kapılarını Kapatıyor

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, canlarını kurtarmak için vatanını terk etmek zorunda kalan Suriyeli sığınmacıların acısını hafifletmek yerine onlara kapılarını kapatmanın yollarını arıyor.

09.02.2016 12:38

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, canlarını kurtarmak için vatanını terk etmek zorunda kalan Suriyeli sığınmacıların acısını hafifletmek yerine onlara kapılarını kapatmanın yollarını arıyor. AB üyesi çoğu ülke sığınmacıları engellemek için sınırlarda kontrollerini artırırken, bazı ülkeler sınırlara jiletli tel örgüler çekti, bazıları sığınmacıların para ve değerli eşyalarına el koydu, bazıları ise bileklik takmayan sığınmacılara yemek vermiyor ve Müslüman sığınmacıları kabul etmiyor.

Avrupa'ya sığınmacı akınının başladığı günlerde kendini "sığınmacı dostu" olarak gösteren AB, son iki ay içerisinde "sığınmacı karşıtı" tutumu ile dikkati çekiyor. Sığınmacı sayısının artması üzerine AB üyesi ülkeler, sınırlarında kontrolleri artırdı, tel örgüler çekti ve sığınmacı karşıtı politikalara yöneldi.

Macaristan jiletli tel çekti

Sığınmacıların 2015 ilkbaharından itibaren Avrupa'ya yönelmesi üzerine AB üyesi Macaristan, sert önlemler alan ilk ülke oldu. Sınır kontrollerini artıran Macaristan, Temmuz 2015'de Sırbistan sınırına 173 kilometre uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğinde jiletli tel çekti. Sığınmacıların diğer güzergahlara yönelmesi üzerine Macaristan, Hırvatistan sınırına da tel örgü inşa etti. Macaristan hükümeti, sığınmacıların tel örgülere zarar vermesini engellemek amacıyla orduya plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanma yetkisi veren bir yasa çıkardı.

Almanya Schengen'i askıya aldı

AB'nin en güçlü ülkesi Almanya, sığınmacılara kapılarını açtıktan ve "sığınmacı yanlısı" algıyı oluşturduktan kısa bir süre sonra sınır kontrollerine başladı. Artan sığınmacı akını ve aşırı sağcı tepkiler üzerine sınırlarda güvenlik kontrollerini artıran Almanya, Schengen Anlaşması'nı askıya aldığını açıkladı. Buna göre Alman yetkililer, üzerinde kimlik veya pasaport bulunmayan sığınmacıları geri çeviriyor.

Almanya'nın Bavyera eyaleti de sığınmacıların para ve değerli eşyalarına el konulması kararı aldı. Buna göre 450 avronun üzerindeki nakit para ve değerli eşyalara el konuluyor.

Avusturya'dan 4 kilometrelik tel örgü

Almanya'nın hemen ardından Avusturya da sınır kontrollerine başladı. Macaristan'dan sonra tel örgü çeken ikinci ülke Avusturya, Slovenya sınırını 4 kilometrelik tel örgülerle kapattı. Avusturya, ayrıca İtalya sınırındaki Brenner sınır kapısını tel örgülerle kapatmaya hazırlanıyor. Sığınmacılara yapılacak sosyal yardımlarda kesinti yapmak isteyen Avusturya, sığınmacılar için "3 yıl süreli iltica verilmesi" konusunu tartışıyor.

Danimarka'dan paraya el koyma kararı

Sınır ve liman kontrollerini artıran Hollanda, ülkedeki sığınmacılara barınma imkanı sağlamak için yeni merkezler oluşturamadı. Sığınmacılar, geçici olarak terk edilmiş binalarda kalıyor.

Danimarka Parlamentosu, Ocak 2016'da sığınmacıların bin 450 doların üzerindeki paralarına ve değerli eşyalarına el konulması ile aile birleşimi için başvuru süresinin 3 yıla çıkarılmasını öngören tasarıyı kabul etti.

Bileklik takmayana yemek yok

Birleşik Krallık'a bağlı Galler'in başkenti Cardiff'te sığınmacılara renkli bileklik takma zorunluluğu getirildi. Bilekliği takmayan sığınmacılara yemek verilmiyor.

Müslüman sığınmacı istemiyorlar

Sığınmacıların hedefinde olmayan Slovakya, Çek Cumhuriyeti bile muhtemel sığınmacı akınını önceden engellemek için sınır kontrollerine başladı. İslam karşıtlığının yüksek olduğu iki ülkede, özellikle Müslüman sığınmacılar istenmiyor. Her iki ülke de sadece Hristiyan sığınmacı kabul edeceklerini açıklamıştı.

Geçişlere izin yok

Sığınmacılar her gün Avrupa yollarında hayatını kaybederken, AB üyesi ülkeleri sınır kontrollerini artırmanın derdine düştü.

Sığınmacıların geçiş güzergahındaki Hırvatistan ve Slovenya'nın yanı sıra Avusturya ve Almanya, İtalya, Finlandiya, Norveç, Hollanda, İsveç, Danimarka, Hırvatistan, Makedonya ve Sırbistan sınır kontrollerini artırdı. Söz konusu ülkeler, kimliklerini ibraz etmeyen ve gitmek istedikleri ülkeyi belirtmeyen sığınmacıların geçişlerine izin vermiyor.

Bu arada, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Dönem Başkanı Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uluslararası sözleşmeler çerçevesinde sığınmacılara yönelik yükümlülüklerini yerine getirerek Halep'ten kaçanlara sınırlarını açması gerektiğini söylemişti.

AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da "Sığınmacıları almak zorunda olduğunuzu söyleyen Cenevre Sözleşmesi hala geçerli" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Grafikli - Türkiye'ye 'Sınırları Aç' Diyen AB Kapılarını Kapatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement