Hak Par Genel Başkanı Burkay Bitlis'te Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Hak Par Genel Başkanı Burkay Bitlis'te Açıklaması

Hak Par Genel Başkanı Burkay Bitlis\'te Açıklaması

"Meclise türbanla girilmesini olumlu bir gelişme olarak buluyorum. Öteden beri kamuda türban yasağını yanlış buluyorum" "Kürt sorunu eşitlik temelinde çözüldüğünde Türkiye'nin demokratikleşme...

01.11.2013 12:03

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, "Meclise türbanla girilmesini olumlu bir gelişme olarak buluyorum. Öteden beri kamuda türban yasağını yanlış buluyorum" dedi.

Ülkenin içinden geçtiği dönemin temel özelliklerine dikat çekmek amacıyla Ankara'dan başlattıkları yürüyüş kapsamında Bitlis'e gelen Burkay, türban takmak veya başını açmak isteyen kadınlara saygı duymak gerektiğini söyledi.

Meclise türbanla girilmesinin demokrasinin bir parçası olduğunu ifade eden Burkay, şöyle konuştu:

"Abdulah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı dönemindeki tartışmalar sırasında ben de 'türbanlı bir kadın neden Cumhurbaşkanı olmasın?' diye bir yazı yazdım. Eskiden eşi türbanlı olduğu için herhangi bir erkeğin Cumhurbaşkanlığı veya başka görevleri engelleniyordu. Ama başı türbanlı bir kadın için de yol açık olmalı. O da bu ülkede Cumhurbaşkanı olabilmeli. Bence demokrasi bu. İsteyen kadın başını açar, isteyen örter. Her ikisine ve tercihlerine saygı duymak lazım. Bu da demokrasinin bir parçası. Demokrasiye alışacağız. Adım adım bu yolda ilerliyoruz."

-Kürt sorunu

Özgürlük ve barış için başlattıkları yürüyüşün 14 ili kapsadığını belirten Burkay, özgürlüğün asıl olarak Kürt halkının taleplerini içerdiğini ve Kürt sorunun eşitlik temelinde çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

Burkay, Kürtlere temel haklarının tanınmasının, aynı zamanda Türkiye'nin demokratikleşmesini içerdiğini bildirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kürt sorunu eşitlik temelinde çözüldüğünde Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki yol açılacak. Hatta Türkiye çağ atlayacak ve barışa ulaşacağız. Özgürleşme, demokratikleşme ve barışın kazanması çok önemli. Barış olmadan insanları mutlu etmek mümkün değil. Kürt sorunu eski bir sorun. Uzun yıllar yanlış politikalar yüzünden daha da ağırlaştı. Artık bu sorunun akıllı ve uygarca çözümü için koşulların olgunlaştığı bir noktaya geldik. Bu işin kavga ve şiddetle çözülemeyeceğini gördük. Biz barışçıl bir partiyiz. Sorunların diyalog ve barışçıl yöntemlerle çözülmesinden yanayız. Gezimizde buna dikati çekmek istiyoruz."

Bütün ülkenin demokratikleştirilmesini istediklerini ve tüm sorunların çözümünden yana olduklarını anlatan Burkay, gezi sonunda görüşlerini ve izlenimlerini bir kez daha hükümete ve parlamentoya ileteceklerini bildirdi.

-Yeni anayasa çalışmaları

Burkay, yapılan yeni anayasanın demokratik olması için Kürt sorununun çözümüne ve diğer demokratikleşme adımlarına zemin hazırlaması gerektiğine değinerek, "Eski anayasada rötuşlar yaparak bunu başaramayız. Böylesine büyük sorunların çözümü için büyük adımlara ihtiyaç vardır. Bunu bekliyoruz. Artık Türk devleti, parlamentosu ve hükümetinin bu adımları atması lazım. Tabii ki direnenler ve statükonun eskisi gibi devam etmesini isteyenler var. Ama onların tutumuyla hiçbir sorun çözülemez. Halkın da değişim istediğine inanıyorum" diye konuştu.

Parti olarak seçimlere gireceklerini ve geniş bir kitleye seslerini duyuracaklarını kaydeden Burkay, seçimde başarı sağlamayı ve oylarını yükseltmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi. - Bitlis

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hak Par Genel Başkanı Burkay Bitlis'te Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement